Κάτω στον Πειραιά

• Χείμαρρος δηλώσεων, τοποθετήσεων και ανακοινώσεων του δημάρχου Β. Μιχαλολιάκου ήταν η πρώτη μετά το καλοκαίρι συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά. Όπως είπε ο δήμαρχος, τα οικονομικά του δήμου είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, γιατί όταν η υπόλοιπη Ελλάδα ευημερούσε και βρισκόταν στην εποχή των παχιών αγελάδων, ο Δήμος Πειραιά είχε ήδη χρεοκοπήσει! Τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν τα κρουαζιερόπλοια από το λιμάνι του Πειραιά. Δεσμεύτηκε να αναλάβει εκστρατεία για να μπει ο Πειραιάς στους τουριστικούς χάρτες και να αναφέρεται και ως τουριστικός προορισμός. Σήμερα στα προγράμματα των γραφείων του εξωτερικού που διοργανώνουν κρουαζιέρες αναφέρεται επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και βόλτα στην Αθήνα.

Ο Πειραιάς δεν υπάρχει πουθενά. Ως πόλη με ιστορία, με αξιοθέατα, ως έδρα της μεγαλύτερης ναυτιλιακής δύναμης της Ευρώπης και της τρίτης στον κόσμο, ο Πειραιάς δεν αναφέρεται πουθενά! Αυτήν ακριβώς την εικόνα θέλουμε να αλλάξουμε και θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς της πόλης και οποιονδήποτε άλλο θελήσει να συστρατευτεί μαζί μας, προκειμένου να το πετύχουμε, κατέληξε ο δήμαρχος.

***

// Αλλαγές στη… χωροθέτηση της πλειοψηφίας στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι αλλαγές συνίστανται στις θέσεις δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων, αφού οι νέοι αντιδήμαρχοι αντικατέστησαν στα έδρανα τους παλιούς, οι οποίοι είτε είχαν παραιτηθεί είτε είχαν απαλλαγεί των καθηκόντων τους από τον δήμαρχο και φυσικά επέστρεψαν στα έδρανα των απλών δημοτικών συμβούλων. Βέβαια υπήρξε κι άλλη μια αλλαγή. Η σύμβουλος της πλειοψηφίας Ζωή Ρούσου, που ανεξαρτητοποιήθηκε, κάθισε σε έδρανο που βρίσκεται δίπλα από τους συμβούλους του συνδυασμού του Π. Μαντούβαλου. Όπως φαίνεται, δεν θέλει πλέον ούτε να κάθεται κοντά σε συμβούλους του συνδυασμού στον οποίο πριν από έναν μήνα ανήκε…

// Στη συζήτηση για τα οικονομικά του δήμου, όταν κάποιοι κατηγόρησαν τον Αγραπίδη και τον Φασούλα ότι συντέλεσαν στη διόγκωση του χρέους του δήμου, ο αντιδήμαρχος Τάσος Κάρλες πήρε τον λόγο και είπε πως το χρέος του δήμου δημιουργήθηκε επί Λογοθέτη (κάτι που είχε επισημάνει και ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γ. Καρδαράς, που είχε πει ότι έπαιρνε δάνεια επειδή τον είχε βάλει ο Σημίτης να κάνει διορισμούς!). Ούτε ο Αγραπίδης ούτε ο Φασούλας επιβάρυναν με δάνεια τον δήμο.

Τα δάνεια που πήραν, είπε, ήταν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του υπάρχοντος, που διογκωνόταν με τα ληστρικά επιτόκια του Ταμείου Παρακαταθηκών. Και σχολίασε στο τέλος στέλνοντας ίσως και κάποια μηνύματα: «Επισημάνσεις βλακών προς διαχείριση ανοήτων…».

// Ιδιαίτερα επιθετική εμφανίστηκε η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον σύμβουλο της πλειοψηφίας Γιάννη Αγγελόπουλο, τον γνωστό και ως «Γκάλη» της παράταξης, που είπε ότι συγχαίρει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση που του έδωσε ο λαός στις εκλογές και του ανέθεσε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά του… ευχήθηκε εγκάρδια να πάρει την ίδια θέση και στις επόμενες εκλογές!

// Μια αξιόλογη παρατήρηση έκανε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καλογερόγιαννης. Είπε συγκεκριμένα πως επειδή, λόγω της κρίσης, η φτώχεια έχει… εγκατασταθεί μόνιμα σε πολλά πειραιώτικα νοικοκυριά, πολλά παιδάκια, επειδή δεν έχουν χρήματα οι οικογένειές τους και οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι, δεν κάνουν εμβόλια, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον φοβερές ασθένειες που εδώ και χρόνια έχουν εξαλειφθεί. Ο δήμαρχος, πάντως, παρενέβη και είπε ότι με ευθύνη των δημοτικών κοινοτήτων θα καταγραφούν τα πειραιωτάκια και όσα δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπουν σε πρόγραμμα εμβολιασμού από συνεργεία γιατρών που θα οργανώσει ο δήμος και τα οποία θα τα παρακολουθούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.

// Τα περισσότερα παιδιά -αν όχι όλα- του Κορυδαλλού που υπέβαλαν αίτηση για να φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου θα γίνουν τελικά δεκτά, αφού το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την πρόσληψη 140 εργαζομένων σε θέσεις βρεφοκόμων και νηπιαγωγών, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών όλοι οι σταθμοί του δήμου! Την έγκριση της πρόσληψης 140 εργαζομένων χαιρέτισε και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιάννης Διάκος, που μετέχει και στο ΔΣ της ΠΕΔΑ και παρακολούθησε από κοντά όλη την προσπάθεια που έγινε από την ΚΕΔΕ, προκειμένου να υπάρξει αυτό το πολύ καλό για τον Κορυδαλλό αποτέλεσμα.

// Το θέμα των λαϊκών αγορών συζήτησε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θ. Σκορδά ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος σε συνάντηση που είχε μαζί του την περασμένη Τετάρτη. Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, δεν μπορεί οι δήμοι της Αττικής να φροντίζουν μόνο για την καθαριότητα μετά το πέρας των λαϊκών και να επιφορτίζονται με μια σειρά άλλων παρενεργειών εξαιτίας της λειτουργίας τους και να μην ασκούν τον έλεγχο και την εποπτεία. Πρέπει αυτά να ανήκουν στην αρμοδιότητα των δήμων.

// Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο ΔΣ της Ένωσης Ιδιοκτητών Τυπογραφείων και Επιχειρήσεων Γραφικών Τεχνών που έχει τα γραφεία του στη Φίλωνος. Πρόεδρος εξελέγη ο Τάσος Πάλλας, γενικός γραμματέας ο Μάνθος Ματθαίου, αντιπρόεδρος ο Λ. Κορδατζάκης, ταμίας ο Π. Φωκίδης και μέλη οι Π. Αργύρης, Μιχ. Κανέλλης και Χαρ. Ρεντίκας.

// Κοινές περιπολίες με την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούν από τις 20 Αυγούστου οι δημοτικοί αστυνομικοί του Πειραιά με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο ενεργοποιήθηκε κατόπιν συνεννοήσεως του αντιδημάρχου της Δημοτικής Αστυνομίας Ευστάθιου Κωνσταντούζου και του αστυνομικού διευθυντή Πειραιά, ταξιάρχου Ιωάννη Διαμαντόπουλου. Καθημερινά πλέον στο κέντρο της πόλης υπάρχουν μεικτά τμήματα αστυνομικών και δημοτικών αστυνομικών που ελέγχουν την τήρηση της τάξης, την πάταξη του παρεμπορίου και εμπνέουν αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στους πολίτες. Το μέτρο των κοινών περιπολιών θα επεκταθεί σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Στο μεταξύ, με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων παρεμπορίου στην πόλη. Στα πλαίσια αυτά την περασμένη Κυριακή έγιναν δεκάδες έλεγχοι μέσα και γύρω από την Κυριακάτικη Αγορά, με αποτέλεσμα να συλληφθούν δεκαεπτά άτομα. Τέλος, άντρες της Δημοτικής Αστυνομίας μετέβησαν το μεσημέρι της Κυριακής στην πλαζ Βοτσαλάκια και απομάκρυναν τέσσερις αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει στον χώρο.

// Μουσικοθεατρική εκδήλωση μνήμης, αφιερωμένη στον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ιωνίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνει αύριο βράδυ στο «Κατράκειο» της προσφυγομάνας Νίκαιας η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά σε συνεργασία με τους Δήμους Νίκαιας-Ρέντη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Κορυδαλλού. Στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά είναι να τιμήσει το κορυφαίο ιστορικό γεγονός του Ελληνισμού και να αναδείξει την ιστορική διαδρομή του Μικρασιατικού Ελληνισμού και του πολιτισμού του. Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά είναι ένας τόπος στον οποίο εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μ. Ασία και όπου ξεκίνησαν μια «δεύτερη ζωή» μέσα από τις στάχτες των αλησμόνητων πατρίδων τους. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

// Τα πράγματα στη σωστή τους βάση έθεσε με δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου στο θέμα της δημιουργίας πίστας αγώνων επιπέδου Formula 1 στην περιοχή των Λιπασμάτων. Ο κ. Χρήστου συγκεκριμένα ανέφερε: «Θα ήταν ευκταίο αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν εξαρτάται από την τοπική αυτοδιοίκηση ούτε και από την κυβέρνηση. Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση, διά στόματος του υφυπουργού Ανάπτυξης, εκφράζει τη διάθεση να εντάξει ένα τέτοιο έργο στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων (fast track) εφόσον συγκροτηθεί ο φορέας υλοποίησης. Στο μεταξύ, όμως, θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση των ιδιοκτητών της έκτασης (Εθνική Τράπεζα, ΑΓΕΤ, Ελληνικά Πετρέλαια) και της αυτοδιοίκησης, ώστε να δημιουργηθεί μια εταιρεία «ειδικού σκοπού» με στόχο την ανάπλαση της περιοχής, βάσει των απόψεων της Περιφέρειας Αττικής και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών. Η πίστα της Formula 1 θα μπορούσε να αποτελεί μέρος αυτού του σχεδιασμού και η πιθανή δημιουργία της θα είχε πιθανότατα να συνεισφέρει ακόμη περισσότερα στην περιοχή. Ωστόσο η περιοχή “αναμένει” την ανάπλασή της ανεξάρτητα από την έκβαση του σχεδίου για την πίστα αγώνων αυτοκινήτου».

***

• Πολλές είναι οι… παρενέργειες των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, οι οποίες, αν και δεν έγιναν ποτέ «περάστηκαν» στα πρακτικά ως γενόμενες! Μετά την έκταση που πήρε το θέμα και την καταγγελία του γεγονότος από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο Ζαχαρία Ζούπη στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Αττικής και τον Εισαγγελέα, στη συνεδρίαση των ΔΣ της περασμένης Δευτέρας, που ήταν… πραγματική αυτή τη φορά, σύσσωμο το προεδρείο του Σώματος υπέβαλε την παραίτησή του. Ως αιτία ο πρόεδρος Νίκος Μαρτάκης επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, κάτι που δεν έκαναν η αντιπρόεδρος Χρύσα Μυργιαλή και ο γραμματέας Κώστας Κούβαρης, που δήλωσαν ότι παραιτούνται για τα όσα συμβαίνουν στο Συμβούλιο. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ακόμα και στον συνδυασμό του δημάρχου είναι το γεγονός ότι νέα πρόεδρος εξελέγη η Ειρήνη Μαθιουδάκη, με την τρίτη όμως ψηφοφορία! Να σημειώσουμε ότι η κ. Μαθιουδάκη είναι το τρίτο πρόσωπο που καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου του ΔΣ Κερατσινίου-Δραπετσώνας μέσα σε 20 μήνες, καθώς πριν από τον κ. Μαρτάκη είχε παραιτηθεί και ο πρώτος πρόεδρος του ΔΣ Κ. Χρονόπουλος!

Έπειτα απ’ όλα αυτά αναμένεται με ενδιαφέρον η αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ, καθώς θα γίνουν οι ψηφοφορίες για εκλογή αντιπροέδρου και γραμματέα. Να σημειώσουμε, τέλος, πως μετά τον ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε και η ΔΗΜΑΡ τη θέση της από τον δήμαρχο Λουκά Τζαννή, αν και στις εκλογές τον είχε στηρίξει.


Σχολιάστε εδώ