Σε στάδιο «βίαιης ωρίμανσης» εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

H «θεσμική» άνοδος του Α. Τσίπρα συνοδεύτηκε με επαφές με τους κοινωνικούς φορείς και επιχειρήθηκε να περάσει η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος που εκτός από τη διαμαρτυρία -στην οποία έχει θητεύσει χρόνια- διαθέτει και ρεαλιστικές προτάσεις, που θα οδηγήσουν σταδιακά στην έξοδο από τη σημερινή πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με σταθερή θέση την αντίθεση στο Μνημόνιο, κινείται στους βασικούς άξονες του επικαιροποιημένου προγράμματος που παρουσίασε το κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, με γνώμονα ότι ο κόσμος που είναι σε απόγνωση επενδύει στο κόμμα του ελπίδες που μπορεί να είναι και υπερβολικές.

Μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, και πέρα από τις οργανωτικές διαδικασίες που θα εξελιχθούν παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να περάσει αυτό που ο Γ. Δραγασάκης ονόμασε εύστοχα «βίαιη ωρίμανση». Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί στον κόσμο η εικόνα ότι το κόμμα διαθέτει προτάσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και αύριο, γιατί κανένας δεν αποκλείει οι πολιτικές εξελίξεις του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος να είναι ραγδαίες και να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας, οπότε και θα δοκιμαστεί στην πράξη το μοντέλο που επαγγέλλεται το κόμμα.

Ήδη ο Α. Τσίπρας έχει αρχίσει να μπαίνει στον ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κινείται θεσμικά, αφού την εβδομάδα που πέρασε συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο και σε δηλώσεις του ζήτησε η οικονομική κρίση να μην επηρεάσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας, ενώ συνάντησε και τον πρέσβη της Κίνας, ο οποίος θέλησε να πληροφορηθεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση.

Οι βασικοί άξονες του εναλλακτικού προγράμματος που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την ενεργοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, που σήμερα είναι ανύπαρκτες, και την καθιέρωση ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος, που θα αντιμετωπίσει στη ρίζα το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Στόχος είναι ένα τελείως διαφορετικό από το σημερινό μοντέλο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με κύριους στόχους την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Οι προτάσεις αφορούν, ανάμεσα στα άλλα, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, τον τουρισμό, την ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες κ.ά.

Οι επιτελείς του κόμματος εκτιμούν ότι η πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο «Ποντίκι» και δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται κατά δύο μονάδες της ΝΔ είναι μόνο η αρχή, αφού -όπως σημειώνουν- η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε λίγο μόνο καιρό μετά τις τελευταίες εκλογές και πριν ακόμα ανακοινωθούν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που θα συνοδεύουν το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, προχωρούν και θα εντείνουν το επόμενο διάστημα την επίθεση κατά της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, την οποία χαρακτηρίζουν «τρόικα εσωτερικού» και η οποία, όπως τονίζουν, διαπραγματεύεται με την «τρόικα εξωτερικού» για το θεαθήναι, αφού στο τέλος θα αποδεχτούν στον έναν ή τον άλλον βαθμό τα βάρβαρα μέτρα που επιτάσσει η «τρόικα», τα οποία άλλωστε στον βασικό τους πυρήνα έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου στο δεύτερο Μνημόνιο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όπως είναι φυσικό, δεν εξαιρούν από την κριτική τους τον πρώην σύντροφό τους Φ. Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ, αφού εκτιμούν ότι πέρα από τις όποιες φραστικές διαφοροποιήσεις το εν λόγω κόμμα αποτελεί το ένα από τα τρία σκέλη της «τρόικας εσωτερικού» και με τη συμμετοχή του στην τριμερή συγκυβέρνηση του Μνημονίου έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από τον χώρο της Αριστεράς. Στον ΣΥΡΙΖΑ βάσιμα εκτιμούν ότι ικανό μέρος των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ είναι απογοητευμένο από τη συμμετοχή του κόμματος στη συγκυβέρνηση και προσδοκούν ότι αρκετοί ψηφοφόροι της στις επόμενες εκλογές θα εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία του κόμματος, εκτός από τις κινηματικές και τις προγραμματικές παρεμβάσεις, δίνει μεγάλη σημασία και στην κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη την Πέμπτη πέτυχε την πρώτη της νίκη, αφού έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το κόμμα, η κυβέρνηση -μπροστά στον ορατό κίνδυνο να καταψηφιστεί- απέσυρε την τελευταία στιγμή διάταξη που αφορούσε τον συμβιβασμό του ελληνικού κράτους με τη Siemens.

Με την κίνηση αυτή, στην αφετηρία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι θα αποτελέσει μια μάχιμη αντιπολίτευση και, όπως έλεγαν βουλευτές του, «θα δείξουμε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προδώσουμε την αυξημένη δύναμη που μας έδωσε στη Βουλή ο λαός». «Όσο», τόνιζαν χαρακτηριστικά, «περνάει από το χέρι μας μέσα στη Βουλή, θα εμποδίζουμε κάθε αντιλαϊκό μέτρο που θα φέρνει η τρικομματική κυβέρνηση», έχοντας φυσικά κατά νου την κοινοβουλευτική μάχη που θα δοθεί όταν θα έρθουν για ψήφιση από τη Βουλή τα μέτρα που προβλέπονται για την περικοπή των 11,5 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ