Ναι στα μέτρα, αλλιώς κάλπες

Με τον τρόπο αυτό θέλει να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να αποφασισθούν και να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση και η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Και παράλληλα θέλει να τονίσει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει μέχρι το τέλος, κλείνοντας τα αυτιά του στις σειρήνες του λαϊκισμού και του πολιτικού κόστους. «Αν τα μέτρα καταψηφιστούν στη Βουλή, τον λόγο θα έχει ο ελληνικός λαός», σημειώνουν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι σε μια τέτοια εξέλιξη η χώρα αναπόφευκτα θα οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες.

Τις θέσεις τους συμμερίζεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πλήρως ενστερνιστεί την άποψη που διατυπώνεται από πολλές πλευρές ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία, την τελευταία, να βγει από τη δίνη της κρίσης. Οι στενοί συνεργάτες του αποκρούουν τα «περί εκβιασμού» με την… απειλή της χρεοκοπίας και επισημαίνουν ότι η χρεοκοπία δεν είναι απλώς απειλή. «Αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, οι ξένοι θα διακόψουν το πρόγραμμα δανειοδότησης και η χρεοκοπία θα είναι πλέον θέμα χρόνου».

Τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους από την υλοποίηση ή μη των μέτρων θα τα αναλύσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς σε δεδομένη χρονική στιγμή με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Στην παρέμβασή του θα κινηθεί σε δύο άξονες: Πρώτον, ότι τα μέτρα είναι επώδυνα αλλά αναγκαία για να αποφύγει η χώρα τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή. Επιπλέον, ότι αυτό το πακέτο των περικοπών είναι το τελευταίο. Δεύτερον, ότι με παράλληλες κινήσεις σε άλλα μέτωπα (αποκρατικοποιήσεις, απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων κ.ά.) θα ξεκινήσει σύντομα η πορεία ανάκαμψης. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται πεπεισμένος ότι, παρά τις διαφωνίες (αντιρρήσεις) που διατυπώνονται από τα άλλα δύο κυβερνητικά κόμματα, οι επιφυλάξεις θα αρθούν, τα μέτρα θα εγκριθούν από το Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση της ρήτρας των εκλογών.

Μεταστροφή

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν ενοχλείται από την «αλλοπρόσαλλη» στάση που τηρεί τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος. Όχι τόσο διότι ανησυχεί για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, «δεν θα αποτολμούσε αυτήν την ώρα μια ρήξη που θα οδηγούσε σε πολιτική κρίση και τη χώρα στον προθάλαμο της χρεοκοπίας», λένε χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου. Η δυσφορία του πρωθυπουργού έγκειται στο ότι με τους τακτικισμούς του ο κ. Βενιζέλος προκαλεί σύγχυση, λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης και στέλνει λάθος μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας. Αποδίδει, δε, την τακτική του αυτή στην έλλειψη στρατηγικής και στην προσπάθειά του να ελιχθεί εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν αλλαγή γραμμής του κ. Βενιζέλου σε ένα ακόμη επίπεδο: Αρχικά, σε μια εμφανή προσπάθεια να περιορίσει το εύρος της συμμετοχής του στην κυβέρνηση, άρα και τη φθορά από την άσκηση της εξουσίας, απέτρεψε την υπουργοποίηση στελεχών του κόμματός του.

Στη φάση αυτή ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να διεκδικεί με διάφορους τρόπους μεγαλύτερο μερίδιο στη διακυβέρνηση της χώρας. Οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά δίνουν τη δική τους ερμηνεία για τη μεταστροφή του αυτή: «Ο κ. Βενιζέλος βλέπει ότι η προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας έχει τώρα πολλές πιθανότητες να στεφθεί με επιτυχία και επιχειρεί να πάρει θέση στο κάδρο και ταυτόχρονα μερίδιο από τη δόξα».

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ