Κεδίκογλου: «Θα δώσουμε άδειες στην TV»

Τη βούληση της κυβέρνησης να σπάσει τον «γόρδιο δεσμό» και να αδειοδοτήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, συγκεντρώνοντας έσοδα από τις συχνότητες, εκφράζει ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη. «Ως προς το ζήτημα της χορήγησης των αδειών λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, η βούληση της κυβέρνησης είναι να δώσει τέλος στο ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας μέσα στο οποίο λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια οι ιδιωτικοί σταθμοί, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας», αναφέρει. «Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης εντός των χρονικών ορίων που διαγράφονται από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», υπογραμμίζει, σημειώνοντας πως «γίνεται ένας αγώνας δρόμου».

Οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνει η αδειοδότηση αναφέρονται στο «συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση αυτή», συνεχίζει ο Σ. Κεδίκογλου. Έτσι, το ΕΣΡ θα χορηγήσει τις άδειες με βάση τον νόμο 3592/2007 του Θόδωρου Ρουσόπουλου και συνεπώς θα εξακολουθήσει να ισχύει το κριτήριο της παλαιότητας, το οποίο αναγνωρίζει τα προηγούμενα χρόνια εκπομπής, ασχέτως αν υπήρχε άδεια ή όχι, και αποτρέπει νέους επενδυτές να μπουν απευθείας στην αγορά, αν προηγουμένως δεν αγοράσουν κάποιον προβληματικό σταθμό.

Ο Σ. Κεδίκογλου επιβεβαιώνει πως θα αναζητήσει έσοδα από τις συχνότητες. «Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι τόσο η αποτίμηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων όσο και η όποια αποτίμηση του περισσεύματος του τηλεοπτικού φάσματος που θα προκύψει από τη ψηφιακή μετάδοση θα είναι αποκλειστικά προς όφελος του ελληνικού λαού».

Αδειοδότηση υπό το βλέμμα της «τρόικας»

Βέβαια η συγκέντρωση χρημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν διαμηνύσει πως δεν θέλουν διαγωνισμό για το ψηφιακό μέρισμα. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εντάξει στις μνημονιακές υποχρεώσεις της έναντι της «τρόικας» το χρονοδιάγραμμα για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της ψηφιακής μετάβασης στην τηλεόραση και της οριστικής αδειοδότησης είχε τοποθετηθεί στο τέλος του 2013, με συγκεκριμένα βήματα. Όπως το είχε παρουσιάσει στα στελέχη της «τρόικας» ο πρώην υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης, προβλέπονταν δέκα βήματα. Η ολοκλήρωση της αποτίμησης της αξίας του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος, η διαμόρφωση νέου ψηφιακού χάρτη, θα δοθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου 2012, με ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσής του στο τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Από τον ψηφιακό χάρτη προκύπτουν οι άδειες σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 το ΕΣΡ προκηρύσσει τις άδειες. Ο συντονισμός συχνοτήτων με τις γειτονικές χώρες ολοκληρώνεται στο τέλος του 2013. Διαγωνισμός για το ψηφιακό μέρισμα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 και ολοκλήρωση στις αρχές του 2013. Χορήγηση τηλεοπτικών αδειών στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013.


Σχολιάστε εδώ