Με πάθος οι κόκκινοι στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Κανονικά, χθες, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, θα πραγματοποιούνταν οι ομιλίες του γραμματέα της ΚΝΕ Θοδωρή Χιόνη και της γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα. Ωστόσο, η οργάνωση αποφάσισε ξαφνικά, την Πέμπτη, να μεταθέσει τις ομιλίες (που είναι η βασική πολιτική εκδήλωση του φεστιβάλ) για την Παρασκευή το βράδυ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η ΚΝΕ αποφάσισε αυτήν την αλλαγή προκειμένου να αποφύγει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του Σαββατοκύριακου και να διασφαλίσει την επιτυχία από πλευράς προσέλευσης κόσμου. Είναι η πρώτη φορά, απ’ όσο θυμόμαστε, που μετατίθενται οι κεντρικές ομιλίες στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Σημειώνουμε ότι παλαιότερα αρκετές φορές οι ομιλίες γίνονταν Σάββατο, αλλά ποτέ με αλλαγή της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν οι διοργανωτές, όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του πολύ πλούσιου προγράμματος θα διεξάγονταν κανονικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα. Στο φεστιβάλ κεντρική καλλιτεχνική εκδήλωση για φέτος ήταν η συναυλία των συγκροτημάτων Going Through και ΝΕΒΜΑ, η συμμετοχή των οποίων έγινε πρόσφατα μεγάλο θέμα (όπως σας είχαμε εγκαίρως και πρώτοι πληροφορήσει), ενώ πυροδότησε αντεγκλήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ (μέσω «Αυγής» κυρίως) και ΚΝΕ. Τα στελέχη της κομμουνιστικής Νεολαίας εξέφραζαν αισιοδοξία για αυξημένη συμμετοχή του κόσμου, καθώς είχαν φτιάξει ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο πίστευαν ότι θα τιμήσουν πολλές λαϊκές οικογένειες και νέα παιδιά. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι ομιλίες της Παρασκευής, οπότε δεν μπορούμε να σας δώσουμε πληροφορίες για τη συμμετοχή του κόσμου. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις από την πρώτη μέρα, που ήταν εργάσιμη, με ανοιχτά τα καταστήματα, ήταν πολύ ενθαρρυντικές. Πέραν αυτών, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, στελέχη της οργάνωσης είχαν προετοιμάσει (χωρίς να διαρρεύσει τίποτε…) σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση που το φεστιβάλ ή μέλη της ΚΝΕ σε κοντινούς χώρους δέχονταν επίθεση, καθώς είχε εξετασθεί το ενδεχόμενο αντιπαράθεσης στην ευρύτερη περιοχή με τη Χρυσή Αυγή. Σημειώνουμε ότι τους χώρους του φεστιβάλ επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια πολλοί αλλοδαποί μετανάστες, αρκετοί από τους οποίους είναι οργανωμένοι σε ταξικά συνδικάτα. Πρέπει να τονίσουμε ότι φέτος η ΚΝΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιδεολογική και πολιτική καθοδήγηση μελών και φίλων, καθώς εκτιμούν ότι ένας από τους λόγους της εκλογικής πτώσης του κόμματος είναι και η ιδεολογικοπολιτική αδυναμία κάποιων στελεχών των τελευταίων ετών. Γι’ αυτόν τον λόγο, μάλιστα, η ΚΝΕ ξεκίνησε από το φεστιβάλ τη διακίνηση της μπροσούρας «Αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό», που θα έχει τρία μέρη, με το πρώτο, που ήδη κυκλοφορεί, να αναφέρεται στο θέμα «για τη σοσιαλιστική οικονομία», ενώ τα άλλα δύο θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

****

Δράσεις της ΟΝΝΕΔ

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε την έναρξη των δημόσιων εκδηλώσεων της νέας περιόδου στο openplace (το όνομα των γραφείων της γαλάζιας νεολαίας στη Μεσογείων), με τα γνωστά πλέον debates της ΟΝΝΕΔ. Το 8ο κατά σειρά, αλλά πρώτο της περιόδου, debate είχε θέμα τα κέντρα κράτησης μεταναστών, με το ερώτημα «λύση ή πρόβλημα;» και προσκεκλημένους τον υφυπουργό Δικαιοσύνης (και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ) Κώστα Καραγκούνη και τον δικηγόρο Ηλία Σιδέρη. Ο υφυπουργός υποστήριξε την αποτελεσματικότητα του μέτρου, την πρόθεση για λειτουργία των κέντρων με κάθε νόμιμη προδιαγραφή και τη βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό. Ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης υποστήριξε την άποψή του ενάντια στη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, αντιπροτείνοντας την άμεση απέλαση ως μέτρο περιορισμού του φαινομένου, με την τήρηση κάθε νόμιμης διαδικασίας. Οι νεαροί γαλάζιοι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση, εκφράζοντας τη γνώμη τους πάνω στις τοποθετήσεις των ομιλητών αλλά και καταθέτοντας τις δικές τους ερωτήσεις, χωρίς ωστόσο ευκρινώς κάποιος από τους δύο ομιλητές να κερδίσει το ακροατήριο… Πέρα από τη συζήτηση, η ΟΝΝΕΔ προχώρησε μέσα στην εβδομάδα σε δύο ακόμη κινήσεις, που έχουν ιδιαίτερη σημασία αν προσέξει κανείς τις λεπτομέρειες. Στις αρχές της εβδομάδας στελέχη της ΟΝΝΕΔ (είδαμε τους Πολύζο, Μαρτάτο, Μητσόπουλο), με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, συναντήθηκαν με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής (στα γραφεία της), με παρουσία και νέων αστυνομικών, προκειμένου να ενημερωθούν οι γαλάζιοι «για το μέγεθος των δυσκολιών που καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν τα μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας». Αντάλλαξαν απόψεις, διαπίστωσαν τα προβλήματα και εξέδωσαν ανακοίνωση που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους αστυνομικούς (που κινητοποιούνται και διαμαρτύρονται τελευταία) και στα κυβερνητικά μέτρα. Οι αστυνομικοί, μάλιστα, έλεγαν στους γαλάζιους ότι κανένας κυβερνητικός ή άλλος κομματικός φορέας της συγκυβέρνησης δεν έχει συναντηθεί μαζί τους το τελευταίο διάστημα! Έμπειροι παρατηρητές, ωστόσο, σημείωσαν ότι λίγες ημέρες μετά σημειώθηκε πρωτοβουλία από το Μαξίμου για την καταβολή δεδουλευμένων ποσών σε αστυνομικούς και αναρωτήθηκαν αν ήταν σύμπτωση.

Η δεύτερη κίνηση της ΟΝΝΕΔ που συζητήθηκε είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΜΑΚΙ, το μαθητικό τμήμα της γαλάζιας νεολαίας. Αν και συνηθίζει να εκδίδει ανακοίνωση με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς, αυτήν τη φορά, πέρα από τα συνηθισμένα, αναφέρθηκε σε ένα θέμα-ταμπού, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στον χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ΜΑΚΙ (άρα και η ΟΝΝΕΔ) επέλεξε στην πρώτη ανακοίνωση της σχολικής χρονιάς να ασχοληθεί ειδικά με το θέμα της αξιολόγησης των καθηγητών, τονίζοντας ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση και με ριζοσπαστικές κινήσεις στην άμεση αξιολόγηση όλου του διδακτικού προσωπικού, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο να διδάσκουν άτομα που δεν θα έπρεπε και παράλληλα να έχουν οι μαθητές τη δυνατότητα να διδάσκονται από εκπαιδευτικούς με τη μέγιστη δυνατή κατάρτιση.

****

Σφοδρή αντίδραση Νεολαίας ΣΥΝ

Ύστερα από διάλειμμα περίπου ενός μηνός, η Νεολαία ΣΥΝ επέστρεψε στην παρακολούθηση της επικαιρότητας και στην έκδοση ανακοινώσεων. Με τις πρώτες ανακοινώσεις της περιόδου η Νεολαία ΣΥΝ δηλώνει και πάλι αλληλέγγυα στους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής και κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για τις αστυνομικές ενέργειες κατά των διαδηλωτών που κινητοποιούνται ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Σημειώνουμε ότι αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΝ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τα συμβαίνοντα. Ίσως γι’ αυτό, αλλά όχι μόνο, οι ανακοινώσεις είναι πολύ σκληρές. Αυτήν τη φορά, όμως, οι νέοι του ΣΥΝ προχώρησαν λίγο παραπάνω. Σε δεύτερη, συνεχόμενη, ανακοίνωση για το θέμα επιτίθενται σε μερίδα μνημονιακών -όπως λένε- ΜΜΕ, που εξισώνουν τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής με τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Η Νεολαία ΣΥΝ, αναφερόμενη σε περισπούδαστους κονδυλοφόρους του συστήματος, κατακεραυνώνει την άποψη ότι τόσο οι επιθέσεις σε μετανάστες όσο και οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι όψεις της ίδιας ανομίας. Μάλιστα, η οργάνωση, αφού επιχειρηματολογεί για τις διαφορές των αγώνων από τις επιθέσεις, καταλήγει στο ότι «καμία σχέση με τη μαχόμενη δημοσιογραφία και, εντέλει, με τον ορθό λόγο δεν έχουν όσοι εξισώνουν αγωνιστές με εγκληματίες». Ελπίζουμε αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ Νεολαίας ΣΥΝ και δημοσιογράφων να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά σίριαλ. Σημειώνουμε, πάντως, ότι και η Νεολαία του ΣΥΝ συνδράμει την οργανωτική και πολιτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, ενώ είναι πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να αναφερθεί ειδικά στο θέμα των μεταλλείων.

****

Για τη νεανική επιχειρηματικότητα

Πολύ μεγάλη βαρύτητα θα δώσει η ΟΝΝΕΔ, όπως σας είχαμε ενημερώσει πρώτοι, στο θέμα της επιχειρηματικότητας των νέων. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της σχετικής ανοιχτής διαδικτυακής διαβούλευσης που θα διοργανώσουν αλλά και της καμπάνιας που θα κάνουν με το ίδιο θέμα. Σε περίπου δέκα ημέρες θα βγει στον αέρα η ανανεωμένη ιστοσελίδα epixeiro.info και μέσω αυτής θα ξεκινήσει η διαβούλευση για τα θέματα επιχειρηματικότητας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη διεξάγεται σχετικός εσωτερικός διάλογος στην ΟΝΝΕΔ, ενώ οι γαλάζιοι έχουν ήδη απευθυνθεί σε ακαδημαϊκούς και τεχνοκράτες για απόψεις και προτάσεις. Μέσα από αυτά θα προκύψουν οι βασικές θέσεις που θα τεθούν υπ’ όψιν του κοινού και θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου. Μέχρι τα μέσα Οκτώβρη οι γαλάζιοι ελπίζουν να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να ξεκινήσει παράλληλα η σχετική καμπάνια που ετοιμάζουν (αλλά δεν μας αποκαλύπτουν…). Σημειώνουμε ότι το epixeiro.info της ΟΝΝΕΔ, που παρέχει καθημερινά συμβουλές και ευκαιρίες απασχόλησης αλλά και προγράμματα και συμβουλές για επιχειρηματίες, γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία, έχοντας περίπου χίλιους διακόσιους επισκέπτες ημερησίως, γεγονός που ικανοποιεί τους γαλάζιους ιδιαίτερα, ενώ ελπίζουν ότι η επιτυχία του θα είναι ακόμα μεγαλύτερη με τις αλλαγές που ετοιμάζουν.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Φοιτητική μέριμνα

Η μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα είναι βέβαιο ότι δημιουργεί πολλά θέματα σε διάφορα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το έχουμε αναφέρει από την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, έχει συζητηθεί αρκετές φορές και στην εκπομπή «ΝΕΟΙ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ» στο Kontra Channel. Η απόφαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου να μεταφέρει επιπλέον πιστώσεις, αυξάνοντας κατά πέντε χιλιάδες τους δικαιούχους σίτισης και κατά 700 τις διαθέσιμες κλίνες, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν ξέρουμε όμως αν θα εκτονώσει την πίεση και τις διαμαρτυρίες για τις περικοπές.

Στιγμιότυπο

Αφού αναφερθήκαμε στον υπουργό Παιδείας, να σας πούμε ότι ο Κ. Αρβανιτόπουλος επισκέφθηκε την πρώτη ημέρα την Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι η φωτογραφία που κυκλοφόρησε σε «παραπολιτικούς» κύκλους εμφάνιζε τον υπουργό να αγοράζει βιβλία από το περίπτερο της Εργατικής Αλληλεγγύης! Πολύ «προχώ» ο Αρβανιτόπουλος…

Παρατήρηση

Δεν πρέπει να έχει ξεφύγει από τους έμπειρους παρατηρητές ότι και φέτος η ΚΝΕ κυκλοφόρησε έντυπα, ένα για τους μαθητές και ένα για τους πρωτοετείς φοιτητές, με τα οποία προπαγανδίζει τις θέσεις της και τους καλεί σε αγώνα στις τάξεις της νεολαίας, του κόμματος και των συνδικάτων. Σημειώνουμε ότι τα φυλλάδια κυκλοφόρησαν με την υπογραφή της ΚΝΕ και όχι του ΣΑΣΑ και του ΜΑΣ…

Ασυμβίβαστο

Εκείνο το «ασυμβίβαστο» των στελεχών της ΟΝΝΕΔ με κυβερνητικές θέσεις περιλαμβάνει και κρατικές θέσεις; Περιλαμβάνει ακόμη και γραφεία βουλευτών; Ή όχι; Προς το παρόν, απλώς ρωτάμε, διότι έχουμε τα πρώτα αντίθετα κρούσματα περιφερειακά. Ελπίζουμε να μην τα δούμε και κεντρικά…

Επαρχιακό

Αναπληρωτές του Σάκη Ιωαννίδη στο Επαρχιακό έχουν αναλάβει, μάθαμε, ο Βασίλης Σιαδήμας (Νότια Ελλάδα) και ο Βασίλης Γεωργιάδης (Βόρεια Ελλάδα). Όλη η ομάδα θέλει να συνεχίσει την καλή δουλειά της προηγούμενης χρονιάς.

Αντιπαράθεση

«Έγραψε» η αντιπαράθεση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου με το στέλεχος του Νέου Αγωνιστή Νίνα Κασιμάτη στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» την Πέμπτη το βράδυ. Αρχικά η Κασιμάτη εκμεταλλεύθηκε το ότι ο Παπαμιμίκος προσπαθεί να έχει χαμηλό προφίλ και να μην τσακώνεται, οπότε είχε κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις. Όταν όμως επέμενε να τον διακόπτει, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ φαίνεται ότι «τα πήρε» και της επιτέθηκε πολιτικά και ουσιαστικά. Αφού το… ματς ήρθε στα ίσια του, μπόρεσαν μετά να εκφράσουν τις απόψεις τους… Οι γαλάζιοι λένε ότι ο Παπαμιμίκος την κατατρόπωσε με την αναφορά στο ΠΑΣΟΚικό παρελθόν…

Ερώτημα

Οι αποκαλύψεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από εφημερίδα της συμπρωτεύουσας («Μακεδονία») για την Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ, τα κυλικεία αλλά και σχετιζόμενα νυχτερινά κέντρα και άλλες επιχειρήσεις, μήπως «ακουμπούν» και κάποιους γαλάζιους στον Βορρά;

Γαλάζιο «φάουλ»

Μόνο η γαλάζια νεολαία θα μπορούσε να εκδώσει ανακοίνωση που να αναφέρει τους αστυνομικούς ως «ευαίσθητη κοινωνική ομάδα». Τι να πουν και οι ανάπηροι… Πάντως, η τακτική τού να κολακεύεις το ακροατήριο νομίζαμε ότι περιλαμβανόταν σε αυτά που άλλαξαν στην ΟΝΝΕΔ, τα οποία η ΔΑΠ στην καινούργια της καμπάνια δηλώνει ότι «μπορεί» να καταπολεμήσει. Γαλάζιο «φάουλ», απροσεξία ή ηθελημένη «παράκαμψη» του κεντρικού μηνύματος;

Πρωτοβουλία

Σας γράφαμε ότι η ΟΝΝΕΔ θα δώσει βαρύτητα φέτος σε εθελοντικές δραστηριότητες. Ακούμε ότι θα μας εκπλήξει σύντομα παρουσιάζοντας «κοινωνικό ιατρείο»! Ήδη στελέχη της ΟΝΝΕΔ που έχουν τελειώσει την Ιατρική αλλά και ΔΑΠίτες της Ιατρικής ετοιμάζονται για να παρέχουν ένα απόγευμα βασικές ιατρικές – διαγνωστικές υπηρεσίες και εξετάσεις στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ! Σύντομα θα έχουμε νεότερα…

Απορία

Νεαρό στέλεχος του Μαξίμου σε συζήτηση με φίλους παρατηρούσε, με μορφή απορίας (υποτίθεται…), ότι στη συγκυβέρνηση «παίζουν καθυστέρηση» στην ανακοίνωση των μέτρων, προκειμένου να φανεί με στοιχεία η καλή πορεία των εσόδων των τελευταίων μηνών, ως επιχείρημα προς την «τρόικα» και τους εταίρους. Λέτε;

Συγκρίσεις

Στην Εσθονία ξεκινούν πρόγραμμα διδασκαλίας γραφής κώδικα για υπολογιστές από το δημοτικό (!) και εδώ συζητάμε ακόμη αν είναι καλή ιδέα η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Αν δεν ξυπνήσουμε, θα χάσουμε το τρένο για πολλές δεκαετίες…

Σύνοδος

Με μεγάλη επιτυχία, πολλές διεθνείς συμμετοχές και πολύ ενδιαφέροντα για το μέλλον θέματα διεξάγεται στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Σύνοδος για τη Νεολαία της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Αν υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, θα σας ενημερώσουμε…

Προχωρημένοι

Για να μη γράφουμε μόνο τα κακά, το παράδειγμα της Κύπρου ακολουθεί και η ΓΓΝΓ, που προετοιμάζεται έγκαιρα για την ελληνική Προεδρία της ΕΕ το 2014. Ναι, από τώρα προετοιμάζεται! Δημοσίευσε, μάλιστα, πρόσκληση ενδιαφέροντος για εθνικό διάλογο και τις θεματικές της Προεδρίας, σε σχέση και με τις προτεραιότητες που έχουν θέσει οι άλλες χώρες του τρίο της Προεδρίας. Και πολύ μπροστά είναι στην Αχαρνών και πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας…

Εντυπώσεις

Πάντως, η ηγεσία της ΓΓΝΓ εξακολουθεί να κινείται με λογική δημοσίων σχέσεων. Είναι ίσως νωρίς ακόμη και δεν έχουν πατήσει γερά στα πόδια τους, αλλά ο χρόνος περνάει. Οι ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα για την αρχή της σχολικής χρονιάς και για την υποδοχή των νικητών των Παραολυμπιακών Αγώνων καλές είναι, αλλά δεν έχουν ουσία…

****


Σχολιάστε εδώ