Λουκέτο έβαλε το ΚΚΕ στον 902 TV

«Παρά τις προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ώστε να μπορεί να λειτουργεί ο τηλεοπτικός σταθμός, αυτό σήμερα είναι αδύνατον για οικονομικούς λόγους», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ως αιτία «το ιδιαίτερα μεγάλο κόστος λειτουργίας με τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση».

Η αλήθεια είναι πως το ΚΚΕ είχε πάρει εδώ και έναν χρόνο την απόφαση αυτή, αλλά άφησε να περάσουν πρώτα οι εκλογές, ενώ συνάμα δεν διέθετε και χρήματα για να πληρώσει τις αποζημιώσεις.

Ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς στην ίδια εταιρεία συνυπάρχουν η ραδιοφωνική και η τηλεοπτική λειτουργία. Το ενδιαφέρον είναι πως προηγήθηκαν στον «Ριζοσπάστη» δύο άρθρα την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, «Για την καπιταλιστική κρίση και τα ΜΜΕ» και το «Έχουν ζόρια». Το κεντρικό μήνυμα ήταν πως και οι «καπιταλιστές» των ΜΜΕ είναι σε αδιέξοδο, οπότε ο αναγνώστης θα μπορούσε να συμπεράνει πως μπορεί να επιβιώσει ένας κομματικός σταθμός. Η απόφαση έρχεται μετά την αποτυχία του ΚΚΕ στις εκλογές του Ιουνίου με το 4,5%, ενώ θα περίμενε κανείς ότι θα χρησιμοποιούσε όλα τα μέσα που διαθέτει για να ανακάμψει. Συνάμα είναι η δεύτερη κίνηση «οπισθοχώρησης» του ΚΚΕ από τα media, μετά την αίτηση για υπαγωγή της Τυποεκδοτικής στο άρθρο 99, και πλέον μένει μόνο με τον ραδιοφωνικό 902, τον «Ριζοσπάστη», το σάιτ της εφημερίδας, το οποίο θα υποστηριχθεί από εθελοντική εργασία… και τα μελλοντικά σχέδια για web tv.

Για την απόφαση αυτή δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τα σωματεία, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάθμισε την επιβολή του λουκέτου από το ίδιο το κόμμα. Είναι επίσης εντυπωσιακό το ότι το ΚΚΕ αρνήθηκε να συνεργαστεί με άλλα κόμματα της Αριστεράς ή με μαζικούς φορείς και να διατηρήσει στη ζωή την τηλεοπτική συχνότητα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αυτή θα πρέπει, με απόφαση του ΕΣΡ, να επιστραφεί στο κράτος και δεν δημοπρατείται γιατί χορηγήθηκε με Υπουργική Απόφαση.

Το 1993 τόσο ο παλαιός ΣΚΑΪ όσο και ο 902 TV είχαν κοπεί από το ΕΣΡ, που λειτουργούσε την εποχή του Κ. Μητσοτάκη. Μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, στις 31 Δεκεμβρίου 1993 ο τότε υφυπουργός Προεδρίας Ευ. Βενιζέλος και ο τότε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γ. Χαραλάμπους με απόφασή τους επέτρεψαν «στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΡΜΗΣ – ΣΚΑΪ Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ΑΕ – SKY 100,4 – Ελληνική Δορυφορική Τηλεόραση ΕΔΤ και Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ – 902 Αριστερά στα FM να εκπέμπουν στα κανάλια που χρησιμοποιούν και εκπέμπουν».

• Συνεχίζεται η πολιτική της διακοπής των συνεργασιών, με επιχείρημα την παράλληλη εργασία σε μπλογκ ή σάιτ, στο «Θέμα». Έτσι, μετά το «διαζύγιο» με τον Χρήστο Ράπτη, που έχει την www.iefimerida.gr, ακολούθησε και η λύση της συνεργασίας με τον Νίκο Νικητέα, εξαιτίας του www.enimerosi24.gr, ο οποίος και συνεχίζει στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τον Γιάννη Κουρτάκη.

• Προσφυγή εναντίον της εφημερίδας «Κέρδος» ετοιμάζουν ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ στην περίπτωση που δεν ανακληθεί η μονομερής μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στην εφημερίδα και το σάιτ. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιβληθούν μονομερώς, χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων, νέοι όροι ατομικής σύμβασης δυσμενέστεροι του βασικού μισθού και των επιδομάτων, όπως αυτά προβλέπονται από τις παραπάνω ατομικές συμβάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

• Την παρέμβαση των εντεταλμένων οργάνων του κράτους ζητάει ο ΠΣΑΤ για το καθεστώς δωρεάν εργασίας που καθιερώνει ο Πήγασος στον Sentra FM.

«Είναι προφανές ότι όλα αυτά πέραν του ότι συνιστούν σοβαρή παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και στερούν έσοδα από τα Ταμεία», «ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για την καθιέρωση της απλήρωτης εργασίας και από άλλους εργοδότες», αναφέρει ο ΠΣΑΤ στην ανακοίνωσή του, καλώντας «τα μέλη του να μη συμμετέχουν στο νέο καθεστώς απλήρωτης εργασίας του Sentra FM».

Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα στην ιδιοκτησία και στους εργαζομένους είναι να μη γίνουν άλλες περικοπές στην «Goal News» και να παραμείνει στη ζωή, και σε αντάλλαγμα η δωρεάν εργασία στον Sentra.

• Μετά την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για τις εξελίξεις στον Sentra FM, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ζητάει από την εργοδοσία να καταθέσει στοιχεία για την απασχόληση του προσωπικού και την εργασιακή σχέση των απασχολουμένων.

Στις προϋποθέσεις της νόμιμης λειτουργίας ενός σταθμού περιλαμβάνεται η απασχόληση 35 δημοσιογράφων στην εταιρεία που κατέχει τον ραδιοφωνικό σταθμό και όχι σε άλλη εταιρεία του ίδιου ιδιοκτήτη.

Αυτό είναι και ένα από τα αιτήματα που διατυπώνει η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεόρασης στην κυβέρνηση από το 2009, να μπορούν να χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό σε πολλές εταιρείες τους.

• Θολό παραμένει το τοπίο για το πόσο τελικά θα μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ.

Στις συσκέψεις του υπουργείου Οικονομικών διατυπώνεται η απαίτηση να μειωθεί κατά 20% το λειτουργικό κόστος και οι μισθοί, που έχουν ήδη περικοπεί κατά 35%, να μειωθούν επιπλέον κατά 5%.

Το ενδεχόμενο αυτό μεταφέρθηκε στις συνδικαλιστικές ενώσεις από τον αρμόδιο υπουργό ΜΜΕ Σίμο Κεδίκογλου. Στην πρόσφατη δε συνάντησή του με το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ ο Σ. Κεδίκογλου ισχυρίστηκε πως δεν θα συνεχιστεί η αφαίμαξη του 25% του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΛΑΓΗΕ.


 	Κύκλος 	Ζημίες 	Συσσωρευμένες
	εργασιών		ζημίες 
2008	1.416.180	-3.005.624	-5.196.931
2009	1.443.231	-3.669.049	-5.863.355
2010	1.169.218	-3.772.235	-9.662.786
2011	1.093.157	-3.584.395	-4.798.128


Σχολιάστε εδώ