Σημαία για Αναστασιάδη-Κάρογιαν η 8η Ιουλίου
Οι συμμαχίες πλέον αρχίζουν να σχηματίζονται. Το ΔΗΚΟ στηρίζει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για την καταγγελία στην οποία προέβη σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ μετά το όχι στο σχέδιο Ανάν. Το άλλοθι που προσφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης στον Μάριο Κάρογιαν είναι ότι η βάση των συνομιλιών θα στηρίζεται, εκτός των άλλων, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου μεταξύ Παπαδόπουλου – Ταλάτ. Όμως, από την άλλη, παραμένει ακόμη πιστός στη θέση του για πολυμερείς συνομιλίες, ενώ στο βάθος βλέπει χαλαρή ομοσπονδία.
Ο εμφύλιος
και το παρασκήνιο
Το «Παρόν» επιβεβαιώθηκε πλήρως για το σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται, με το ΔΗΚΟ να συμμαχεί με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στο ΕΥΡΩΚΟ άρχισε εμφύλιος πόλεμος σε επίπεδο ηγεσίας. Ο πρόεδρος τους κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και ο αναπληρωτής πρόεδρος Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής, βρίσκονται σε ανοικτή σύγκρουση με τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος και νυν βουλευτή Νίκο Κουτσού που έχει στο πλευρό του τον γγ του ΕΥΡΩΚΟ Στέλιο Αμερικάνο. Η δυο πρώτοι κλίνουν προς την υποστήριξη του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος τους είχε διαγράψει από το ΔΗΣΥ με αφορμή τη διαφωνία τους στο σχέδιο Ανάν. Οι δυο δεύτεροι, οι οποίοι ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος των Νέων Οριζόντων το οποίο διαλύθηκε όταν σχηματίστηκε το ΕΥΡΩΚΟ, είναι εναντίον της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και τάσσονται με τον Γιώργο Λιλλήκα. Οι διαφορές τους θα λυθούν μάλλον στο πλαίσιο Παγκύπριου Συνεδρίου. Το ζητούμενο είναι εάν τελικά θα διατηρηθεί ή όχι το κόμμα σε συνοχή.
Οι συγκλίσεις
Στις σχέσεις ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ φαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις στην οικονομία και επί του θέματος της λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της συμφωνίας 8ης Ιουλίου μεταξύ Παπαδόπουλου – Ταλάτ. Αυτό είναι και το όπλο του Μάριου Κάρογιαν, επικοινωνιακά τουλάχιστον, για να δικαιολογήσει τη στροφή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ήταν ο κύριος πολέμιος του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης είπε την περασμένη Τρίτη mea culpa όταν μετά το όχι στο σχέδιο Ανάν κατήγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου στην ΕΕ για έλλειψη δημοκρατίας. Κατά τον ισχυρισμό του, ήταν εν βρασμώ ψυχής. Το ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πώς ο κύπριος πολίτης θα εμπιστευθεί την Προεδρία της Δημοκρατίας σε έναν πολιτικό, ο οποίος από τη μια καταγγέλλει τη χώρα του διεθνώς και από την άλλη ζητά συγγνώμη γιατί, όπως ισχυρίζεται, ό,τι έπραξε το έπραξε εν βρασμώ ψυχής.
Χωριστές εγγυήσεις
και πολυμερής
Μπορεί μεν η συνεργασία ΔΗΚΟ – ΔΗΣΥ να στηρίζεται στην 8η Ιουλίου, όμως διαφορές υπάρχουν ως προς τη διαδικασία και τη μορφή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αφού ο Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει να υποστηρίζει: 1. Την αλλαγή της διαδικασίας και από δικοινοτικός ο διάλογος να γίνει πολυμερής. Δηλαδή με την εμπλοκή της ΕΕ, των εγγυητριών δυνάμεων (Βρετανία, Τουρκία, Ελλάδα) των δυο Κοινοτήτων και του ΟΗΕ. Ο Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, αλλά η κυρίαρχη άποψη είναι ότι οι τρίτοι εμπλεκόμενοι δεν θα δεχθούν έναν διάλογο χωρίς τέλος. Εάν η τουρκική πλευρά, με τη στήριξη των Βρετανών, παραμείνει στις θέσεις της, τότε είτε θα οδηγηθεί η διαδικασία σε ναυάγιο είτε σε ένα σχέδιο παρόμοιο με εκείνο του σχεδίου Ανάν. 2. Τις χωριστές εγγυήσεις για κάποιο χρονικό διάστημα. Δηλαδή η Ελλάδα να εγγυηθεί το ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος και η Τουρκία το τουρκοκυπριακό. 3. Λύση στη βάση της χαλαρής ομοσπονδίας, που σημαίνει ενισχυμένες εξουσίες στα κρατίδια και εξασθενημένη στην κεντρική εξουσία.
Επί του παρόντος το ΔΗΚΟ κρύβει τις διαφωνίες αυτές, οι οποίες είναι ουσιαστικές κάτω από την 8η Ιουλίου και την οικονομία, η οποία απασχολεί τους Κυπρίους που τρέμουν να μην ακολουθήσουν τον κατήφορο της Ελλάδας.
Παιχνίδια δευτέρου γύρου
Ήδη άρχισαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων στο θέμα της οικονομίας, εξ αφορμής της καθόδου της «τρόικας» στην Κύπρο. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Λιλλλήκας κατηγόρησε τον κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ότι αυτός έφερε την «τρόικα» στην Κύπρο με την πολιτική του και το ΔΗΣΥ, καθώς και τον Νίκο Αναστασιάδη, ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν τους όρους της «τρόικας» αμαχητί. Ο Νίκος Αναστασιάδης ζητά σύγκληση Συμβουλίου για τη διάσωση της Οικονομίας, θέση την οποία αποδέχεται ο Λιλλήκας, αλλά απορρίπτει το ΑΚΕΛ.
Δειλά δειλά μπαίνει στο σκηνικό και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς, ο οποίος αναμένει το επίσημο χρίσμα από τα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ, παρότι δεν ανήκει στο κόμμα. Στην παρούσα φάση, Λιλλήκας και Μαλάς φαίνεται να διεκδικούν την είσοδό τους με ίσες πιθανότητες, αφού συγκεντρώνουν περί το 19% με 21% των ψήφων, χωρίς όμως ακόμη να συσπειρωθεί το ΑΚΕΛ, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα.
Η πρώτη θέση ανήκει καθαρά στον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ευελπιστεί ότι εάν το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι τον υποστηρίξουν, έχει πιθανότητες εκλογής από τον πρώτο γύρο. Πάντως, ο Αναστασιάδης δεν θέλει τον Γ. Λιλλήκα στον δεύτερο γύρο διότι με τον Μαλά ως αντίπαλο έχει βέβαιη τη νίκη.