Άρση υπό όρους της δέσμευσης καταθέσεων!
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα πρόβλημα που εξετάζεται με ρεαλισμό και διάθεση διευκόλυνσης της αγοράς, ώστε να αποδοθούν κάποτε και οι οφειλές προς το Δημόσιο, είναι αυτό που δημιουργείται σε πολλούς οφειλέτες επιχειρηματίες όταν το Δημόσιο προχωράει σε δέσμευση των καταθέσεών τους, με αποτέλεσμα να τους «στραγγαλίζει» οικονομικά και να αναγκάζονται να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, κι έτσι να χάνει και το κράτος τα ποσά των οφειλών.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τα εξής:
• Να δοθεί λύση στο πρόβλημα χιλιάδων επιχειρηματιών με οφειλές στο Δημόσιο που ρύθμισαν τα χρέη τους με δόσεις, αλλά σε κάποια φάση εμφανίσθηκαν ασυνεπείς στις πληρωμές τους, με αποτέλεσμα να απειλούνται με επαναφορά του πολύ αυστηρού μέτρου της δέσμευσης καταθέσεων κατά 50%. Υπάρχουν εισηγήσεις να δοθεί σε αυτές τις περιπτώσεις δυνατότητα νέας ρύθμισης των χρεών με δόσεις, χωρίς να αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας το επαχθές μέτρο της δέσμευσης καταθέσεων.
• Επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν το μέτρο της δέσμευσης καταθέσεων θα έχουν τη δυνατότητα να την αποφεύγουν και να συνεχίζουν τη λειτουργία της επιχείρησής τους, προς όφελος και του Δημοσίου, εφόσον καταθέτουν εγγυητική επιστολή τράπεζας που θα καλύπτει το 70% των οφειλόμενων φόρων. Με τον τρόπο αυτό ο επιχειρηματίας θα μπορεί να αξιοποιήσει ένα περιουσιακό στοιχείο που παραμένει αδρανές (π.χ., ένα ακίνητο) για να εξασφαλίσει μια εγγυητική επιστολή τράπεζας και να αποφύγει το… θανάσιμο μέτρο της δέσμευσης καταθέσεων.
• Σε σχέση με το μέτρο της δέσμευσης των καταθέσεων, πάντως, εξετάζεται να καταργηθεί ρύθμιση που είχε γίνει με τον νόμο 3943/2011, βάσει της οποίας αυτό δεν επιβάλλεται σε όσους αποδείξουν ότι έχουν χρηματική απαίτηση από το Δημόσιο ίση ή μεγαλύτερη από τον φόρο που οφείλουν. Στην πράξη διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης και έτσι εξετάζεται να επιβάλλεται το μέτρο της δέσμευσης καταθέσεων ακόμη και σε αυτούς που θα αποδεικνύουν ότι έχουν απαιτήσεις εις βάρος του Δημοσίου.
• Εξάλλου, η δέσμευση καταθέσεων θα επιβάλλεται με αυστηρότερο τρόπο σε όσους εκδίδουν εικονικά τιμολόγια. Εξετάζεται να μειωθεί η αξία των εικονικών τιμολογίων πέραν της οποίας θα δεσμεύονται οι καταθέσεις από τα 300.000 ευρώ στα 150.000 ευρώ, καθώς αυτό το αδίκημα, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, προκαλεί τεράστια αιμορραγία εσόδων στο Δημόσιο και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.
• Στο… απυρόβλητο, πάντως, θα περάσουν τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως οι συμβάσεις προθεσμιακών συναλλαγών επί μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σήμερα προβλέπεται ότι και οι συμβάσεις παραγώγων μπορούν να δεσμευθούν κατά 50%, όπως συμβαίνει με τις καταθέσεις, όταν υπάρχουν οφειλές στο Δημόσιο. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι η ρύθμιση αυτή έχει πολλά προβλήματα εφαρμογής, γι’ αυτό και εξετάζεται η κατάργησή της. Στην πράξη αυτό θα σημαίνει, βέβαια, ότι ένας μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου θα μπορεί να έχει εκατομμύρια σε συμβόλαια παραγώγων χρηματοοικονομικών προιόντων, τα οποία δεν θα μπορεί να δεσμεύσει η εφορία.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που επιχειρεί να αντιμετωπίσει με ρεαλιστικό τρόπο το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που δημιουργείται σε οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι μπορεί να έχουν στην κατοχή τους σημαντική ακίνητη περιουσία και θα μπορούσαν να πουλήσουν ακίνητα για να ξοφλήσουν οφειλές στο κράτος, αλλά η υφιστάμενη νομοθεσία δεν τους επιτρέπει να κάνουν συναλλαγές, αφού εξαιτίας των οφειλών τους δεν μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ως χαρακτηριστική την περίπτωση ενός από τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, που περιλαμβάνεται συνεχώς στη λίστα των… κορυφαίων οφειλετών, καθώς χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο επιχειρηματίας αυτός έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία ως συνιδιοκτήτης με συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία θα μπορούσαν να αγοράσουν τα μερίδιά του στα ακίνητα και με το τίμημα να πληρωθούν οι οφειλόμενοι φόροι. Όμως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από την εφορία στον οφειλέτη επιχειρηματία καθιστούν αδύνατη τη μεταβίβαση των ακινήτων και το Δημόσιο στερείται τα έσοδα.
Εξετάζεται, λοιπόν, ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αίρονται οι περιορισμοί που επιβάλλονται στους οφειλέτες με βάση το άρθρο 14 του νόμου 2523/1997, ώστε αυτοί να μπορούν να πωλούν τα ακίνητά τους και από το τίμημα να αποδίδονται οι οφειλόμενοι φόροι στο Δημόσιο.
Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται στο επίπεδο των συζητήσεων, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί. Δείχνουν όμως οι προτάσεις που το «Π» φέρνει στη δημοσιότητα ότι καίρια προβλήματα που δυσκολεύουν την ανάσα στην αγορά απασχολούν το οικονομικό επιτελείο, και ιδιαίτερα του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη, και αναζητούνται λύσεις για να αποτραπούν νέα λουκέτα και απολύσεις.