Ανοικτός φάκελος με 38 σκελετούς αγνοουμένων στο Ντιάρ Μπακίρ

Αυτά δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο εισηγητής του θέματος των αγνοουμένων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαλτέζος ευρωβουλευτής Σάιμον Μπουσουτίλ. Ανοικτός, πάντως, είναι ο φάκελος των 38 σκελετών που βρέθηκαν στις φυλακές του Ντιάρ Μπακίρ και κανείς, πλην της Τουρκίας, δεν αποκλείει να ανήκουν σε ελληνοκύπριους αγνοουμένους.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης

Για μας, είπε ο κ. Μπουσουτίλ, το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου από την εισβολή του ’74 και προηγουμένως είναι ζήτημα ανθρωπιστικό και ακούμε τις απόψεις όλων των μερών, και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, διότι θέλουμε να είμαστε και είμαστε αντικειμενικοί. Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι να βοηθήσουμε αυτήν τη διαδικασία και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στις στρατιωτικές και άλλες ζώνες, καθώς και ότι η Τουρκία θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες προερχόμενες από τις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή, τόνισε, είναι και η πρόσφατη θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο συνεργαζόμαστε.

Οι σκελετοί του Ντιάρ Μπακίρ

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπουσουτίλ αναφέρθηκε και στο θέμα των 38 σκελετών που βρέθηκαν προ ολίγων μηνών στις φυλακές του Ντιάρ Μπακίρ. Έχουμε βάσιμους λόγους, τόνισε, να πιστεύουμε ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να σχετίζεται και να βοηθήσει και στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου. Ήδη το ζήτημα τέθηκε από την ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Έλμαρ Μπροκ να αποστείλει επιστολή προς τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στις Βρυξέλλες ζητώντας πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Βοήθεια 3 εκατ. ευρώ

Όπως επισήμανε ο μαλτέζος ευρωβουλευτής, εμείς δεν έχουμε μαγικές φόρμουλες που θα επιλύσουν ένα χρονίζον πρόβλημα, αλλά έχουμε πρόθεση να βοηθήσουμε. Γι’ αυτό, είπε, ως εισηγητής έχω καταθέσει τροπολογίες και ευελπιστώ ότι η χρηματοδότηση που θα δοθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως υποστήριξη των προσπαθειών που γίνονται στο θέμα των αγνοουμένων θα φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ. Τόνισε επίσης ότι είναι μια τεχνικής σημασίας βοήθεια για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, όπως για τις εκταφές και για τα εργαστήρια όπου γίνονται οι ταυτοποιήσεις λειψάνων και για άλλες εργασίες. Συνεπώς, παρατήρησε, η βοήθεια αυτή έχει και τεχνική και ουσιαστική, πρακτική σημασία.

Ταυτοχρόνως ανακοίνωσε ότι ως το τέλος του έτους θα επισκεφθεί την Κύπρο με ομάδα βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να πληροφορηθούν επί τόπου πώς προχωρούν οι διαδικασίες στο ζήτημα των αγνοουμένων.


Σχολιάστε εδώ