«Ναι σε όλα» από Σαμαρά στον Αρχιεπίσκοπο

Οι δύο πλευρές φαίνεται να βρήκαν κοινό τόπο σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν. Για το σενάριο της μείωσης του μισθού των κληρικών, πρόταση της ΔΗΜΑΡ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση εφαρμογής του και πως το θέμα θεωρείται λήξαν. Δεσμεύτηκε ακόμη πως θα δώσει αμέσως εντολή στα μέλη της κυβέρνησης να στηρίξουν την Εκκλησία σε κάθε της πρωτοβουλία που θα έχει στόχο την ανάπτυξη του φιλανθρωπικού και προνοιακού της έργου. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να γίνει καθετί απαραίτητο ώστε σύντομα να υπάρξει αποδέσμευση εκκλησιαστικών ακινήτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να αποφέρουν έσοδα στα άδεια ταμεία της Εκκλησίας.

Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και οι ιεράρχες που τον συνόδευαν αποχώρησαν από το γραφείο του πρωθυπουργού συγκρατημένα αισιόδοξοι. Κι αυτό γιατί μπορεί ο Αντ. Σαμαράς να συμφώνησε και να εμφανίστηκε πολύ θετικός απέναντί τους, όμως θυμούνται τις ίδιες υποσχέσεις που είχαν λάβει από τον προκάτοχό του Γ. Παπανδρέου, οι οποίες λίγο καιρό μετά ξεχάστηκαν…

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί και πάλι η κοινή Επιτροπή Εκκλησίας και Πολιτείας. Στη συγκεκριμένη Επιτροπή «άμεσης δράσης» συμμετέχουν ο υπουργός Παιδείας, μητροπολίτες και κατά περίπτωση διάφορα κυβερνητικά στελέχη. Είχε συσταθεί και πάλι επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, με στόχο να λύνονται αμέσως όλα τα προβλήματα που προκύπτουν ανάμεσα στις δύο πλευρές και χωρίς τη γνωστή ελληνική γραφειοκρατία.

Οι ιεράρχες εξήγησαν στον Αντ. Σαμαρά τα σχέδια που έχουν για τους επόμενους μήνες: Να στηρίξουν τον κόσμο που ταλαιπωρείται από την οικονομική κρίση και ταυτόχρονα να αναλάβουν πρωτοβουλίες ανάπτυξης στο επίπεδο των μητροπόλεων. Δηλαδή να αξιοποιήσουν τη συμμετοχή τους σε διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ και να στηρίξουν ανέργους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Τον ρόλο του συντονιστή ανάμεσα σε Εκκλησία και κυβέρνηση ανέλαβε ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση και θα είναι επικεφαλής της κοινής Επιτροπής.


Σχολιάστε εδώ