Οι σκληροί από το ΣΔΟΕ…

• Έφυγε (όπως έφυγε) ο Εισαγγελέας Γ. Διώτης από το ΣΔΟΕ, αφήνοντας τη θέση του στον εφοριακό Στ. Στασινόπουλο. Από τότε το ΣΔΟΕ φαίνεται να έχει σκληρύνει τη στάση του έναντι της φοροδιαφυγής των μικρομεσαίων: αυτήν την εβδομάδα μας ενημέρωσε ότι τέσσερις επιχειρηματίες με καφέ-μπαρ οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο για φορολογικές παραβάσεις. Οι τρεις επειδή δεν εξέδιδαν αποδείξεις και δεν είχαν καν δηλώσει τις δραστηριότητές τους στην εφορία, ο τέταρτος μόνο επειδή δεν έκοβε αποδείξεις.

• Στο μεταξύ, εκδόθηκαν και τα νεότερα στατιστικά στοιχεία για τους ελέγχους που έγιναν σε τουριστικά θέρετρα στο τέλος Αυγούστου από το ΣΔΟΕ. Εκεί είδαμε και πάλι ορισμένες περιοχές με εξωφρενικά ποσοστά παραβατικότητας, που έφθαναν και το 96%, παρότι όλο το καλοκαίρι οι άνδρες του Σώματος είχαν εξαπολυθεί σε όλα τα θέρετρα της Ελλάδας, ακριβώς για να περιορίσουν την παραβατικότητα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συνηθέστερη παράβαση, που δεν είναι άλλη από τη μη έκδοση αποδείξεων.

• Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι, σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων, που βεβαίως δεν θα πρέπει να τη θεωρούμε ασήμαντη (το αντίθετο!), το ΣΔΟΕ και ελέγχους κάνει και σκληρότερη στάση ακολουθεί πλέον, αφού εφαρμόζει και τα αυστηρά ποινικά μέτρα της φορολογικής νομοθεσίας (βλ. Αυτόφωρα κ.ά.).

• Όμως, κάθε έλληνας πολίτης περιμένει από το (θεωρητικά) πανίσχυρο ΣΔΟΕ να φέρει (επιτέλους!) αποτελέσματα και στον τομέα της… VIP φοροδιαφυγής. Βαρεθήκαμε να ακούμε για λίστες με ονόματα προσώπων που μετέφεραν θηριώδη ποσά στο εξωτερικό, για cd καταθετών μεγάλης επιφάνειας σε φορολογικούς παραδείσους, για πολιτικούς που ελέγχονται για το πόθεν έσχες τους, για κυκλώματα λαθρεμπορίου που πάντα τα κυνηγάμε και ποτέ δεν εξαρθρώνονται και πλείστα όσα άλλα. Σε αυτά τα θέματα θα κληθεί να δώσει τις πραγματικές του εξετάσεις ο νέος ισχυρός άνδρας του ΣΔΟΕ. Αν δεν υπάρξει αμέσως εκκαθάριση υποθέσεων, με αυστηρή επιβολή κυρώσεων και υψηλά έσοδα για το κράτος, ας μην περιμένουμε ότι θα αλλάξει το κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης και θα… ερωτευθούν ξαφνικά τις ταμειακές τους μηχανές οι επιχειρηματίες των καφέ-μπαρ…

Ζήσε μαύρε μου…

• Άλλη μια φορά ακούσαμε αυτήν την εβδομάδα από υπουργικά χείλη (από τον Κ. Χατζηδάκη) ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πατάξει τα καρτέλ που νέμονται την αγορά. Μάλιστα, ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα αποτελεσματικότητας το καρτέλ πτηνοτροφικών επιχειρήσεων που εξάρθρωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένουμε τον Οκτώβριο να του επιβάλει κυρώσεις.

• Δεν αμφισβητούμε τη βούληση του υπουργού να ενεργοποιηθεί (επιτέλους!) η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά το παράδειγμα που χρησιμοποίησε δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για να καταδειχθεί η αποτελεσματικότητα της ανεξάρτητης Αρχής. Το καρτέλ των πτηνοτρόφων δρούσε, όπως διαπιστώνει και η ίδια η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής, από το 1996!

• Μάλιστα, μαθαίνουμε ότι προ αμνημονεύτων ετών είχε διενεργηθεί έλεγχος από λειτουργούς της Επιτροπής, όπου όχι μόνο είχαν βρεθεί αδιάσειστα στοιχεία για τη δράση του καρτέλ, αλλά πλήρη και… καθαρογραμμένα πρακτικά συνεδριάσεων της ένωσης των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, όπου αναλυόταν διεξοδικά πώς θα πετύχαιναν με κοινή δράση τη διατήρηση υψηλών τιμών και την αποφυγή του μεταξύ τους ανταγωνισμού.

• Το καρτέλ, λοιπόν, δρα από το 1996, τα στοιχεία που θα επέτρεπαν την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων βρίσκονται στη διάθεση της Επιτροπής από χρόνια, αλλά έχουμε φθάσει στο σωτήριο έτος 2012 και ακόμη δεν έχουμε δει κυρώσεις. Αν δρα με αυτή την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα η Επιτροπή και στο μέλλον, μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι τα καρτέλ που λειτουργούν σήμερα και εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη στα μέλη τους εις βάρος καταναλωτών και μικρότερων επιχειρήσεων, θα αρχίσουν να εξαρθρώνονται γύρω στο… 2025.


Σχολιάστε εδώ