άλλες τυπολογίες

• Συνεχίζεται η κόντρα του ΕΣΡ με τον Λάκη Λαζόπουλο. Το Συμβούλιο επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 51.000 ευρώ στον Alpha για το «Αλ Τσαντίρι» που προβλήθηκε την 1η Μαΐου 2012, επειδή κατά την προεκλογική περίοδο έγινε από τον παρουσιαστή έμμεση προβολή των υποψήφιων βουλευτών Ελένης Γερασιμίδου και Παύλου Χαϊκάλη, που συμμετείχαν σε σατιρικό σκετς της εκπομπής. Παράλληλα, το ΕΣΡ για την ίδια εκπομπή κάνει λόγο για χρήση απρεπούς γλώσσας από την ηθοποιό Χρύσα Ρώπα, που συμμετέχει σε σκετς. Μήπως πρέπει να γράφει και τα κείμενα;

• Νέες αλλαγές στην ταυτότητα του «Ελεύθερου Τύπου». Ο Βασίλης Σταύρακας αποχώρησε από την αρχισυνταξία μετά την αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων του, τις οποίες η ιδιοκτησία της εφημερίδας εκχώρησε στον νέο συντάκτη ύλης, τον Δημήτρη Παπαθανασίου, προερχόμενο από την «Ελευθεροτυπία». Από την εφημερίδα αποχώρησε και ο εκπρόσωπος των συντακτών Νάσος Χατζησάκος.

• Δυναμώνει την παρουσία της στον Τύπο η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» με την έκδοση και σαββατιάτικου φύλλου.

• Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η αποκάλυψη του σχεδίου εκσυγχρονισμού και ανανέωσης της «Αυγής». Στην εφημερίδα το τελευταίο διάστημα έγιναν αρκετές προσλήψεις συντακτών, που κάλυψαν τις θέσεις όσων δημοσιογράφων αποχώρησαν για να αναλάβουν άλλα πόστα.

• Δύο δημοπρασίες ραδιοφωνικών εταιρειών και συχνοτήτων από δύο τράπεζες. Στις 19 Σεπτεμβρίου βγαίνει σε δημοπρασία ο Nitro, με τιμή πρώτης προσφοράς 1.088.102,33 ευρώ, από τη Eurobank, και στις 26 Φεβρουαρίου ο Derti, με τιμή 1.000.000 ευρώ, από την Τράπεζα Πειραιώς.

• Χωρίς απάντηση και σχολιασμό ακόμη και από το συνδικαλιστικό όργανο των συντακτών, με εξαίρεση τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που ζήτησαν διερεύνηση της υπόθεσης, μένουν οι σοβαρές καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη για απόπειρα δολοφονίας του. Ο δημοσιογράφος κατήγγειλε με στοιχεία και γεγονότα, τα οποία κατέθεσε στην Αστυνομία και τον Εισαγγελέα, πως δέχθηκε εισβολή στο σπίτι του στην Άνοιξη τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής.

***

• Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός καναλιού με μεικτό πρόγραμμα (ταινίες, αθλητικά, παιδικά) εξετάζει η Nova.

***

• Συνεχίζει ο ΕΟΤ να χρωστάει σε εκδότες και κανάλια για διαφημίσεις των τεσσάρων τελευταίων ετών. Το θέμα τέθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των εκδοτών Ψυχάρη και Μπόμπολα με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα καταβληθούν οι οφειλές. Τα μικρότερα ποσά προς ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια πληρώθηκαν, αλλά δεν έχουν εξοφληθεί όλα.

• Το ποσόν των 550.000 ευρώ θα διαθέσει η ΕΡΤ για την αγορά από την TAF Sports Marketing των δικαιωμάτων των αγώνων του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, της Ξάνθης, του Αστέρα Τρίπολης, του ΟΦΗ και της Βέροιας, για τη δορυφορική τους μετάδοση μέσω ERT Wolrd σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά. Τα 400.000 ευρώ είναι σε μετρητά και τα 150.000 σε διαφημιστικό χρόνο. Η διοίκηση Ταγματάρχη είχε εισηγηθεί την αγορά των δικαιωμάτων στις 19 Μαρτίου 2012 έναντι 750.000 ευρώ.

• Γεγονός η εταιρεία που θα «τρέξει» το Euronews Greece. Το όνομά της είναι Euronews Ελλάς ΜΕΠΕ, με έδρα την Αγία Παρασκευή και κεφάλαιο 4.500 ευρώ, διαιρούμενο σε 150 εταιρικά μερίδια, αξίας 30 ευρώ το καθένα, και με διαχειριστή τον Michael Peter Peters. Σκοπός της εταιρείας είναι «η παροχή διαφόρων υπηρεσιών στο διεθνές πολυγλωσσικό ειδησεογραφικό κανάλι Euronews SA, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της παραγωγής και post productions στην Αθήνα και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ελλάδα του προγράμματος Euronews στην ελληνική γλώσσα». Ακόμη, «η οργάνωση της αναμετάδοσης των προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δορυφορικής μετάδοσης, η σύναψη εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών» κ.ά.

• Το ανταποδοτικό τέλος και πάλι στο προσκήνιο. Μετά τις τοποθετήσεις της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα κατά της υφαρπαγής, έρχεται μια επίκαιρη ερώτηση προς τον υφυπουργό Επικρατείας Σ. Κεδίκογλου από τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ. Ο πρώην δημοσιογράφος ρωτάει «γιατί η κυβέρνηση βάζει μέσω ΕΡΤ νέο χαράτσι στον ελληνικό λαό υπέρ της ΛΑΓΗΕ», «πώς θα καλυφθεί το ταμειακό έλλειμμα που θα προκύψει στην ΕΡΤ ΑΕ και ποιοι θα κληθούν να καταβάλουν τη διαφορά»…

• Νέο πρόγραμμα στον Βήμα FM. Ο σταθμός ξεκινάει συνεργασία κάθε μέρα (16:00 – 17:00) με τα Κακά Κορίτσια (Μαρία Λεμονιά και Έλενα Καραμίχαλου), τα οποία προέρχονται από τον αποδεκατισμένο ΑΝΤ1. Ο Δημήτρης Καμπουράκης επαναφέρει στα ερτζιανά τη σειρά «Μια σταγόνα Ιστορία», ενώ στο πρόγραμμα προστίθενται ακόμη ο Νικόλας Ανδρουλάκης, ο Αλέξης Κωστάλας, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Πάνος Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Χατζηνικολάου.

***

• Άνοιξε το θέμα των απολύσεων των συμβασιούχων στην ΕΡΤ, καθώς η διοίκηση, όπως καταγγέλλεται από την Πρωτοβουλία Συμβασιούχων σε ανοιχτή επιστολή της, έχει ήδη αποδεχθεί το πλάνο της προηγούμενης διοίκησης για περικοπή των συμβάσεων κατά 50%. Την ίδια ώρα, προσλαμβάνονται με το ειδικό καθεστώς των ΠΕΘ δεκάδες άλλοι παρουσιαστές και σύμβουλοι, με πολύ υψηλότερους μισθούς.
• Μείωση του κοστολογίου ζήτησε από τους ανεξάρτητους παραγωγούς ο Νίκος Σίμος στη συνάντηση που είχε μαζί τους την περασμένη Τετάρτη. Οι παραγωγοί, από την πλευρά τους, ζήτησαν να γίνουν επιτέλους αναθέσεις προγράμματος.
• Σκέψεις για κατάργηση των διπλών, εντός εβδομάδας, συνεδριάσεων του ΔΣ της ΕΡΤ υπάρχουν στη διοίκηση της εταιρείας. Η αντιπαράθεση μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Σίμου και του προέδρου Νίκου Τέλλη συνεχίζεται.
• «Χωρίς κανένα απολύτως κόστος για την ελληνική πλευρά» είναι η συνεργασία με το πανευρωπαϊκό δίκτυο Euronews για τη δημιουργία του Euronews Greece, δηλώνει η ΕΡΤ σε ανακοίνωσή της. Η ΕΡΤ σημειώνει ακόμη πως είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός περί «παράνομης ένταξης του καναλιού υψηλής ευκρίνειας, ERT HD, στην πλατφόρμα της NOVA», καθώς διέπεται από τη νομοθεσία, ενώ αντίστοιχα αιτήματα υπάρχουν από τον ΟΤΕ TV και την Hellas on Line.
• Στα δικαστήρια κατέφυγαν ΕΡΤ και Forthnet για το τίμημα που είναι υποχρεωμένη να καταβάλει η εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης για τη χρήση αναλογικών συχνοτήτων (νυν ψηφιακών σε Αττική και Θεσσαλονίκη). Οι συνδρομητές στην επίγεια τηλεόραση έχουν υποχωρήσει και η Forthnet ζητούσε έκπτωση από το ποσό των περίπου 3 εκατ. ευρώ που κατέβαλλε ετησίως στην ΕΡΤ, η οποία με τη σειρά της δεν μπορούσε να την παραχωρήσει, καθώς αυτή η συμφωνία έχει κυρωθεί με νόμο.
• Σταμάτησε από τις 2 Αυγούστου να λειτουργεί το www.ellispoint.gr, το οποίο είχε δημιουργήσει η Έλλη Στάη.

***

• Άλλος ένας καλός φίλος και συνάδελφος, ο Γιώργος Κατσανεβάκης, μας αποχαιρέτησε, σε ηλικία 80 ετών. Άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με το πέρασμά του από εφημερίδες και ραδιόφωνα. Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

• Σοβαρό νομικό ζήτημα στη λειτουργία του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, κατά το σκέλος της αδειοδότησης, φαίνεται πως θα προκύψει λόγω της μη νόμιμης συγκρότησης του ΕΣΡ. Στο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο κάποια πρόσωπα έχουν συμπληρώσει 11,5 χρόνια (!) θητείας και υπάρχουν οι αλλεπάλληλες ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ, που επισημαίνουν την αντισυνταγματική λειτουργία της Αρχής. Έτσι, αν η κυβέρνηση ξεκινήσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία προβλέπεται από το Μνημόνιο, στη συνέχεια μπορεί να ακυρωθεί η διαδικασία από το ΣτΕ.

• «Η είδηση υπό διωγμό» είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) από 18 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου στον νέο χώρο της Γκαλερί 7 (Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου). Τα εγκαίνια είναι την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ.

***

• Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση για το ενιαίο μισθολόγιο στα δημόσια ΜΜΕ θα γίνει πράξη με μείωση αποδοχών κατά 20%! Στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, όπου συζητήθηκε το θέμα αυτό, όπως και το ότι το Πρακτορείο είναι ακέφαλο, αποφασίστηκε πως οι συντάκτες δεν μπορούν να δεχτούν νέα μείωση αποδοχών. Ήδη, όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, έχουν γίνει περικοπές της τάξεως του 35%.

• Παρέμβαση για την επέλαση της κυβέρνησης στα δημόσια ΜΜΕ έκανε η ΠΟΕΣΥ, που συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις. Η ομοσπονδία δημοσιογράφων μιλάει για «σαρωτικές ανακατατάξεις σε θέσεις ευθύνης στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ – ΜΠΕ, που στοχεύουν στον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης». Η ΠΟΕΣΥ εκφράζει επίσης την πλήρη αντίθεσή της στην αφαίμαξη των εσόδων της κρατικής τηλεόρασης, τονίζοντας εύστοχα πως «η κυβέρνηση “βάζει χέρι” στο ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλει κάθε πολίτης προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε κάποιους επιχειρηματίες σήμερα και μετατρέπει με μαθηματική ακρίβεια την ΕΡΤ σε προβληματική ΔΕΚΟ, για να δικαιολογήσει έτσι περικοπές μισθών, απολύσεις, εφεδρείες, φθηνές τηλεοπτικές παραγωγές, ανύπαρκτο πρόγραμμα».

• Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ. Πρόεδρος εξελέγη ο Θέμης Μπερεδήμας, αντιπρόεδρος η Όλγα Μπατή, γενικός γραμματέας ο Θανάσης Αλατάς, ταμίας η Φωφώ Πέπονα και μέλη οι Κωνσταντίνος – Ρωμανός Στοφόρος, Δημήτρης Σταμούλης, Νέλλη Σπηλιοπούλου, Μαρία Ζαρίφη και Σπύρος Κρίκος.

• Ανοίγει ο δρόμος για εγγραφή σε Ενώσεις των δημοσιογράφων που γράφουν σε σάιτ. Ο ΠΣΑΤ αποφάσισε ομόφωνα πως έχουν δικαίωμα εγγραφής στον Σύνδεσμο οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στις αθλητικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Οι προϋποθέσεις για την εγγραφή είναι να έχει η ιστοσελίδα πρωτογενή και διαρκή ενημέρωση, ο διευθυντής ή ο αρχισυντάκτης να είναι μέλος του ΠΣΑΤ – Δημοσιογραφικής Ένωσης και στην ιστοσελίδα να εργάζονται τουλάχιστον πέντε μέλη του ΠΣΑΤ – Δημοσιογραφικής Ένωσης.


Σχολιάστε εδώ