Πιάνει δουλειά ο Μαν. Κεφαλογιάννης

Παράλληλα του επισήμανε την ανάγκη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, η παράταξη να έχει διακριτική, πλην ενεργό συμμετοχή στις πολιτικές εξελίξεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, καθώς οι αποφάσεις και τα μέτρα που καλείται να λάβει θα προκαλέσουν αναπόφευκτα έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Φιλοδοξούν λοιπόν και θέλουν το κόμμα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, αν όχι να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στις διαμαρτυρίες, τουλάχιστον να συμβάλει στην απορρόφηση των κραδασμών σε όλα τα επίπεδα. Στόχος καθόλου εύκολος, αν κρίνει κανείς από τα πρώτα μηνύματα που φθάνουν από τη βάση της ελληνικής κοινωνίας εν όψει της εξαγγελίας των οδυνηρών μέτρων για τη διετία 2013-14. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, στην παράταξη καταγράφεται… κύμα φυγής, καθώς στελέχη έσπευσαν (κι άλλα φιλοδοξούν) να αναλάβουν θέσεις στην κυβέρνηση ή τον κρατικό μηχανισμό. Συγκριτικά με ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, το φαινόμενο είναι σχετικώς περιορισμένο, λόγω του ότι στην κυβέρνηση (άρα και στην κατανομή των θέσεων) μετέχουν τρία κόμματα. Παρά ταύτα, ο κεντρικός μηχανισμός αποψιλώνεται, και στη Λ. Συγγρού πολλά, αν όχι τα περισσότερα, γραφεία είναι πλέον άδεια, γεγονός που κάθε άλλο παρά ευφορία προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά τις εκτιμήσεις ορισμένων κομματικών στελεχών, που τις προηγούμενες ημέρες προέβλεπαν «αμφίρροπη μάχη» και «νίκη στο νήμα», οι εκλογές για την ανάδειξη νέου γραμματέα εξελίχθηκαν σε «υγιεινό περίπατο» για τον Μ. Κεφαλογιάννη. Οι 301 ψήφοι έναντι 186 του Ν. Κακλαμάνη συνιστούν καθαρή νίκη, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για ισχυρή εντολή από τη βάση ώστε «να τ’ αλλάξουμε όλα και να βοηθήσουμε τον Αντ. Σαμαρά να αλλάξει τη χώρα». Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι τόσο το κόμμα όσο κι ο ίδιος προσωπικά θα είναι παρόντες και σε καθημερινή βάση στις πολιτικές εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης υποδέχθηκε το αποτέλεσμα με αιχμές, καθώς ευχαρίστησε το 38% των μελών της Πολιτικής Επιτροπής «που αντιστάθηκαν στις πιέσεις και τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους». Άλλωστε τις ημέρες που προηγήθηκαν της εκλογής ο βουλευτής και πρώην δήμαρχος είχε διαμαρτυρηθεί (και εγγράφως) για παρεμβάσεις υπέρ του κ. Κεφαλογιάννη. Είχε δε μιλήσει για «κομματικοδίαιτους που παριστάνουν τους σαμαροφύλακες και τηλεφωνούν κάνοντας χρήση του ονόματος του προέδρου». Κατονόμασε μάλιστα, χωρίς να ήταν ο μόνος, τον γραμματέα Οργανωτικού Κ. Ζωντανό και με επιστολή του προς τον απερχόμενο γραμματέα Ανδρ. Λυκουρέντζο ζήτησε την αντικατάστασή του από την Εφορευτική Επιτροπή Εκλογών. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Κακλαμάνης μιλάει για «οργανωμένη προσπάθεια» ώστε να μην εκλεγεί, κομματικά στελέχη ωστόσο σημείωναν ότι από τη στιγμή που δεν ήταν επιλογή της ηγεσίας δεν είχε εξαρχής καμιά πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές. «Υπερτίμησε τις δυνάμεις του» έλεγαν, αν και οι 186 ψήφοι κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν είναι μικρός αριθμός και καταδεικνύει τον βαθμό επιρροής του στην κομματική βάση. Το βέβαιο είναι ότι το αποτέλεσμα προκάλεσε… αίσθημα ανακούφισης στους λεγόμενους «ανθρώπου του προέδρου», που δεν επιθυμούσαν την εκλογή του κ. Κακλαμάνη. Πιθανότατα και στον ίδιο τον κ. Σαμαράς, λόγω της αμοιβαίας καχυποψίας που έχει εδραιωθεί στις μεταξύ τους σχέσεις έπειτα από μια σειρά γεγονότων την τελευταία τουλάχιστον τριετία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στελέχη προσκείμενα στην ηγεσία εξέφραζαν επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο διοίκησης του κόμματος από τον κ. Κεφαλογιάννη, κυρίως λόγω του οξύθυμου χαρακτήρα του και της αυταρχικής διάθεσης που ενίοτε εκδηλώνει.

Προτεραιότητες

Στις πρώτες προτεραιότητες του νέου γραμματέα είναι η ανασύνταξη του κομματικού μηχανισμού που από το φθινόπωρο του 2009, αν όχι μήνες νωρίτερα, βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Αρκετές Τοπικές Οργανώσεις ανά την επικράτεια έχουν βάλει λουκέτο κι άλλες υπολειτουργούν. Για τον λόγο αυτό ο κ. Κεφαλογιάννης προγραμματίζει περιοδείες σ’ ολόκληρη τη χώρα και συναντήσεις με προέδρους και στελέχη των ΝΟΔΕ, με στόχο να κινητοποιήσει τα στελέχη που τα αμέσως προηγούμενα χρόνια αποστασιοποιήθηκαν από τις δράσεις της παράταξης. Τα περιθώρια επιτυχίας είναι περιορισμένα, μετά τον ορυμαγδό γεγονότων που συνέβησαν τα τελευταία 3- 4 χρόνια σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ωστόσο, το πιο σοβαρό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του κόμματος. Οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν, τα τραπεζικά δάνεια στερεύουν, τα έσοδα συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα το έλλειμμα στους ισολογισμούς να τείνει διευρυνόμενο. Το μόνο… παρήγορο, ότι αρκετά στελέχη ανέλαβαν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και πλέον δεν θα αμείβονται από τη Νέα Δημοκρατία.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ