Προς ομοσπονδία εθνών-κρατών

Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, οι πυλώνες επί των οποίων θα πρέπει να στηριχτεί η ΕΕ είναι οι εξής: 1. Ομοσπονδία εθνών-κρατών. 2. Ενιαία Ευρωπαϊκή Χρηματοπιστωτική Αρχή και τραπεζική ενοποίηση, που στην ουσία σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να εποπτεύει επί των λοιπών εθνικών και μη κρατικών τραπεζών (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός). Το μέτρο αυτό θα φέρει, σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, την αξιοπιστία στην Ευρωζώνη. 3. Βαθύτερη νομισματική και οικονομική ενοποίηση. 4. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 5. Τροποποίηση Συνθηκών εκεί και όπου χρειάζεται.

Οι σφαλιάρες…

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, τόνισε ότι οι συνταγές της με τον τρόπο δράση της αποτελούν τμήμα της ύφεσης! Και αναφερόμενος στο θέμα της ομοσπονδιοποίησης των εθνών-κρατών είπε ότι προτεραιότητα έχει η επίλυση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων συνοχής. Διότι, όπως παρατήρησε, εάν πούμε σήμερα σε κάποιον άνεργο πολίτη ότι θα αλλάξουμε τη Συνθήκη, μπορεί «να μας πιάσει στις σφαλιάρες», αφού αυτό το οποίο αναμένει από εμάς είναι η πρακτική λήψη μέτρων. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι η κατάρτιση Ευρωσυντάγματος. Ένα ζήτημα, τόνισε, που θα πρέπει να απασχολήσει την επόμενη Ευρωβουλή, όταν θα υπάρξει ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Στην ίδια γραμμή

Συναφής ήταν και η θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντολ, ο οποίος τόνισε ότι, προτού προχωρήσουμε στην αλλαγή των Συνθηκών, θα πρέπει να δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης. Στη συνέχεια, είπε, θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί με την ομοσπονδία των εθνών και των κρατών. Ο κ. Ντολ παρατήρησε ότι οι αλλαγές στις Συνθήκες πρέπει να είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει την επόμενη Ευρωβουλή, δίνοντας έτσι μαζί με τους Σοσιαλιστές ένα από τα πιθανά θέματα που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των ευρωεκλογών του 2014.

Ομοσπονδία των πολιτών

Αντίθετος με την ομοσπονδιοποίηση των εθνών και των κρατών ήταν ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας ομοσπονδίας των πολιτών και όχι, όπως παρατήρησε, των εθνών-κρατών. Πρόσθεσε ότι το υφιστάμενο σύστημα, από το οικονομικό ως το επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν μπορεί να λειτουργήσει και να πάρει ορθές αποφάσεις. Υπέρ της ομοσπονδίας των πολιτών τάχθηκαν και οι Πράσινοι, ενώ αντίθετοι ήταν Συντηρητικοί Βρετανοί και η πολιτική ομάδα για την Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Η Συνθήκη της Λισσαβώνας

Σημειώνεται ότι η περί ομοσπονδίας θέση είχε απορριφθεί από τους ευρωπαίους εταίρους όταν κατάρτιζαν το Ευρωσύνταγμα, το οποίο έπειτα από τα δύο «όχι» των Γάλλων και των Ολλανδών, αφού έγιναν επουσιώδεις τροποποιήσεις, εγκρίθηκε ως Συνθήκη της Λισσαβώνας.


Σχολιάστε εδώ