Ξέσπασαν οι βουλευτές της ΝΔ
Ότι οι βουλευτές θα αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η χώρα και θα θέσουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό και το προσωπικό συμφέρον. Στο παρασκήνιο ωστόσο καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανησυχίες και να καμφθούν οι αντιρρήσεις, ενώ στον κατάλληλο χρόνο –και πάντως πριν από την ψήφιση των μέτρων– θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους οι βουλευτές εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες που θα υπάρξουν τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ισχυρές αναταράξεις. «Ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του και τώρα του φορτώνουμε κι άλλα βάρη» τονίζουν και θέτουν θέμα αναντιστοιχίας… λόγων και έργων. «Άλλα τους λέγαμε προεκλογικά κι άλλα κάνουμε τώρα». Εκτιμούν ότι το κόστος για την παράταξη, αλλά και για τους ίδιους προσωπικά, θα είναι βαρύ, έχοντας προφανώς κατά νου τι ακριβώς συνέβη με το ΠΑΣΟΚ, που στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου καταποντίσθηκε και είναι αμφίβολο αν ανακάμψει κάποια στιγμή στο μέλλον. «Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι ψηφίζοντας τα μέτρα δεν πρόκειται να επανεκλεγούμε, αλλά το ερώτημα είναι αν θα σωθεί η χώρα» σημειώνουν. Ακόμη κι εκείνοι που έχουν αποφασίσει να υπερψηφίσουν τα μέτρα με οποιαδήποτε μορφή κι αν φτάσουν στο Κοινοβούλιο ομολογούν ότι θα το κάνουν με… βαριά καρδιά. Αρκετοί βουλευτές κάνουν λόγο για… έλλειμμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης ως προς τα μέτρα και ζητούν από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να βγουν και «να εξηγήσουν λεπτομερώς στους πολίτες τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε». Παράλληλα επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός πρέπει να πείσουν την κοινωνία ότι αυτά τα μέτρα είναι και τα τελευταία, διαφορετικά και οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες και τα μέτρα δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα. Τουλάχιστον δύο βουλευτές (μέχρι τώρα), οι Ν. Κακλαμάνης και Γ. Βλάχος, έχουν ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα.
Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών ήσαν και όσα ακούστηκαν στη διάρκεια της πολύωρης (έξι και πλέον ώρες) συζήτησης που είχαν με τρεις υπουργούς το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στα κεντρικά γραφεία επί της Λ. Συγγρού. Ο Ν. Κακλαμάνης άσκησε σκληρή κριτική στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση για τις αλλαγές στα εργασιακά που απαιτεί η «τρόικα», λέγοντάς του ότι κακώς μπήκε σε διάλογο μαζί τους, ενώ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο την κατάργηση του πενθημέρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έθεσε ακόμη θέμα αποδοχών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου, με το σκεπτικό ότι έπρεπε να είχαν μειωθεί. Αποχωρώντας από τη συνάντηση ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι φεύγει περισσότερο ανήσυχος απʼ όσο ήρθε ύστερα από όσα άκουσε από τους υπουργούς. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης εστίασε την κριτική του στην αναντιστοιχία όσων το κόμμα έλεγε προεκλογικά και αυτών που υλοποιεί ως κυβέρνηση. «Μάλλον υποσχεθήκαμε περισσότερα από όσα έπρεπε» φέρεται να είπε. Ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται, προκειμένου να μην περικοπούν οι αποδοχές των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των αστυνομικών. Περισσότερο με… κραυγή αγωνίας έμοιαζαν όσα είπε ο βουλευτής Ευρυτανίας Κ. Κοντογεώργος: «Ξέρουμε ότι είμαστε αναλώσιμοι, αλλά θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχει ελπίδα, αφού πρόκειται να θυσιασθούμε» ανέφερε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Βοιωτίας Α. Κουτσούμπας. Να μην περικοπούν οι αποδοχές τους και να προστατευτούν οι αστυνομικοί ζήτησαν οι (προερχόμενοι από το Σώμα) βουλευτές Τρικάλων Ηλ. Βλαχογιάννης και Δράμας Δ. Κυριαζίδης, με τον δεύτερο να δηλώνει ότι θα ψηφίσει τα μέτρα αναθεωρώντας έτσι προηγούμενη απόφαση. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Λευκάδος Θ. Σολδάτος τόνισε ότι «για να περάσουν τα μέτρα στην κοινωνία πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση ότι τα εφαρμόζει με δικαιοσύνη».
Ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα των μέτρων στη βάση ότι «πρέπει να κρατήσουμε τη χώρα ζωντανή, να μη διαλυθεί», ενώ δήλωσε αποφασισμένος να κάνει ό,τι του υπαγορεύει η συνείδησή του παρά το ότι πρόκειται για «πικρό ποτήρι» όπως παραδέχθηκε. Επίσης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχουν κλείσει δύο μεγάλες επενδύσεις στη χώρα που θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας, απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης που δέχθηκε τα «πυρά» των βουλευτών διότι μπήκε σε διαδικασία διαλόγου με την «τρόικα» για τα εργασιακά, εξήγησε ότι οποιαδήποτε απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα τη λάβει ο ίδιος, αλλά οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ