Ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν λίγη Ιστορία…

Είναι αυτοί που επέλεξαν να εργάζονται κάτω από ιδιαίτερες και ενίοτε σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες, υπό καθεστώς πειθαρχίας και υποχρεούμενοι να ζουν διαρκώς σε «τετράωρη» ή «οκτάωρη» ετοιμότητα. Είναι οι πολίτες που επέλεξαν να φορούν την τιμημένη στολή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενός θεσμού που σέβονται περισσότερο από κάθε άλλον οι έλληνες πολίτες, ενός θεσμού που δικαίως έχει χαρακτηριστεί θεματοφύλακας του Έθνους.

Όλοι συνηγορούν ότι η γεωγραφική θέση της χώρας μας και η γεωπολιτική της αξία είναι τέτοιες, που πάντοτε αποτελούσε το «Μήλον της Έριδος» των ισχυρών της Γης, ενώ υπήρχε διαρκής επιβουλή γειτονικών κρατών, και ιδίως της Τουρκίας, που σε κάθε ευκαιρία αμφισβητεί ευθέως εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το να διασφαλίζεις την ειρήνη προετοιμαζόμενος για πόλεμο έχει πλέον αξιωματική διάσταση, και τόσα χρόνια με την περιβόητη «αποτρεπτική τους ικανότητα», με τον αγώνα και τις θυσίες τους, με την ετοιμότητά τους, τη σθεναρή στάση τους σε ξηρά, αέρα και θάλασσα οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διασφαλίσουν καθεστώς «σταθερότητας και ασφάλειας», που είναι απολύτως απαραίτητο για την ανάπτυξη και την προκοπή του λαού μας, διασφαλίζοντας παράλληλα τα εθνικά μας δίκαια.

Το μόνο που οι στρατιωτικοί, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, περιμένουν από την Πολιτεία είναι μια αναγνώριση, η οποία ουσιαστικά είναι συνυφασμένη με τη δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια την οικογένειά τους. Δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια οι «μισθοί πείνας» των στρατιωτικών περικόπηκαν πάνω από 35%, με αποτέλεσμα οι στρατιωτικές οικογένειες να αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας και της ανέχειας. Μοιραία λοιπόν τα στελέχη μας προβληματίζονται έντονα, η προσοχή τους αποσπάται από την αποστολή τους, τα προβλήματα στην οικογένεια αυξάνονται, τα δάνεια, τα χαράτσια, οι υποχρεώσεις τρέχουν, και όλα αυτά έχουν επίπτωση στο ηθικό, που είναι η κινητήριος δύναμη για την επιτυχία.

Μέχρι σήμερα, οι τόσες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αν και δύσκολα, «απορροφήθηκαν» από τα στελέχη, τα οποία κατανοούν το διακύβευμα, που είναι η επαπειλούμενη χρεοκοπία της χώρας. Νέες όμως περικοπές θα φέρουν τα στελέχη –κυρίως τα χαμηλόβαθμα– στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και οι επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος θα είναι σημαντικές. Για τον λόγο αυτό οι όποιες περικοπές, ειδικά στις ευαίσθητες κατηγορίες των οικονομικά ασθενέστερων, θα πρέπει να αποφευχθούν. Οι στρατιωτικές οικογένειες δεν αντέχουν άλλο.

Η «τρόικα» θα πρέπει να καταλάβει την ιδιαιτερότητα και την αναγκαιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που καμία σχέση δεν έχει με την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν λίγη Ιστορία, για να δουν τι έχει περάσει αυτός ο λαός ή σε τι αγώνα και τι θυσίες υποβάλλονται τα στελέχη για να αντιμετωπίζουν νυχθημερόν τις προκλητικές συμπεριφορές γειτόνων μας. Θα αρκούσε αν κάποιος τους έδειχνε, μόνον την τελευταία πενταετία, τις χιλιάδες ώρες πτήσεως των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών για την αναχαίτιση των τουρκικών στον ουρανό του Αιγαίου…


Σχολιάστε εδώ