Μικρά & ενοχλητικά

Να πόσα παίρνουν «καθαρά» 1.707 ευρώ ο μισθός του Μητροπολίτη Χαλκίδος

Να σταματήσει τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τους δήθεν παχυλούς μισθούς των αρχιερέων επιχείρησε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος. Η μητρόπολη δημοσιοποίησε τη βεβαίωση αποδοχών του, για να δείξει πως πολλά ακούγονται, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Τον τελευταίο μήνα ο κ. Χρυσόστομος έλαβε «καθαρά» 1.707 ευρώ. Οι μισθοί και των υπόλοιπων μητροπολιτών κυμαίνονται μεταξύ 1.650 έως 1.900 ευρώ για εκείνους που έχουν είκοσι και τριάντα χρόνια προϋπηρεσία. Υψηλότερος είναι ο μισθός του Αρχιεπισκόπου, χωρίς να ξεπερνά το ποσό των 2.300 ευρώ. Λαμβάνει ένα ειδικό επίδομα θέσης και έχει 31 χρόνια αρχιερατικής διακονίας.

Από τον μισθό τους πολλοί μητροπολίτες στηρίζουν οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, όμως υπάρχουν και εκείνοι που απλώς φουσκώνουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, καθώς δεν έχουν προσωπικά έξοδα. Η αίσθηση που υπάρχει και μέσα στην Εκκλησία είναι πως οι μητροπολίτες θα μπορούσαν να «αντέξουν» μία περικοπή στους μισθούς τους, όμως οι ιερείς καμία. Ενδεικτικά, ο μισθός ενός κληρικού με πτυχίο πανεπιστημίου και δύο παιδιά, με προϋπηρεσία δύο δεκαετιών, φτάνει στο… ιλιγγιώδες ποσό των 900, το πολύ 1.000 ευρώ. Για να είμαστε δίκαιοι, ο αγώνας που έχουν δώσει ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί μητροπολίτες είναι για τη μισθοδοσία των κληρικών και όχι των αρχιερέων.

Τον έστειλε στο νοσοκομείο!

Πέντε χρόνια τούς έχει πάρει στην Εκκλησία για να αποφασίσουν την ιερατική πορεία του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη. Την περασμένη Πέμπτη ήταν να γίνει για πολλοστή φορά το εκκλησιαστικό δικαστήριο και να αποφασιστεί η ποινή του (αν τελικά επιβληθεί ποινή). Ως συνήθως, όμως, το δικαστήριο αναβλήθηκε. Αιτιολογία ήταν η έλλειψη απαρτίας. Στην αρχή ήταν όλοι τους εκεί. Μετά όμως έγιναν μαλλιά κουβάρια και αποφάσισαν να ρίξουν το… μπαλάκι στους επόμενους. Ο αρχιμανδρίτης, λένε οι πληροφορίες μας, επιτέθηκε φραστικά στους μητροπολίτες που συνέθεταν το εκκλησιαστικό δικαστήριο. Τα αίματα άναψαν, κι αυτό είχε αποτέλεσμα να ανέβει τόσο πολύ η πίεση ενός εκ των ιεραρχών, που οδηγήθηκε στο παρακείμενο νοσοκομείο, τον Ευαγγελισμό! Το τι μέλλει γενέσθαι με τον αρχιμανδρίτη θα το αποφασίσει το επόμενο εκκλησιαστικό δικαστήριο υπό την προεδρία του (άριστου γνώστη των νομοκανονικών και δίκαιου) Μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιου.


Σχολιάστε εδώ