Λοβέρδος: Τέλος η αναμονή…
Κι αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματά του. Διότι το να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου κόμματος, αν αυτό δεν έχει σαφείς κοινωνικές αναφορές και αν δεν συσπειρώνει στελέχη που να μην είναι απαξιωμένα, θα είναι ένα ημιτελές εγχείρημα. Και δεν αρκούν για την προσπάθεια η απαξίωση, η φθορά και η αναξιοπιστία των άλλων.
Πάντως, με την έκδοση του νέου βιβλίου του «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση» κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του. Έκανε φανερό ότι με τον Β. Βενιζέλο δεν μπορεί πλέον να συνυπάρχει ούτε τυπικά στο ίδιο κόμμα και ότι είναι χωρίς επιστροφή η επιλογή του να προχωρήσει σε κάτι νέο.
Άλλωστε, στον επίλογο του βιβλίου είναι σαφής, υπογραμμίζοντας:
o «Η αναμονή μου όμως λαμβάνει τέλος. Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις μου, η έκδοση των θέσεων για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση συνιστά πολιτική ενέργεια. Θα αγωνιστώ για να καταρτιστεί, επιτέλους, και να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στον δρόμο της ευημερίας και της αξιοπιστίας. Η πίστη μου σε αυτό που επιχειρώ είναι ακλόνητη!».
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Αυτό φυσικά, όπως προαναφέραμε, δεν σημαίνει πως ο δρόμος θα είναι εύκολος.
Μπορεί στην κεντρική πολιτική σκηνή οι συνθήκες να ευνοούν την υπέρβαση των κατεστημένων κομματικών σχηματισμών, αλλά στην κοινωνία υπάρχει οργή, οργή συσσωρευμένη, που καθιστά δύσκολο το εγχείρημα για ένα νέο κόμμα.
Το αντιλαμβάνεται αυτό ο Λοβέρδος. Και γιʼ αυτό δεν δείχνει να αγχώνεται και να βιάζεται. Κινείται προσεκτικά.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αυτήν τη στιγμή από τα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή της κεντρικής πολιτικής σκηνής ο μόνος σίγουρος να τον ακολουθήσει στο πολιτικό του εγχείρημα είναι ο πρώην υπουργός Γ. Φλωρίδης.
Με άλλα στελέχη, όπως τον Γ. Ραγκούση, την Ά. Διαμαντοπούλου, τον Ηλ. Μόσιαλο, είναι σε επαφές και συζητήσεις, αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχει αναληφθεί καμία δέσμευση. Άλλωστε, όπως πιστεύει ο Α. Λοβέρδος, πάρα πολλά θα εξαρτηθούν τόσο απʼ τη δυναμική του νέου εγχειρήματος όσο και απʼ τις γενικότερες συνθήκες που θα επικρατήσουν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Ήδη πάντως για το νέο εγχείρημα δουλεύουν περί τα τριάντα στελέχη της νεότερης γενιάς, στα οποία ο Λοβέρδος έχει επενδύσει πολλά.
Επίσης έχει καταρτίσει ένα πανελλαδικό «δίκτυο» τοπικών στελεχών, που λειτουργεί άτυπα με τα χαρακτηριστικά κόμματος…
Η «κλεψύδρα»…
Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες πολιτικές συνθήκες, ο Λοβέρδος πιστεύει πως έχουν εν δυνάμει διαμορφωθεί ευνοϊκές συνθήκες.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε συνομιλητές του, «η κλεψύδρα μάς βοηθά», αναφερόμενος στη σταδιακά αυξανόμενη αναξιοπιστία των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών.
Ενδεικτικά το επιτελείο του μελετά δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι το μεν ΠΑΣΟΚ κατρακυλά συνεχώς, φθίνει, η ηγεσία Βενιζέλου φαίνεται να μην εμπνέει και αντίθετα να συνεχίζει την αυξανόμενη φθορά του κόμματος, τα ποσοστά του να πέφτουν γύρω στο 5%!
Αντίστοιχη πτωτική πορεία ακολουθεί και η ΔΗΜΑΡ, που κινείται πέριξ του 3%, και φαίνεται πως εισπράττει σοβαρή φθορά απʼ τη συμμετοχή της στην τρικομματική κυβέρνηση.
Επίσης και η ΝΔ έχει πτωτικές τάσεις, αν και δεν υφίσταται ακόμα τη μεγάλη φθορά των άλλων δύο κυβερνητικών συνεταίρων.
Για το επόμενο διάστημα, πάντως, ο Α. Λοβέρδος έχει επιλέξει να σταματήσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του, είτε στη Βουλή είτε στα ΜΜΕ, ακολουθώντας μια τακτική «ενεργού σιωπής». Υπενθυμίζεται εδώ ότι έχει ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει τα νέα οικονομικά μέτρα.
Παράλληλα, ασκεί και κριτική στη μέχρι τώρα τακτική του Β. Βενιζέλου, ο οποίος προσπαθεί, προκειμένου να αποφύγει το μεγάλο πολιτικό κόστος, να εμφανιστεί φιλολαϊκός και σκληρός διαπραγματευτής.
Υπενθυμίζει ότι η λήψη μέτρων περίπου 6 δισ. ευρώ απʼ τον λεγόμενο κοινωνικό προϋπολογισμό ήταν γνωστή απʼ την άνοιξη, όταν τότε όλοι θριαμβολογούσαν για το «κούρεμα» του χρέους και τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος, αλλά είχαν δεσμευτεί για νέα μέτρα…
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι «μπούσουλας» των μελλοντικών κινήσεων και πρωτοβουλιών του Λοβέρδου θα είναι μια επισήμανση που κάνει στο βιβλίο του:
• Από τη Δευτέρα 13-2-2012 (σ.σ.: επομένη της κρίσιμης ψηφοφορίας για το δεύτερο Μνημόνιο, που οδήγησε σε διαγραφές σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και οξύτατες λαϊκές αντιδράσεις) πολλά έχουν αλλάξει και σχεδόν τίποτε δεν θα είναι όπως ήταν πριν. Για την Ελλάδα, την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις της ανοίχτηκε ένας νέος, και πάλι κακοτράχαλος δρόμος»…