Προς συρρίκνωση της ΕΡΤ

Επί της ουσίας, πρόκειται για την επιστροφή της «πρότασης Προβόπουλου», περί συρρίκνωσης της ΕΡΤ, με άλλον μανδύα, αφού αυτές οι περικοπές θα φέρουν μειώσεις στο προσωπικό, στην παραγωγή προγράμματος και στον αριθμό των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ. Κι γιʼ αυτό η ΕΡΤ χτυπιέται στο σύστημα χρηματοδότησής της, δηλαδή στο ανταποδοτικό τέλος.

Το αίτημα προς την προηγούμενη διοίκηση ήταν τριπλό. Να φύγουν 30 εκατ. ευρώ από ανταποδοτικό προς τη ΡΑΕ, να μεταφερθούν τα κέρδη προ φόρων των 57 εκατ. ευρώ στη μαύρη τρύπα του χρέους, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, και να δοθούν και 3 εκατ. ευρώ, προεκλογικά, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Τελικά έγινε μόνο το πρώτο. Τώρα ο νέος διευθύνων σύμβουλος έχει να αντιμετωπίσει τους «ειδικούς» του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν βαφτίσει ΔΕΚΟ την ΕΡΤ και ζητούν, εκτός από το χαράτσι υπέρ του ΛΑΓΗΕ, και μείωση κατά 20% του κόστους λειτουργίας.

Ο προηγούμενος αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το 2012, που εγκρίθηκε από το ΔΣ της περιόδου του Λ. Ταγματάρχη (15.12.2011), προέβλεπε πως το τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος, για το τρέχον έτος, προϋπολογίζονταν σε 296 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς στο εξάμηνο υπήρξε έλλειμμα ως προς τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος κατά 30 εκατ. ευρώ. Το ανταποδοτικό τέλος είναι και το βασικό έσοδο για την ΕΡΤ, αφού τα υπόλοιπα χρήματα από διαφημίσεις και χορηγίες είναι μειωμένα στα 12,7 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία δεν διεκδικεί και δεν λαμβάνει επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα κέρδη προ φόρων για το 2012 είχε εκτιμηθεί ότι θα ανέρχονταν σε 55,3 εκατ. ευρώ. Το 2011 η εταιρεία είχε προ φόρων κέρδη ύψους 56,9 εκατ. ευρώ και το 2010 34,183 εκατ. ευρώ. Ήταν οι πρώτες κερδοφόρες χρήσεις των διοικήσεων Γαμπρίτσου, Παπαγεωργίου, Ταγματάρχη, Στεφάνου, έπειτα από μια δεκαετία ζημιογόνων χρήσεων. Ο κύκλος εργασιών της ΕΡΤ το 2011 μειώθηκε σε 318,815 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της πτώσης της διαφήμισης, έναντι 366,777 εκατ. ευρώ το 2010.


Σχολιάστε εδώ