Σε αχρησία το ισχυρό όπλο της γεωπολιτικής μας θέσης

Πρόκειται για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, σε μια καυτή περιοχή που ήδη έχουν ανάψει φωτιές και ολόγυρα το μπαρούτι μυρίζει… Όπου κι αν κοιτάξεις, μόνο σταθερότητα δεν βλέπεις. Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή, η Συρία βράζει, το Ισραήλ βρίσκεται με το δάχτυλο στα κουμπιά των πυραύλων κατά του Ιράν, στην Τουρκία οι ανακατατάξεις δεν είναι μακριά… με τη δημιουργία του Κουρδιστάν, ενός νέου ισχυρού κράτους με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, από το νερό μέχρι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αλλά και για τα σύνορά μας, πολλά ακούγονται…

Σʼ αυτές τις κρίσιμες ώρες, που στην Ευρώπη όλοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν, πυκνώνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ για την αξία που έχει η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και της τεράστιας σημασίας που έχει για την ΕΕ

• Ο Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, δήλωσε πρόσφατα: «Κοιτάξτε τον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται η Ελλάδα. Πρέπει να ανοίξουμε το ντιμπέιτ για την Ελλάδα πέραν των καθαρά οικονομικών κριτηρίων».

Σε συνέντευξή του δε στο «Βήμα», την περασμένη Κυριακή, τόνισε ότι:

«Τα κράτη της Μέσης Ανατολής βλέπουν την Ελλάδα ως όαση ειρήνης και σταθερότητας. Η Ευρώπη θα έπρεπε να ενδιαφέρεται επίσης για τη διατήρηση αυτού του στάτους».

• Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φίλιπ Μισφέλτερ, υπογράμμισε ότι:

«Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο και στα Βαλκάνια. Τυχόν έξοδός της από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση της περιοχής».

• Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Ρολφ Μίτσενιχ, είπε ότι: «Η Ελλάδα είναι απαραίτητη και για την αναχαίτιση των προσφύγων εξ Ανατολών».

• Ο Αρμιν Λάσετ, πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, επισήμανε ότι: «Σε ένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η Ρωσία είναι σε ετοιμότητα να δώσει δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Κρίνονται πολύ περισσότερα από το εάν η Ελλάδα ανταποκρίνεται ή όχι στα κριτήρια του προγράμματος».

• Ο Ράινχαρντ Γκένερ, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Εργοδοτικών Συνδέσμων της Γερμανίας και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι: «Η βοήθεια στην Ελλάδα είναι απαραίτητη, λόγω της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας αυτής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον χώρο της Μεσογείου».

• Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι σε συνέντευξή του στο «Βήμα», όταν ρωτήθηκε αν μια ελληνική έξοδος θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις, απάντησε ως εξής: «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει όλες τις επιπτώσεις. Σαφέστατα κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε στην Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που δεν θα είχαν προηγούμενο. Και φυσικά είναι πιθανό να υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις και πέραν της Ελλάδας».

Όταν όλοι αυτοί οι κορυφαίοι παράγοντες της Γερμανίας και της ΕΕ παραδέχονται, ομολογούν, δεν διστάζουν να πουν δημόσια τις συνέπειες που θα έχει μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, στην καυτή μεσογειακή… πατάτα, όλα αυτά είναι η δύναμη που έχει η χώρα μας να απαιτήσει, βάζοντάς τα στο τραπέζι, αλλαγή όλων των Μνημονίων. Κι αν κάνουν τους δύσκολους, τότε γιατί όχι Αντώνη Σαμαρά, να μην αρχίσεις να χαϊδεύεις τη σκανδάλη…


Σχολιάστε εδώ