Τι κρύβει ο ξαφνικός έρωτας του Βερολίνου

Η αλλαγή του κλίματος σε διμερές επίπεδο είναι εντυπωσιακή και αποτυπώνεται τόσο στις επίσημες δηλώσεις από γερμανικής πλευράς, στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο, όσο και στις αναφορές των μεγαλύτερων Μέσων Ενημέρωσης της χώρας. Κάτι που είχε αρκετά χρόνια να συμβεί και πάντως δεν υπήρξε ποτέ μετά το 2009, όταν η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Το γεγονός αυτό καθαυτό προκαλεί αίσθηση, αποτελεί αντικείμενο ερμηνειών και σχολιασμού εντός κι εκτός Ελλάδος, ενώ τροφοδοτεί άρθρα μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού.

«Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο άλλαξε άρδην την κατάσταση», ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες και αποδίδουν την αλλαγή στη στάση της γερμανικής πλευράς στις θέσεις και τις απόψεις που με σαφήνεια και σταθερότητα εξέθεσε ο κ. Σαμαράς ενώπιον της κ. Μέρκελ. «Έπειτα από πολύ καιρό συνάντησαν έναν έλληνα πρωθυπουργό που με τη στάση του τους έπεισε ότι είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει όλα αυτά που λέει», τόνιζαν οι ίδιοι παράγοντες. Είναι αναμφισβήτητο, προκύπτει και από τις εξελίξεις, ότι κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο κ. Σαμαράς κατάφερε να άρει σε μεγάλο βαθμό τις επιφυλάξεις της κ. Μέρκελ και των άλλων γερμανών αξιωματούχων και ν’ αμβλύνει την αρνητική εικόνα που είχαν διαμορφώσει, όχι εντελώς αναίτια, για την Ελλάδα.

Η δημόσια στήριξη της κ. Μέρκελ για παραμονή στο ευρώ και η δέσμευσή της να πράξει ό,τι είναι εφικτό ώστε η χώρα μας να φέρει εις πέρας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις κρίθηκαν ιδιαιτέρως σημαντικές, αλλά ήταν μόνον η αρχή, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια.

Λίγα 24ωρα μετά η γερμανίδα καγκελάριος, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού, ζήτησε από τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματός της να μην αναφέρονται στις δημόσιες δηλώσεις τους σε πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και δεν περιορίστηκε εκεί: την επομένη στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης εξέφρασε τη συμπάθειά της για τις θυσίες στις οποίες υπόκεινται οι συνταξιούχοι στη χώρα μας, ενώ στηλίτευσε την οικονομική ελίτ που εξακολουθεί να μην πληρώνει φόρους και να μη συμβάλλει στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Όσοι, πάντως, γνωρίζουν καλύτερα τα γερμανικά πράγματα είχαν διαπιστώσει την αλλαγή στάσης της κ. Μέρκελ από κάποιες μικρές λεπτομέρειες στη διάρκεια της συνάντησης. Πρώτα από τη φιλική διάθεση που είχε έναντι του κ. Σαμαρά αλλά και από το γεγονός ότι του έδειξε το Βερολίνο από ένα ειδικό σημείο της Καγκελαρίας, κάτι που κάνει στις περιπτώσεις που θέλει να τιμήσει τον επισκέπτη της. Αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα πραγματικά κίνητρα της «επίθεσης αγάπης» που έχει… εξαπολύσει η γερμανίδα καγκελάριος, λέγοντας ότι υποκρύπτει σκοπιμότητες και επιδιώξεις. Υποστήριξαν μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται πίεση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τα επώδυνα μέτρα για τη διετία 2013-14 και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμούν οι δανειστές. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του αντικαγκελάριου Φ. Ρέσλερ, στο Βερολίνο αντιλαμβάνονται ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στην Ευρωζώνη και θα έχει βαρύτατες συνέπειες ακόμη και για τη Γερμανία. Σχολιάζοντας τα παραπάνω, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι όποια κι αν είναι τα κίνητρα της κ. Μέρκελ, με τις κινήσεις και τις δηλώσεις της δημιουργεί ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον, που το έχει ανάγκη η χώρα μας στην προσπάθειά της να ανακτήσει την αξιοπιστία της διεθνώς και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της δύναμη.

Ανάλογα εντυπωσιακή είναι και η μεταστροφή των γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης, που μέχρι πρότινος ασκούσαν σκληρή κριτική στη χώρα μας, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιζε τα όρια της εθνικής πρόκλησης και του χλευασμού. Χαρακτηριστικότερο όλων το άρθρο του έγκριτου περιοδικού «Stern», που ανέφερε ότι «η Ευρώπη αρχίζει και τελειώνει στην Αθήνα», ενώ προέτρεπε τους ευρωπαίους ηγέτες να μην τιμωρήσουν την Ελλάδα, αλλά τους κερδοσκόπους και σημείωνε ότι πρέπει να στηριχτεί η χώρα μας ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Η εφημερίδα «Χάντεσμπλατ» σε δημοσίευμά της επισήμαινε την αποφασιστικότητα του κ. Σαμαρά να προωθήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ενώ το «Spiegel» στην ηλεκτρονική του έκδοση προέβλεψε μετά βεβαιότητας ότι η κ. Μέρκελ θα συμφωνήσει με το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί, όπως είναι φυσικό, ικανοποίηση για την αλλαγή κλίματος, ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν εφησυχάζουν. Γνωρίζουν καλά ότι αν η χώρα μας δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις, δεν λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις και δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, όλη αυτή η… ευφορία θα εξανεμιστεί. Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί θα εξαερωθούν.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, καθώς, όπως υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία, «είναι αυτή η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να βγει από την κρίση και να αποφύγει τον κίνδυνο της επιστροφής στη δραχμή».


Σχολιάστε εδώ