αμυντικά θέματα

Το είδαμε κι αυτό…

• Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί εν ενεργεία, φορώντας μάλιστα τις στολές τους, διαδήλωσαν -για πρώτη φορά τόσο μαζικά-, μίλησαν στις κάμερες χωρίς δισταγμό και μέσω του ΣΥΣΜΕΔ, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέλαβαν να παρουσιάσουν και αυτοί στην «τρόικα» ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην περικοπούν οι μισθοί τους. Όλα αυτά έγιναν την περασμένη Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, όπου περίπου 2.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με αιχμή του δόρατος τον ΣΥΣΜΕΔ αλλά και ενώσεις αποστράτων, εξέπεμψαν ένα ηχηρό μήνυμα προς την τρικομματική κυβέρνηση, ότι οι ένστολοι των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν αντέχουν άλλες περικοπές, γιατί είναι ήδη στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Είναι πάντως η πρώτη φορά που ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΔ δεν διστάζουν να βγουν δημόσια και να απαιτήσουν το αυτονόητο, να μπορούν δηλαδή να ζουν με αξιοπρέπεια. Ιδιαίτερα στο διαδίκτυο το πλήθος των στελεχών που εκφράζονται και σχολιάζουν επωνύμως διαρκώς αυξάνεται, γεγονός που προβληματίζει τη φυσική ηγεσία των ΕΔ. Σωστά, λοιπόν, την Πέμπτη στη Βουλή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι μια τέτοια εικόνα πρέπει να μας ανησυχεί και να μας προβληματίζει όλους…

Το Δημόσιο που θρέφει…

• Πολλοί εθνοπατέρες βουλευτές είναι διορισμένοι και στο ελληνικό Δημόσιο ή σε τράπεζες ή σε οργανισμούς (χωρίς, ποτέ, να πατάνε το πόδι τους εκεί για εργασία). Όταν δεν είναι βουλευτές, είναι αποσπασμένοι στο κόμμα. Για να μη θεωρητικολογώ, αναφέρω: κ. Γεννηματά, Αποστολάκη, Καρχιμάκης, Καρύδης, Νιώτης και άλλοι, ουκ ολίγοι. Τελικά, όλοι λαμβάνουν παχυλή σύνταξη.

• Διάβασα ότι ο τ. ΥΕΘΑ, συμπαθής κ. Πάνος Μπεγλίτης, επανήλθε στο διπλωματικό σώμα, από όπου είχε παραιτηθεί για να πολιτευθεί, και πάραυτα αποσπάσθηκε στο κόμμα, το οποίο εκπροσώπησε μάλιστα στη σύναξη των Σοσιαλιστών στο Κέιπ Τάουν. Το τι σχέση έχει το ΠΑΣΟΚ με τον σοσιαλισμό, είναι άλλη ιστορία.

• Το άρθρο 56 του Συντάγματος αναφέρει, σαφώς, για τους στρατιωτικούς: Αποκλείεται η επάνοδος στην ενεργό υπηρεσία στρατιωτικών που παραιτούνται για να πολιτευθούν. Στο διπλωματικό σώμα, γιατί;

• Γιατί ο κ. Πάνος Μπεγλίτης με τόσα προσόντα, ικανότητες και πείρα, αλλά και τόσες γνωριμίες, δεν ψάχνει να βρει δουλειά ως δικηγόρος στην ελεύθερη αγορά και ξαναγυρίζει στο Δ.Σ., από όπου είχε παραιτηθεί; Διερωτάται ο κ. Χ. Ράπτης στο «Πρώτο Θέμα» (27/8).

• Ψάχνουν για το νόμιμο και το ηθικό.

Μια δήλωση με πολλές ερμηνείες

• «Εναπόκειται στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση να αναζητηθεί η κατάλληλη χρονική συγκυρία (μέσα στην οποία θα ανακηρυχθεί η ΑΟΖ), λαμβανομένων υπόψη και των διεθνών συσχετισμών στην περιοχή μας».

Η δήλωση αυτή του ΥΕΘΑ την Πέμπτη στη Βουλή δεν έμεινε ασχολίαστη. Έμπειροι αναλυτές παρέπεμπαν σε προεκλογικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για «άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ», ενώ έλεγαν ότι οι διεθνείς συσχετισμοί στην περιοχή μας «δεν αναμένεται να αλλάξουν τουλάχιστον στο μεσοπρόθεσμο διάστημα». Άρα για ποια «κατάλληλη» χρονική συγκυρία μιλάμε;

Τα… φραγκικά πυρομαχικά

• Αυτά που «καπάρωσε» ο Στρατηγός Φ. Φράγκος, ως ΥΕΘΑ, από την Ολλανδία.

• Είναι λίγα για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες.

• Υπήρχε, σε εξέλιξη, η διαπραγμάτευση ΓΔΑΕΕ – Γερμανών για μια συμπληρωματική παρτίδα.

• Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΔΑΕΕ «στρίμωξε», και καλά έκανε, τους Γερμανούς στις διαπραγματεύσεις και τελικά διέκοψε τις συζητήσεις, διότι:

– Έκρινε ότι η τιμή προσφοράς είναι «τσιμπημένη».
– Οι Γερμανοί ζητούν επιπλέον χρήμα για τους πίνακες βολής.
– Δεν προσφέρουν ΑΩ.

• Ο φάκελος όδευσε στο ΓΕΣ για διατύπωση γνώμης. Τα πυρομαχικά είναι απολύτως αναγκαία, γνωστό. Αλλά…

• Θέλουν οι Γερμανοί να πουλήσουν ή σπρώχνουν την προμήθεια αλλού;

• Υπάρχει και πολιτική παρέμβαση, νομίζω…

Οι κόκκινες γραμμές του «κόκκινου» Πάνου

• «Δεν θα επιτρέψουμε η οικονομική κρίση της χώρας να μετατραπεί σε κρίση εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, έχουμε χαράξει κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος στις 9 Ιουλίου, ενώ μόλις είχαν αρχίσει να ανακοινώνονται δειλά δειλά τα νέα «γδαρτικά» μέτρα στα ήδη ληστευθέντα στελέχη των ΕΔ.

• Το είχε επιτρέψει, ήδη, ο τ. ΥΕΘΑ και υπουργός Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλος, σε α’ φάση.

• Το επιχειρησιακό δίπολο του Στρατού είναι η ισχύς των όπλων και η δύναμη του φρονήματος… «Ο Στρατός στο μέτωπο ολίγον χρησιμεύει, αν στα μετόπισθεν δεν υπάρχει φρόνημα», έλεγε ο μακαρίτης Κικέρων.

• Όσο και να εθελοτυφλούμε, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε ότι οι κόκκινες γραμμές έχουν ήδη παραβιασθεί.

• Ο δρόμος για μια ουσιαστική έξοδο από την οικονομική κρίση στο Στράτευμα δεν είναι καθόλου εύκολος.

Τα στελέχη των ΕΔ αναμένουν κάποιον να δικαιολογήσει αυτήν την κατάντια με την απόδοση ευθυνών. Απάντηση στο ερώτημα: Ποιοι λήστευσαν το Στράτευμα σε όλους τους τομείς; Πιο πρόσφατα:
Ποιοι άρπαξαν τα στρατόπεδα που θα μπορούσαν, εκποιούμενα, να κλείσουν πληγές και τα χάρισαν σε φιλαράκια; Τα πράγματα κραυγάζουν. Τολμήστε, κύριε υπουργέ. Αλλιώς, δεν σας πιστεύουν…


Σχολιάστε εδώ