ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι Β. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης φοβούνται ότι η δοκιμασία για την κυβέρνηση θα είναι πολύ μεγάλη, ότι είναι ορατός ο κίνδυνος μιας κοινωνικής έκρηξης με ανεξέλεγκτες προεκτάσεις, ότι δεν αποκλείεται ακόμα και θύελλα, που θα οδηγήσει ακόμα και σε σοβαρές πολιτικές εξελίξεις!

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτές τις εκτιμήσεις τις κάνουν τόσο οι τρεις αρχηγοί όσο και τα στελέχη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Και δεν θα ήταν υπερβολή να τονιστεί ότι και τα τρία κομματικά επιτελεία βρίσκονται επί ποδός πολέμου, για να αντιμετωπίσουν αυτό το επερχόμενο τσουνάμι, να ελέγξουν -κατά το δυνατό- τις εσωκομματικές αντιδράσεις, να περιορίσουν τις λαϊκές αντιδράσεις.

Έτσι επιστρατεύουν και δοκιμασμένες συνταγές ελέγχου αντιδράσεων και νέες επικοινωνιακές μεθόδους.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει αναλάβει -από μεριάς κυβέρνησης- το βάρος δημιουργίας ενός κλίματος ανεκτού για τα νέα μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο, τις τελευταίες μέρες υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι:

– Αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία.

– Θα συνοδεύονται και από μέτρα που οδηγούν σε ανάπτυξη.

– Θα καταβληθεί προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαια.

– Αν δεν τα θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, τότε δεν θα καταβληθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. και η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ.

Βέβαια, επειδή εκτός απ’ το «καρότο» πρέπει να συνυπάρχει και το «μαστίγιο», ο πρωθυπουργός διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου έχει σαφέστατα προειδοποιήσει ότι όποιος βουλευτής της ΝΔ δεν ψηφίσει τα νέα μέτρα όταν έρθουν στη Βουλή (με οιαδήποτε διαδικασία) αυτόματα θα διαγραφεί.

Και φυσικά έχει αρχίσει η επιχείρηση «πειθούς» των γαλάζιων βουλευτών (σχετικό ρεπορτάζ για τις επόμενες κινήσεις Σαμαρά στη σελίδα 8.)

Οι «ύποπτοι» και η αντιμετώπισή τους…

Βέβαια, στην ΚΟ της ΝΔ εκτιμάται πως θα υπάρξουν οι συγκριτικά λιγότερες αντιδράσεις κατά την ψηφοφορία.

Ωστόσο, ο Αντ. Σαμαράς δεν θέλει ούτε να σκέφτεται πως είναι δυνατόν να υπάρξουν γαλάζιες διαρροές κατά την κρίσιμη αυτή ψηφοφορία. Έτσι έχει αναθέσει την «επιχείρηση μαστίγιο και καρότο» στον νέο γραμματέα του κόμματος Μαν. Κεφαλογιάννη, στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Σ. Κεδίκογλου, στο επιτελείο του Μαξίμου (Δημ. Σταμάτης, Γ. Μουρούτης, Κ. Μπούρας, Χρ. Λαζαρίδης).

Αυτήν τη στιγμή οι «ύποπτοι» βουλευτές είναι 5-6. Μεταξύ αυτών βουλευτές οι οποίοι προέρχονται απ’ την ΕΛΑΣ (Βλαχογιάννης, Κυριαζίδης, Νταβλούρος), οι οποίοι απειλούν να καταψηφίσουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των Σωμάτων Ασφαλείας.

Όμως, η κομματική ηγεσία φοβάται ότι μέχρι την ψηφοφορία δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλοι «αντάρτες» και λαμβάνει από τώρα τα μέτρα της…

Πιο εύθραυστο και «χύμα» είναι το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τον χορό των αντιδράσεων έσυρε πρώτος ο Κ. Σκανδαλίδης, στέλεχος με ιστορική διαδρομή, απήχηση στο εσωκομματικό ακροατήριο και ένας εκ των στενότερων υποστηρικτών και συνεργατών του Β. Βενιζέλου.

Βέβαια, όλοι στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο Κ. Σκανδαλίδης παίζει το προσωπικό του παιχνίδι. Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτήν την εκτίμηση, είναι γεγονός ότι τις θέσεις του επί του θέματος ασπάζονται και άλλοι βουλευτές και κομματικά στελέχη (όπως ο Δημ. Κρεμαστινός, ο οποίος έχει τονίσει ότι αν τα μέτρα υπερβαίνουν την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, τότε ή θα πρέπει η κυβέρνηση να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή να πάμε ακόμα και σε δημοψήφισμα!).

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να καταψηφιστούν τα μέτρα από δύο στελέχη τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει σε σφοδρή σύγκρουση με τον Βενιζέλο, δηλαδή από τους Α. Λοβέρδο και Μιχ. Χρυσοχοΐδη.>

Και οι δύο είναι της άποψης ότι τα μέτρα θα πρέπει να υποστηριχτούν και μάλιστα υπενθυμίζουν (το έκανε ο Χρυσοχοΐδης στην ΚΟ απαντώντας στον Κ. Σκανδαλίδη) ότι η λήψη τους είχε αποφασιστεί απ’ τις προηγούμενες κυβερνήσεις με την ψήφο και του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν αποκλείεται κατά την ψηφοφορία να καταψηφίσουν τα μέτρα γύρω στους 15 βουλευτές, δηλαδή περίπου η μισή ΚΟ, αν και αυτά αμφισβητούνται από την ηγεσία.

Στη ΔΗΜΑΡ επίσης υπάρχει αντίδραση. Και όχι μόνο απ’ τους δύο προερχόμενους απ’ το ΠΑΣΟΚ βουλευτές (Βουδούρη και Μιχελογιαννάκη), αλλά και από άλλα στελέχη. Υπάρχει μάλιστα ο φόβος ότι κατά την ψηφοφορία μπορεί να υπάρξουν και άλλες διαρροές.

Παρ’ όλα αυτά, εντός της ΔΗΜΑΡ υπάρχει ένα ισχυρό μπλοκ στήριξης των μέτρων, κυρίως από στελέχη σημιτικής προέλευσης (όπως ο Ν. Μπίστης).

Πάντως, ούτε απ’ το ΠΑΣΟΚ ούτε απ’ τη ΔΗΜΑΡ έχει τεθεί, μέχρι τώρα τουλάχιστον, θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Θα μακροημερεύσει…

Υπάρχουν πάντως πολιτικοί παρατηρητές με εμπειρία που υποστηρίζουν ότι η συγκυβέρνηση των τριών θα μακροημερεύσει και ίσως κάνει την έκπληξη από πλευράς διάρκειας. Κανέναν δεν συμφέρει από τους τρεις αρχηγούς να πέσει η κυβέρνηση. Γιατί ξέρουν ότι αύριο γι’ αυτούς, αν αποτύχει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει…

Επισημαίνεται ότι με σφοδρότητα οι διαφωνούντες βουλευτές και απ’ τα τρία κόμματα αντιδρούν στις περικοπές των συντάξεων, στο ενδεχόμενο να κοπούν ακόμα και απ’ τις αγροτικές συντάξεις χρήματα, στις περικοπές σε ειδικά μισθολόγια.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει όσο γίνεται το κλίμα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Έτσι φαίνεται ότι η οριστικοποίηση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί μετά τη ΔΕΘ. Ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με την «τρόικα» για τις 9 Σεπτέμβρη.

Πάντως, στο άτυπο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί, για να δώσει στίγμα εκεί ο Γ. Στουρνάρας.

Όμως, ακόμα κι έτσι, όλα δείχνουν πως η επόμενη δόση θα καθυστερήσει, ίσως και πέραν των αρχών Οκτωβρίου, αφού φαίνεται ότι θα καθυστερήσει αντίστοιχα η αξιολόγηση απ’ την «τρόικα». Ίσως πρόκειται για ένα ακόμα παιχνίδι πιέσεων και εκβιασμών…

Σημειώνεται ότι, εκτός απ’ τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, είναι διάχυτος επίσης ο φόβος για τις αντιδράσεις στα συνδικάτα, στην κοινωνία, που δεν αντέχει άλλα τέτοια μέτρα.

Τα συνδικάτα έχουν ήδη αρχίσει (π.χ. οι ένστολοι της ΕΛΑΣ) ή έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις.

Επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ όλα δείχνουν πως θα φτάσουν τη σύγκρουση στα άκρα. Και ήδη δίνουν πρόγευση των διαθέσεών τους μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων (κυρίως απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ).

Έτσι τα πάντα θα κριθούν απ’ τις αντοχές του λαού.

Αν ο κόσμος βγει στους δρόμους, τότε και η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση θα διευκολυνθεί και οι εσωκομματικές αντιδράσεις θα καταστούν ανεξέλεγκτες.

Αν, αντίθετα, ο κόσμος, ίσως κουρασμένος, ίσως επειδή δεν βλέπει κάποια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, δεν κινητοποιηθεί, τότε ίσως η κυβέρνηση να περάσει τον κάβο…


Σχολιάστε εδώ