Μικρά & ενοχλητικά

Με πούλμαν και… πίσω στο Άγιο Όρος!

Άνω-κάτω έκανε τους μοναχούς του Αγίου Όρους ένα γράμμα που έστειλε σε μεγάλο μοναστήρι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στο Φανάρι ζητούν τον λόγο από τους Αγιορείτες γιατί δόθηκε απολυτήριο σε μοναχό και αυτός χειροτονήθηκε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Με την επιστολή του ο Πατριάρχης ζητά να ανακαλέσουν την απόφασή τους και να επιστρέψει ο μοναχός στο μοναστήρι του. Μητροπολίτης των Νέων Χωρών έλεγε σε συνεργάτες του πως, αν «περάσει» αυτή η απόφαση, πρέπει να μπουν… πούλμαν γεμάτα με δεσποτάδες και κληρικούς που θα τους γυρίσουν πίσω στο περιβόλι της Παναγίας. Αν όντως ισχύει το αίτημα του Φαναρίου, τότε θα μείνουν αποίμαντες οι Μητροπόλεις Μεσογαίας, Ελασσώνος, Ατλάντας, γιατί πολύ απλά είναι αγιορείτες μοναχοί! Ο κ. Βαρθολομαίος ακούγεται πως δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από παράγοντες της Μονής της Αττικής, όπου υπηρετεί ο εν λόγω Αγιορείτης. Ακόμη και στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην Ίμβρο ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο θέμα, ζητώντας από τον Αρχιεπίσκοπο να τον «στείλει πακέτο» πίσω. Σημαίνον πρόσωπο του Αγίου Όρους έλεγε πως θα είναι λάθος του Αρχιεπισκόπου να ενδώσει στις πιέσεις του Πατριαρχείου. Έπειτα από ώριμη σκέψη ακούγεται πως ο Παναγιώτατος ίσως τελικά υποχωρήσει και δεν επιμείνει στο αίτημά του.

Η αλήθεια και η «αλήθεια»

Ακόμη μια φορά ανέλαβε καθήκοντα… εκπροσώπου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ηλικιωμένος θεολόγος που έχει βαλθεί να αποκαταστήσει την «αλήθεια» για το παρελθόν, από τη δική του πάντοτε οπτική. Αρθρογραφεί επίμονα μέσα από γνωστό φιλοπατριαρχικό site, ρίχνοντας τα βέλη του στον Καλαβρύτων και σε όλους όσοι βρίσκονταν στο πλευρό του Χριστόδουλου. Στο τελευταίο του πόνημα εξηγούσε πόσο τον… λάτρευε ο μακαριστός, ρίχνοντας τις ευθύνες για τη ρήξη των σχέσεων Αθήνας – Φαναρίου στους συνεργάτες του. Είναι τέτοια η εμμονή του υπέρ του Φαναρίου (δεν καταλαβαίνουν άραγε πως σας κάνει ζημιά;), που δικαιολογούσε ακόμη και το επιτίμιο που επιβλήθηκε τότε στον μακαριστό Χριστόδουλο, μια μελανή στιγμή για την Εκκλησία -με λάθη που έγιναν και από τις δύο πλευρές-, που καλό θα ήταν για όλους να ξεχαστεί. Θα ήταν πολύ ευχάριστο, και η στήλη το θέτει δημοσίως ως θερμή παράκληση, ο Σεβασμιώτατος Καισαριανής (καθότι ο εν λόγω τον αναφέρει εμμέσως) να γράψει ή να μας πει πώς έχουν πραγματικά τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ήταν, άλλωστε, από τους πιο στενούς και αγαπητούς συνεργάτες του μακαριστού. Θα αναμένουμε με αγωνία.

Έγινε μόδα

Μόδα κοντεύουν να γίνουν οι παραιτήσεις μητροπολιτών υπέρ των βοηθών επισκόπων τους. Μετά τον Μητροπολίτη Ηλείας, και ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος φέρεται να υπέβαλε την παραίτησή του υπέρ του βοηθού του Επισκόπου Επιδαύρου. Έμπειρος ιεράρχης μάς θύμισε πως όλοι αυτοί οι βοηθοί επίσκοποι, πριν φορέσουν την αρχιερατική μίτρα, έλεγαν πως «ως εδώ καλά είναι. Δεν θέλουμε άλλα αξιώματα». Τώρα όμως αρκετοί από αυτούς πιέζουν τους μητροπολίτες τους να κάνουν στην άκρη για να τους διαδεχτούν. Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, «όποιος ψηλά ψηλώνεται γρήγορα ταπεινώνεται»!


Σχολιάστε εδώ