Λαβράκι έβγαλε ο Παυλόπουλος

Και αποδείχτηκε επίσης γιατί οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών αρνούνταν πεισματικά να του δώσουν τα στοιχεία που ζητούσε.

Τελικά του τα έδωσε η νυν ηγεσία του υπουργείου και απ’ τα στοιχεία που κατατέθηκαν αποδεικνύεται το εξής:

• Εκείνη την κρίσιμη περίοδο οι μεν ξένες τράπεζες «ξεφόρτωναν» τα ελληνικά ομόλογα, ενώ αντίθετα οι ελληνικές, καθώς και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία (αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι), αγόραζαν με… μανία ομόλογα, με αποτέλεσμα, όταν αποφασίστηκε το «κούρεμα» των ομολόγων, να είναι τα μεγάλα θύματα από τις απώλειες. Και μιλάμε επίσης για την περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε περίπου απαγορεύσει ακόμα και να αναφέρεται η λέξη «αναδιάρθρωση»!

Πιο συγκεκριμένα, και με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε επανειλημμένα αιτήματα του Πρ. Παυλόπουλου:

– Ενώ στις 31.12.2009 ο εγχώριος τομέας (Τράπεζα της Ελλάδος, άλλες τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες ομολογιούχοι) κατείχε ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό αυτό είχε ανέλθει στα 86,2 δισ. ευρώ, δηλαδή είχε αυξηθεί κατά 51,2%.

– Αντίθετα, τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια των ξένων τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα μειώθηκαν εντυπωσιακά. Και από 141,5 δισ. ευρώ στις 31.12.2009 είχαν περιοριστεί στα 35 δισ. ευρώ στις 31.12.2011.

Και όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, την περίοδο κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση «ξόρκιζε» έστω και την απλή αναφορά στη λέξη «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους!

Με βάση και αυτή την αποκάλυψη, ο πρώην υπουργός Πρ. Παυλόπουλος τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «πέρα από τη διερεύνηση των ευθυνών εκείνων οι οποίοι οδήγησαν στην κατάσταση αυτή, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί καταλλήλως το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών των ασφαλιστικών ταμείων και των ιδιωτών ομολογιούχων, κατά τα πρότυπα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή με παρεμφερείς μεθόδους που θα επιλέξει η κυβέρνηση».


Σχολιάστε εδώ