Η νωθρότητα στη ΝΕΤ της ΕΡΤ

Κύριε Διευθυντά,

Κατά την ακρόαση των δύο νέων παραγόντων της ΕΡΤ, του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου, ακούστηκε από μέλος της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής ότι στην ΕΡΤ επικρατεί νωθρότητα και κανένα από τα άλλα μέλη δεν διαμαρτυρήθηκε. Ίσως και να μην το ʼπιασαν (εννόησαν), γιατί τελευταίως επικρατεί ο αυτόματος πιλότος. Συνήθεια ή μάλλον έξις έχει γίνει στη ΝΕΤ να παραβιάζεται καταφώρως το πρόγραμμα, όπως συνέβη και σήμερα 17-8-12, καθώς η ΝΕΤ-ERT WORLD ως τις 7.15 μετέδιδε τον «Εξάντα», στη συνέχεια διαφημίσεις, στις 7.20 άρχισε να μεταδίδει το πρόγραμμα της ημέρας και στις 7.20, σύμφωνα με την ώρα της ΕΡΤ και 7.25 από το ενσωματωμένο ρολόι του δέκτη, αφουγκραστήκαμε από την εκφωνήτρια ότι η ώρα είναι 7.01! Καραφλιάζει ο τηλεθεατής ή δεν καραφλιάζει; Γιατί παρόμοιες παραβιάσεις συνέβαιναν σε ανώμαλες περιόδους, όπως την περίοδο των Ιουλιανών του 1965, όταν με τις δολιοφθορές στις κεραίες στο Μπογιάτι επικρατούσε «σιγή ασυρμάτου» σʼ ολόκληρη τη χώρα! Τώρα, στους δημόσιους υπάλληλους της δημόσιας τηλεόρασης δεν άρεσε, η κρατική απέκτησε τη νωθρότητα και τη νοοτροπία του δημόσιου υπάλληλου, την οποία βεβαίως την είχαν χωρίς τη «βούλα» της δημόσιας τηλεόρασης; Γιατί η μετεωρολόγος κατήργησε την καλημέρα, τον χαιρετισμό;

Άλλο γνώρισμα της νωθρότητας είναι και η λεξιπενία. Αφουγκραζόμαστε: λέει η εφημερίδα. Μα η εφημερίδα γράφει, τονίζει, επισημαίνει, υπογραμμίζει, δηλώνει.

Η κατάχρηση του πάμε. Πάμε στον Βόλο, πάμε στο Λονδίνο. Τώρα να συνδεθούμε με τον ανταποκριτή μας στον Βόλο, στο Λονδίνο ή να επικοινωνήσουμε με τον Βόλο. Ή πάμε στο Taxis. Εδώ καραφλιάζει κανείς. Ή δεν θα έρθει ειδοποιητήριο από το ταχυδρομείο! Από το ταχυδρομείο θα έρθει το ειδοποιητήριο ή από την Εφορία; Τη σκοτώνουν τη γλώσσα και προφορικώς και γραπτώς, όπως με τη Frau Angela και ελληνιστί Άγγελα και όχι Άνγκελα!

Ιωάννης Γ. Κιτσολάμπρος
Βράτσα – Βουλγαρία


Σχολιάστε εδώ