Καυτό φθινόπωρο…

Τα βάρβαρα μέτρα, που ακρωτηριάζουν κυρίως τις ζωές εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων και κοινωνικά αδύναμων ομάδων, βρίσκουν το συνδικαλιστικό κίνημα έπειτα από πολλά χρόνια να ρίχνει τους τόνους της αντιπαράθεσης στους κόλπους του και να αναζητεί τρόπους για να ματαιωθεί η νέα επίθεση κατά του ελληνικού λαού, με την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη.

Η αντιπαράθεση των συνδικαλιστικών παρατάξεων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, στον νέο σφαγιασμό που επιχειρείται από «τρόικα» και συγκυβέρνηση σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων, αυτήν τη φορά εκφράστηκε και με επίθεση κατά του συνδικαλιστικού κινήματος. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η, με συνοπτικές διαδικασίες, διαγραφή του προέδρου της ΔΑΚΕ Νίκου Κιουτσούκη από τη ΝΔ, με πρόσχημα τις διαμαρτυρίες συνδικαλιστών της παράταξης έξω από τα γραφεία του κόμματος στη Λεωφόρο Συγγρού. Η διαγραφή έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς μέσα στη ΔΑΚΕ, η στοιχειώδης αυτονομία της οποίας ξεχώριζε τα τελευταία χρόνια με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής της (Γ. Μανώλη, Κ. Πουπάκη, Γ. Τσαλικάκη). Μέχρι στιγμής, τα στελέχη της ΔΑΚΕ, με πιο έντονα διαμαρτυρόμενο τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ / ΕΥΔΑΠ Μαν. Αγγελάκη, συσπειρώνονται και συμπαρατάσσονται με τον κ. Κιουτσούκη, ενώ στη Συγγρού άρχισαν ήδη να προβληματίζονται για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη συνδικαλιστική τους παράταξη: Ελάχιστοι οι «πρόθυμοι» συνδικαλιστές, και αυτοί δεν τολμούν μέχρι στιγμής να εμφανιστούν και να διεκδικήσουν τη «διαδοχή», καθώς μια τέτοια κίνηση, με βάση το καταστατικό της ΔΑΚΕ, πρέπει να εγκριθεί από την ηγεσία της παράταξης. Για «πάγωμα» του θέματος μιλά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, ενώ ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, Κυρ. Μητσοτάκης και οι άλλοι νεοφιλελεύθεροι του κόμματος, οι οποίοι και στηρίζουν το «μέτωπο» με τους συνδικαλιστές που άνοιξε (και αυτό τυχαίο;) ο γραμματέας Μ. Κεφαλογιάννης, που χαρακτήρισε ηλίθιους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, για να αποδώσει στη συνέχεια τον ίδιο χαρακτηρισμό στους δημοσιογράφους – το ευφυές Νο2 της ΝΔ.

Η διαγραφή του προέδρου της ΔΑΚΕ, επειδή «δεν συνεμορφώθη στις κομματικές υποδείξεις», εκτιμάται ως αφετηρία για το χτύπημα και ξήλωμα του συνδικαλιστικού κινήματος, που εμφανίζεται αποφασισμένο αυτήν τη φορά να αντισταθεί στοιχειωδώς ενωμένο.

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, διατηρεί ελάχιστες έως καθόλου σχέσεις με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, παρά τη δραστηριοποίηση στελεχών που προέρχονται από τον συνδικαλιστικό χώρο, όπως οι κ. Χρ. Πρωτόπαπας και Γ. Κουτρουμάνης. Έτσι οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ – ΠΑΣΚΕ δεν προβλέπεται να διαταραχθούν – ακόμη κι αν η παράταξη προχωρήσει σε κλιμάκωση της γενικής απεργίας στις 26 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τους άλλους συνδικαλιστικούς χώρους. Σχετικό αίτημα έχουν ήδη υποβάλει το ΠΑΜΕ και η Αυτ. Παρέμβαση.

Ένα δίμηνο μεγάλης κοινωνικής αναταραχής και κρίσιμης αναμέτρησης συγκυβέρνησης – «τρόικας» με την ίδια την κοινωνία ξεδιπλώνεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αρχές της εβδομάδας (πιθανότατα την Τρίτη) οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΗΣΑΠ – μετρό και τραμ) πραγματοποιούν 24ωρη προειδοποιητική απεργία, καταγγέλλοντας το «νέο τσουνάμι μέτρων» που μεθοδεύουν συγκυβέρνηση και «τρόικα» και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αύξηση κατά 25% της τιμής του εισιτηρίου, σε μια Ελλάδα με 1.500.000 ανέργους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη, με απλήρωτους τους περισσότερους εργαζόμενους, με την εφορία και τα χαράτσια της ΔΕΗ να επιτείνουν τη γενικευμένη φτωχοποίηση. Παράλληλα:

Συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα, σε μεγάλες πόλεις της χώρας, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των ενστόλων, οι κινητοποιήσεις γιατρών, εφοριακών, δικαστικών κ.λπ., που απαντούν στη συγκυβέρνηση πως «η φτηνή εργατική δύναμη δεν είναι θεμέλιο ανάπτυξης, αλλά ανθρωποθυσία στους ισχυρούς των αγορών».


Σχολιάστε εδώ