Κεφαλικός φόρος 500 ευρώ και… σύνταξη στα 67

Το μεγάλο ζήτημα σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, όπως είχε τονίσει το «Π» και επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δεν είναι άλλο από το «τσεκούρωμα» του δημοσίου τομέα, με μαζικές απολύσεις, το οποίο η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει, αλλά η «τρόικα», τουλάχιστον ως τώρα, επιμένει ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί. Για να αποφύγει το «πικρό ποτήρι» τής ανεξέλεγκτης αναμέτρησης με τους δημόσιους υπαλλήλους, η κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων δύο άλλα, άκρως επώδυνα μέτρα, που όμως μπορούν φέρουν εξοικονόμηση της τάξεως των 4 δισ. ευρώ και να κατευνάσουν τις πιέσεις της «τρόικας» για «αιματοχυσία» στο Δημόσιο:

Το πρώτο μέτρο δεν είναι άλλο από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για όλους τους φορολογούμενους, που ισοδυναμεί με έναν «κεφαλικό φόρο» 500 ευρώ για τους περισσότερους, αφού θα φορολογηθούν με συντελεστή 10% όλα τα εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποδώσει έως και 3 δισ. ευρώ, υποκαθιστώντας εξοικονομήσεις που δεν θα γίνουν από τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου.

Το δεύτερο μέτρο είναι να αυξηθεί το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67, που υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσει 1 δισ. ευρώ ετησίως. Προκειμένου να κλείσει το «πακέτο» των μέτρων, εξάλλου, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει μια μεγάλη «ρελάνς» με τις αποκρατικοποιήσεις, δείχνοντας βούληση να πουλήσει μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις. Ήδη μεταβιβάσθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου το 17% των μετοχών της ΔΕΗ (στο Δημόσιο μένει το 34%), σε μια ένδειξη ότι θα προχωρήσει η διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, ενώ επισπεύδεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Παράλληλα, «ωριμάζουν» οι διαγωνισμοί για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, αλλά και για το Ελληνικό, όπου οι σοβαρότεροι διεκδικητές φαίνεται ότι θα είναι ο όμιλος Λάτση και η κρατική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα του Κατάρ.


Σχολιάστε εδώ