Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Mε άξονα τις τράπεζες και τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στον κλάδο κινείται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο. Στην παρούσα φάση τον δρόμο δείχνουν οι κινήσεις της τράπεζας Πειραιώς, που φαίνεται πως μετά την Αγροτική καταλήγει και με τη Γενική, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της Εμπορικής και στον ορίζοντα διαφαίνεται πως άμεσες θα είναι και οι εξελίξεις στο μέτωπο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που εσπευσμένα και ύστερα από σχετική «οδηγία» της κυβέρνησης κλήθηκε να ανακοινώσει αποτελέσματα στη λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής, προφανώς για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πώλησής του. Το γεγονός πως η διοίκησή του ανακοίνωσε αδυναμία να συμμορφωθεί με αυτήν την «εντολή», περιπλέκει μεν τα πράγματα, αλλά παράλληλα αφήνει ανοικτά παράθυρα για ακόμα πιο γρήγορες εξελίξεις…

• Στην υπόθεση του Τ.Τ. το θέμα έχει ενδιαφέρον και λόγω της δρομολογούμενης «ευελιξίας» που αναμένεται να έχει το Δημόσιο στην εκποίησή του, καθώς της προκήρυξης πλειοδοτικού διαγωνισμού θα προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίησή του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων που σήμερα κατέχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου. Άρα θα αλλάξουν και οι μετοχικές ισορροπίες…

• Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στις τράπεζες, αλλά και στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους μας για την αλλαγή του Μνημονίου και την επιμήκυνσή του, είναι αυτές που οδηγούν και θα οδηγήσουν και στη συνέχεια το ΧΑ. Ρόλο -και σημαντικό- παίζουν οι διεθνείς εξελίξεις, εκεί όπου οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας ειδήσεων και γεγονότων, εστιάζοντας στην τακτική και στις αποφάσεις που αναμένεται να λάβουν οι κεντρικές τράπεζες. Με δυο λόγια, ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που περιμένουν μια νέα κίνηση χαλάρωσης της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής, πρωτίστως από την ΕΚΤ, αλλά και από την αμερικανική FED. Εφόσον επαληθευθούν, και ιδίως εάν αυτό συνδυαστεί με μια ευόδωση των προσπαθειών της κυβέρνησης για επί τα βελτίω αλλαγή των όρων του πακέτου στήριξης της χώρας μας, τότε δεν αποκλείεται η εικόνα στην αγορά να αλλάξει, όπως και η ψυχολογία των επενδυτών.

• Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεφύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έρθει και η περιβόητη αξιολόγηση της αγοράς μας από τον διεθνή οίκο FTSE. Το ΧΑ είναι ήδη από το 2004 στην… black list, στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή αλλαγή της αξιολόγησής του. Κι αν πέρυσι η παραμονή της αγοράς μας στον κατάλογο των ανεπτυγμένων αγορών προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη, φέτος σχεδόν όλοι είναι προετοιμασμένοι να δουν το ΧΑ να φεύγει μεν από τη watch list του FTSE, αλλά παράλληλα και από την «τοπ κλάση» των διεθνών αγορών, με «υποβάθμισή» του στην κατηγορία των «προηγμένων αναπτυσσόμενων αγορών». Αυτό το ένα σκαλί παρακάτω φαίνεται πως έχει επί της ουσίας προεξοφληθεί από τους διεθνείς, αλλά και τους εγχώριους επενδυτές, ενώ αρκετοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως να αποτελέσει και μια θετική εξέλιξη για την αγορά μας, αφού θα οδηγήσει σε αυτήν διεθνή funds τα οποία παραδοσιακά επενδύουν σε αναπτυσσόμενες αγορές. Εάν, από την άλλη, το ΧΑ παραμείνει και φέτος στην ανώτατη κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, τότε η απόφαση αυτή θα εκληφθεί ως μια ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και ως μια γενναία ψήφος υπέρ της Ελλάδας γενικότερα…


Σχολιάστε εδώ