Κοστίζει η καθυστέρηση…
Οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» είναι σκληρές όσο ποτέ, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών όχι μόνο αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα μέρους των προτεινόμενων μέτρων, αλλά επιπλέον ανεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεών τους. Σε σημείο που να προκαλείται η οργή των κυβερνητικών εταίρων, που εγείρουν σοβαρές αντιρρήσεις και ζητούν πιο σκληρή στάση από τον πρωθυπουργό, καλώντας τον να προχωρήσει σε πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά και της κοινωνίας, που καλείται να υποστεί έναν ακόμη γύρο επώδυνων περικοπών. Η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των μέτρων απομακρύνει και τον χρόνο των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επισημαίνει την ανάγκη να κλείσει η υπόθεση το ταχύτερο δυνατόν, καθώς στόχος του είναι τόσο η εκταμίευση της δόσης όσο και το θέμα της επιμήκυνσης να έχουν αποφασισθεί το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Ήδη οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι λόγω της καθυστέρησης που σημειώνεται στην Ελλάδα η εκταμίευση της δόσης ίσως μετατεθεί για τον Νοέμβριο. Το ενδεχόμενο αυτό εγείρει θέμα για την κυβέρνηση, καθώς εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
«Αγκάθια»
ΤΑ μέτρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν, εκτός απροόπτου, σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς οι δύο που προηγήθηκαν απέβησαν άκαρπες. «Αγκάθι» αποτελούν οι απαιτήσεις της «τρόικας», που θέτει εκ νέου θέμα απολύσεων 240.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 αλλά και αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, που έφεραν στα όριά της την κυβέρνηση. Γεγονός που υποχρέωσε τους εκπροσώπους των δανειστών να ρίξουν τους τόνους τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με συνέπεια το βάρος των μέτρων να πέφτει πλέον στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων, αλλά πιθανότατα και στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Τέσσερις τουλάχιστον υπουργοί κλήθηκαν να διευρύνουν τις περικοπές στον τομέα τους και να τις αποσαφηνίσουν ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Με παραίτηση έχει απειλήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης στην περίπτωση που υπάρξουν απολύσεις από το Δημόσιο. Αίσθηση προκάλεσε η δημόσια παρέμβαση του Καρ. Παπούλια, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους να σταματήσουν να «μαστιγώνουν» την Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η οικονομική κρίση να μετατραπεί σε κρίση της Δημοκρατίας. Αναφερόμενος, προφανώς, στα γεγονότα με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Αποφασισμένοι
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κόντρα στα νέα μέτρα για την επόμενη διετία. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν εικοσιτετράωρη απεργία για τις 26 Σεπτεμβρίου και οι συνδικαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Αναβρασμός επικρατεί στους κλάδους που πλήττονται από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποίησαν απεργίες, στάσεις εργασίας αλλά και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας – καθηγητές, δάσκαλοι, εφοριακοί, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά. Αναστάτωση υπάρχει και στον δικαστικό χώρο, όπου πλήττονται περισσότερο από τις περικοπές, και οι δικαστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν μέσα στο πλαίσιο των νόμων και των διατάξεων. Στάση αναμονής τηρούν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που διαφωνούν κατηγορηματικά με την επιταγή της «τρόικας» για αύξηση στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.
Τώρα βλέπουν πρόοδο
ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ τα… καλά λόγια για τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Ευρωπαίοι ηγέτες και άλλοι αξιωματούχοι που μέχρι πρόσφατα διέβλεπαν έξοδο από το ευρώ τώρα, αφενός, διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προόδους και, αφετέρου, επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Υπό τον όρο ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και θα προαχθεί από τις εξετάσεις της «τρόικας». Στην έκθεσή της παρέπεμψε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι ως προς το αίτημα για την επιμήκυνση. Στη Γερμανία ο «σκληρός» Β. Σόιμπλε σχολίασε θετικά τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ ο γάλλος ομόλογός του που ήρθε στην Αθήνα χαρακτήρισε μη αποδεκτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Σε δημοσίευμά του το «Spiegel» ανέφερε ότι η Άνγκ. Μέρκελ… είναι υποχρεωμένη να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ άλλα δημοσιεύματα ξένων Μέσων Ενημέρωσης έκαναν λόγο για συνολικό πακέτο ρυθμίσεων για τη χώρα μας.
Προκαλούν
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ διαστάσεις, πολιτικές όσο και κοινωνικές, προσλαμβάνει η έκνομη δραστηριότητα που αναπτύσσουν τελευταία βουλευτές, στελέχη αλλά και οπαδοί της Χρυσής Αυγής. Οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς μικροπωλητές και άλλους σε διάφορα σημεία της επικράτειας (Ραφήνα, Μεσολόγγι) προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες ζήτησε την επίσπευση των ανακρίσεων και την απόδοση ευθυνών στους «πρωτεργάτες» των επιθέσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και βουλευτές του κόμματος. Με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ αποσύρονται όλοι οι αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για την προστασία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προειδοποιεί για την αυστηρή τιμωρία όσων μετέχουν σε «τάγματα εφόδου». Πολιτικοί από όλα τα κόμματα καταγγέλλουν τις πρακτικές αυτές και κάνουν λόγο για τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας, ενώ το θέμα απασχολεί και την Ευρώπη, με τον ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ να ζητάει την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η ηγεσία της, πάντως, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις «επιχειρήσεις» αυτού του τύπου και καταγγέλλει… τρομοκρατία σε βάρος του κόμματος.