Και οι ένστολοι στο μικροσκόπιο της «τρόικας»

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ καταβάλλει προσπάθεια να «περισώσει ό,τι μπορεί», αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η «τρόικα» παραμένει ανένδοτη. Έτσι, τα σενάρια που ακούγονται προβλέπουν μείωση μισθών κατά μέσο όρο 6%, η οποία θα είναι μάλλον κλιμακωτή, ώστε να «προστατευτούν» οι χαμηλόμισθοι, ενώ προσπάθεια γίνεται να ισχύσουν οι περικοπές από την 1η Ιανουαρίου 2013. Επίσης τερματίζονται όλα τα «επιπλέον» οδοιπορικά, πλην εκείνων που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, δηλαδή στις κυρίως μάχιμες μονάδες. Γίνεται εξορθολογισμός όλων των επιδομάτων, περιορίζονται οι αποζημιώσεις εξωτερικού και περιορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος επικινδυνότητας (πιλότοι, υποβρύχιοι, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι κ.ά.) μόνον σε αυτούς που υπηρετούν στις μονάδες και όχι σε αυτούς που απλώς κάνουν «συντήρηση». Επίσης ακούγεται ότι θα περικοπούν ακόμη περισσότερο οι συντάξεις των αποστράτων κλιμακωτά πάνω από τα 1.000 ευρώ, ενώ θα καταργηθεί και η αυτόματη μισθολογική προαγωγή.

Δηλαδή πλήρης οικονομική εξαθλίωση! Όσον αφορά τα άλλα -εκτός των μισθολογικών- θέματα, εξετάζεται η μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων, η νέα μείωση των λειτουργικών δαπανών (αλήθεια, από πού;), η μικρότερη Δομή Δυνάμεων, το κλείσιμο στρατοπέδων κ.λπ. Έμπειροι αξιωματικοί, πάντως, εξέφραζαν την απορία για το «πώς θα διατηρηθεί η αποτρεπτική ικανότητα των Ε.Δ. και πώς θα καλυφθεί το εύρος των δραστηριοτήτων, όταν ο προϋπολογισμός για την Άμυνα, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, θα προσεγγίζει αυτόν του Βελγίου, που έχει κοινό Στόλο με την Ολλανδία;». Βεβαίως, οι αποφάσεις αυτές δεν είναι εύκολες -η στάση των Αρχηγών και κυρίως του Α/ΓΕΕΘΑ θα παίξει σημαντικό ρόλο-, ήδη έχουν καταγραφεί διαφωνίες. Τι κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί «διά της πλαγίας οδού» να εξευμενίσει τη φυσική ηγεσία, δίνοντας δικαίωμα ψήφου στον Α/ΓΕΕΘΑ στο ΚΥΣΕΑ, κάτι απόλυτα σωστό μεν, αλλά αρκετό; Όλοι οι ένστολοι αυτήν τη στιγμή κοιτάνε τους Αρχηγούς και ελπίζουν…

Διαφωνίες και στο πολιτικό επίπεδο

Εν τω μεταξύ, σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφωνεί με τις περικοπές στα μισθολόγια των ενστόλων, εκδίδοντας μάλιστα και αιχμηρές ανακοινώσεις. Όμως προβληματισμός υπάρχει και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ήδη δύο βουλευτές της ΝΔ που προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία, οι κ. Κυριαζίδης (Δράμας) και Βλαχογιάννης (Τρικάλων), έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις διαφαινόμενες μειώσεις στους ενστόλους και αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσουν τις συγκεκριμένες διατάξεις, ενώ και ο αν. τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 δεν έκρυψε τον προβληματισμό του τονίζοντας: «Νέες περικοπές θα σημάνουν πλέον κατάσταση ανέχειας και φτώχειας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αν σκεφτεί κανείς ότι από την αρχή της κρίσης, δηλαδή από το 2009 – 2010, τα εισοδήματα των στελεχών και βεβαίως των συνταξιούχων έχουν περικοπεί πάνω από 30-35%», ενώ διαφώνησε με την οικονομική κατηγοριοποίηση των στελεχών σε «μάχιμους» και μη, ζητώντας διευκρινίσεις.

Το σίγουρο είναι ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο πιο θερμός μήνας του χρόνου και για τους ένστολους…


Σχολιάστε εδώ