Πήρε τη σκυτάλη η νέα γενιά

Τελικά, έπειτα από αρκετό παρασκήνιο συγκροτήθηκε προεδρείο και με ψηφοφορία εξελέγη νέος πρόεδρος της ΕΔΥ ο Θ. Θεοδώρου και γγ ο Μ. Λυμπερόπουλος. Εκτός των άλλων μέτρησε και ο βαθμός, μιας και θεωρήθηκε ότι ο πρόεδρος της ΕΔΥ πρέπει να έχει και τον πρεσβευτικό βαθμό… Η δυσάρεστη διαπίστωση πάντως είναι ότι όχι μόνον οι πρέσβεις που κατεξοχήν είναι καχύποπτοι έναντι της ΕΔΥ αλλά και οι νέοι διπλωμάτες ελάχιστα ενδιαφέρθηκαν για να συμμετάσχουν στην ΕΔΥ, μια και μόλις 140 από τους 600 διπλωμάτες ψήφισαν!

Παρ’ όλα αυτά, είναι ενδιαφέρον ότι νέοι διπλωμάτες παίρνουν τα ηνία της ΕΔΥ. Ας ευχηθούμε αυτό να αποτελέσει ευκαιρία για την ανανέωση της συνδικαλιστικής παράταξης των διπλωματών, που το επόμενο διάστημα θα έχει πολλή δουλειά και λόγω των νέων μειώσεων που έρχονται ελέω ειδικών μισθολογίων αλλά και της γενικότερης αναδιοργάνωσης του ΥΠΕΞ, που βρίσκεται επί θύραις.

****

— Η κρίση φέρνει σοβαρές περικοπές και κλείσιμο διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό. Και πάλι όμως υπάρχει ο κίνδυνος να επιβιώσουν προξενεία και Αρχές εντελώς άχρηστα και παροπλισμένα εδώ και χρόνια και να κλείσουν ή να συρρικνωθούν Αρχές εκεί που παρουσιάζονται νέες προκλήσεις για την Ελλάδα.

Τα προξενεία, π.χ., στη Δυτική Ευρώπη, με εξαίρεση ίσως της Γερμανίας, τι λόγο ύπαρξης έχουν; Όταν υπάρχει περιορισμένη και συμβολική πια παρουσία της ελληνικής διπλωματίας σε χώρες της Μ. Ανατολής και της Αφρικής, που αποτελούν εκ των πραγμάτων έναν εναλλακτικό ζωτικό χώρο για την Ελλάδα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κρίση ήρθε και κάποια στιγμή θα φύγει…

• Προφανώς στο πλαίσιο του οικουμενικού ρόλου του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει το καθήκον να συναντά και να συνομιλεί ακόμη και με ηγέτες χωρών που η Εκκλησία τους μπορεί να θεωρείται σχισματική, αλλά ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Όμως οι «ύμνοι» που ακούγονται κάθε φορά που επισκέπτεται το Πατριαρχείο ο σκοπιανός Πρόεδρος Γ. Ιβάνοφ μάλλον αποτελούν παραφωνία, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ακούγονται και υπαινιγμοί για τις «προσπάθειές» του για την ειρήνη στην περιοχή…

— Όχι και τόσο ευχάριστα σχόλια έχει προκαλέσει στο ΥΠΕΞ η ανακαίνιση, έστω και οικονομική, των γραφείων του υπουργού αλλά και σχεδόν όλου του ισογείου του νεοκλασικού, όπου πιθανόν θα εγκατασταθούν συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου και ο γγ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος.
Η γκρίνια είναι ότι δεν μπορεί να κόβονται λειτουργικά έξοδα ακόμη και για γραφική ύλη και την ίδια ώρα να διατίθενται κονδύλια για ανακαίνιση γραφείων…

— Ακριβά πληρώνει την αναφορά του σε ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στην Κορυτσά και τη σύγκρουσή του με την ηγετική ομάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ο πρώην γενικός πρόξενος Κορυτσάς Θ. Καμαρινός-Οικονόμου. Ενώ ασκήθηκε πειθαρχική διαδικασία εναντίον του και υπέβαλε, όπως προβλέπεται, απολογητικό υπόμνημα, πληροφορήθηκε από δικαστικό κλητήρα ότι είχε προηγηθεί και παραπομπή του στη Δικαιοσύνη για… παράβαση καθήκοντος. Κανείς βεβαίως δεν είχε μπει στον κόπο να τον ενημερώσει για την παραπομπή του, για ένα αδίκημα μάλιστα που δεν συνδέεται με κατηγορίες περί διαφθοράς ή χρηματισμού, και την καθιστούν μάλλον «αδύναμη».

— Στα «χέρια» του υφυπουργού Δ. Κούρκουλα θα παραμείνει το υπουργείο το επόμενο δεκαήμερο, καθώς η λοιπή πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία μετακομίζει στις… ΗΠΑ. Ο κ. Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό κ. Τσιάρα, τους γγ Β. Κασκαρέλη και Αρ. Καλογερόπουλο, θα βρεθεί πέραν του Ατλαντικού για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Με την ευκαιρία, ο κ. Αβραμόπουλος θα περιοδεύσει σε Σικάγο και Βοστόνη για επαφές με τον ελληνισμό των δυο αμερικανικών μεγαλουπόλεων. Ο κ. Τσιάρας, πιο τυχερός, θα περάσει και από τη Δυτική Ακτή: Σαν Φρανσίσκο και Λος Άντζελες.

— Σύντομα θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα αναγνώρισης του Κοσόβου και από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που επιμένουν στη θέση τους να μην αποδέχονται τη μονομερή αναγνώριση της πρώην σερβικής επαρχίας. Για την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και για την Ισπανία είναι θέμα αρχής η μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας που επιτεύχθηκε με πράξεις βίας, αλλά δυστυχώς στα Βαλκάνια όλα είναι πιθανά. Τουλάχιστον ας καταβληθεί προσπάθεια ώστε να προστατευθεί ο σερβικός πληθυσμός στο βόρειο Κόσοβο αλλά και τα χριστιανικά μνημεία και τα ιστορικά μοναστήρια στο Πρίζρεν και την Γκρατσάνιτσα…

— Έχουν ξεφύγει τα πράγματα στη Θράκη και όλο και αποθρασύνονται οι ακραίοι κύκλοι, που έχουν στήσει παράλληλους θεσμούς με τους άφθονους πόρους που φαίνεται να διαθέτουν… Το πιο σημαντικό είναι αυτό που συμβαίνει με την εκπαίδευση.

— Βρίσκουν ευκαιρία λόγω της κρίσης και του ότι το ελληνικό κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη για ίδρυση και λειτουργία δημόσιων σχολείων και όλο και κλιμακώνουν την πίεση για άνοιγμα… μειονοτικών σχολείων.

Αλλά η επένδυση γίνεται τώρα στα νηπιαγωγεία, αφού με την ανοχή του ελληνικού κράτους οργανώσεις όπως η ΠΕΚΕΜ στήνουν παράνομα νηπιαγωγεία. Έτσι, το αίτημα τώρα είναι για ίδρυση και… μειονοτικών δίγλωσσων νηπιαγωγείων.
Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να μπορέσουν να κρατήσουν τα παιδιά της μειονότητας μακριά από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και έτσι να συνεχίσει ο ιδεολογικός έλεγχός τους και ταυτόχρονα να περιοριστούν οι δυνατότητες ομαλής ένταξης στην ελληνική κοινωνία.
Τώρα προκύπτει ένα ακόμη πρόβλημα. Καθώς το κράτος δεν φρόντισε να οχυρώσει με δημόσια νηπιαγωγεία όλες τις μειονοτικές περιοχές, τα παιδιά που πηγαίνουν τώρα στα παράνομα νηπιαγωγεία πρακτικά δεν μπορούν να εγγραφούν στο δημόσιο δημοτικό. Έτσι καταφεύγουν υποχρεωτικά στα μειονοτικά σχολεία, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν την (τεχνητή) ζήτηση και με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα και οι φίλοι της ζητούν νέα μειονοτικά σχολεία.

• Επειδή ακούμε να μιλάνε για διακρίσεις εις βάρος της μειονότητας, θέλουμε να ρωτήσουμε το εξής: Αν οποιοσδήποτε έλληνας πολίτης ή κάποιος σύλλογος αποφάσιζε να ανοίξει και να λειτουργήσει παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο χωρίς άδεια, χωρίς λογιστικά βιβλία, χωρίς αποδείξεις κ.λπ., τι θα συνέβαινε; Μάλλον θα είχε εισβάλει το Υγειονομικό, το ΣΔΟΕ, η Επιθεώρηση Εργασίας, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, παραπέμποντάς τους για δεκάδες αδικήματα. Προς τι λοιπόν αυτή η ανοχή και η έμμεση στήριξη στους πιο ακραίους κύκλους της μειονότητας;

— Πολλές οι αιτήσεις για τις λίγες μετακινήσεις υπαλλήλων στο ΥΠΕΞ. Ας προσέξουν τα γραφεία του ΥΠΕΞ και των ΥΦΥΠΕΞ με τις παρεμβάσεις τους υπέρ υποψηφίων που υπηρετούν σε αυτά, γιατί πλέον η οργή έχει ξεπεράσει τα όρια και ετοιμάζονται προσφυγές / ασφαλιστικά μέτρα για τις περιπτώσεις που δεν τηρηθούν οι προβλέψεις του οργανισμού και επιλεγούν άτομα με λιγότερα χρόνια στο κέντρο. Αναφορικά με τις προαγωγές που ετοιμάζονται να γίνουν με το ανώτατο υπηρεσιακό της Δευτέρας από ΣΠΑ σε ΠΥΒ, ακούγεται ότι ετοιμάζουν να προάγουν άτομα που δεν έχουν τα τυπικά εκ του νόμου προβλεπόμενα προσόντα. Μήπως θα ήταν πιο σώφρον η Διεύθυνση Προσωπικού να εφαρμόσει τον νόμο πέραν παρεμβάσεων, ώστε να αποφευχθούν προστριβές μεταξύ συναδέλφων και δικαστικές προσφυγές;


Σχολιάστε εδώ