Κι όποιος αντέξει…

ΤΕΣΤ αντοχής και συνοχής συνιστούν για την κυβέρνηση τα μέτρα για τη διετία 2013-14. Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών ο Αντ. Σαμαράς εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να ρυθμιστούν οι τελευταίες εκκρεμότητες και όλα να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Πριν δηλαδή από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup (8 Οκτωβρίου) και στη συνέχεια τη Σύνοδο Κορυφής, όπου πιθανότατα η Ελλάδα θα θέσει επίσημα το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί παράλληλα να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς μετά τα ταξίδια του σε Βερολίνο και Παρίσι. Ωστόσο, Β. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης διατυπώνουν έντονες διαφωνίες σε μια σειρά θέματα (οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις), με αποτέλεσμα να καθυστερεί η οριστικοποίηση των αποφάσεων. Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη στο Μαξίμου και θα χρειαστεί να συναντηθούν εκ νέου ο πρωθυπουργός και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί. Ειδικώς δε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα πυρά του προσωπικά κατά του κ. Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης και να φέρνει τους κυβερνητικούς εταίρους προ τετελεσμένων.

Τεστ αντοχής

ΓΙΑ τους πολίτες το πακέτο των αποφάσεων που θα ανακοινωθούν θα είναι ένα τεστ αντοχής όσο και ανοχής. Κι αυτό γιατί τα μέτρα που θα περιλαμβάνει θα είναι οδυνηρά και θα πλήξουν εκατομμύρια συνταξιούχους (οι περικοπές θα ξεκινήσουν από τα 700 ευρώ, αναδρομικά στο εφάπαξ) αλλά και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο (μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, επιδόματα κ.ά.), ενώ παρελθόν θ’ αποτελέσουν εκτός απροόπτου 13ος και 14ος μισθός και θα τεθούν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τα πάσης φύσεως επιδόματα που θα γλιτώσουν από το μαχαίρι. Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, το πώς θα γίνουν και για ποιους τελικώς θα ισχύσουν αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται και για τις μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα, ενώ η κάθετη διαφωνία των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη φαίνεται να αποτρέπει μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ. Αντίθετα, προσέγγιση και συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων έχει επιτευχθεί για το ζήτημα της εφεδρείας.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να δηλώνει ότι απομένει να ρυθμιστούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει την ανάγκη να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν η υπόθεση, εν όψει και της έλευσης της «τρόικας», ενώ παράλληλα σημειώνει ότι θα πρόκειται για το τελευταίο πακέτο περικοπών, καθότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα.

«Εμπαίζουν» τον λαό!

ΣΤΗΝ αντίπερα όχθη, σύσσωμη η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τα κόμματα που τη συγκροτούν για τα νέα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ισοπέδωση της κοινωνίας, εκτιμά ότι τα μέτρα δεν θα τελειώσουν εδώ και προειδοποιεί ότι ο ελληνικός λαός δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα αντιδράσει δυναμικά. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν τα κυβερνητικά κόμματα ότι «συνεχίζουν να εμπαίζουν έναν λαό εξαπατημένο», ενώ η Χρυσή Αυγή τονίζει ότι οι χωρίς τέλος περικοπές, πέραν των άλλων, οδηγούν και στη συρρίκνωση της οικονομίας και κατηγορεί τον Αντ. Σαμαρά ότι «ξεπουλάει αμαχητί στην “τρόικα” 13ο και 14ο μισθό». Τέλος, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «φαρσοκωμωδία» τα περί ασυμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα και παράλληλα καταγγέλλει ότι τα κυβερνητικά κόμματα «στήνουν σκηνικό τρομοκράτησης του ελληνικού λαού». Πάντως, οι επικεφαλής της «τρόικας» φτάνουν στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε και θ’ αρχίσουν οι επώδυνες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την οριστικοποίηση των μέτρων. Διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Στ’ άρματα…

ΠΡΟΒΑ… αντιπολίτευσης, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, αποτέλεσε για τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με τη Siemens. Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής ερώτησης, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «έγκλημα» τη συμφωνία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κουκούλωμα» του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Ακόμη ανέφερε ότι όταν αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ενώ προειδοποίησε για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών των υπευθύνων. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε ότι η συμφωνία είναι καθ’ όλα νόμιμη και επ’ ωφελεία του ελληνικού Δημοσίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις του σε όλα τα επίπεδα, ενώ πεδίο της πρώτης ανοιχτής σύγκρουσης με την κυβέρνηση θα αποτελέσει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Καταθέσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα επιμείνει στο μέτωπο των «σκανδάλων», εξ ου και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο. Για το ζήτημα υπήρξαν εξελίξεις και στο δικαστικό μέτωπο: Οι οικονομικοί Εισαγγελείς κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, που ερευνούν την υπόθεση, κάλεσαν για κατάθεση τους Λ. Κατσέλη (ξεκινάει πρώτη αύριο), Γ. Αρσένη, Β. Παπανδρέου, Γ. Ζαννιά και Π. Χριστοδούλου. Αφορμή οι δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη, ο οποίος είπε ότι ήταν γνωστό και στην (τότε) ελληνική κυβέρνηση ότι το πρώτο Μνημόνιο ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Έπειτα από αυτά ο κ. Ρουμελιώτης κλήθηκε και έδωσε πεντάωρη κατάθεση στους οικονομικούς Εισαγγελείς. Με την τροπή που πήρε η υπόθεση είναι ισχυρές οι πιθανότητες ο φάκελος να παραπεμφθεί στη Βουλή για την αναζήτηση ευθυνών πολιτικών προσώπων, με… πρώτους πιθανούς υποψήφιους τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος στις εκλογές του Ιουνίου δεν κατάφερε να εκλεγεί και ως εκ τούτου στερείται βουλευτικής ασυλίας.


Σχολιάστε εδώ