Επιμήκυνση και αναδιάρθρωση το… καρότο!

Υπό τον απαρέγκλιτο όρο ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που θα τεθούν υπό την κρίση των δανειστών εντός του προσεχούς Οκτωβρίου. Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαπιστώνουν ότι μετά και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι το κλίμα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν το θέμα της επιμήκυνσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση συγκλίνουν όλες οι ενδείξεις αλλά και οι πληροφορίες που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει ήδη λάβει τις σχετικές διαβεβαιώσεις από ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ αυτών η καγκελάριος Άνγκ. Μέρκελ, ο γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ αλλά και ο ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι. Θετικά έχει ήδη τοποθετηθεί και η αυστριακή πλευρά, υπό την προϋπόθεση ότι η επιμήκυνση δεν θα συνοδευτεί από τρίτο πακέτο βοήθειας. Αυτό ακριβώς θα είναι το κομβικό σημείο στη διαπραγμάτευση και την τελική απόφαση, εξ ου και ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα μας δεν θα ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, θα καλύψει με άλλο τρόπο το ποσό που αναγκαστικά θα απαιτηθεί (έκδοση εντόκων γραμματίων).

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται σταδιακά στον ευρωπαϊκό, αλλά όχι μόνο, χώρο ήταν το πρόσφατο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που προέβλεψε ότι σύντομα η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και τότε θα αλλάξουν σημαντικά οι πολιτικές για τη διάσωσή της. Ενώ το γερμανικό «Σπίγκελ» εκτίμησε ότι η κ. Μέρκελ θα υποχωρήσει από την αρχική (αρνητική) της θέση και θα αποδεχτεί το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει στο Μαξίμου, το σχετικό αίτημα θα το θέσει επίσημα ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κι αφού στο μεταξύ έχουν οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί τα μέτρα για τη διετία 2013-14, έχουν εξελιχθεί ομαλά οι έλεγχοι της «τρόικας» κι έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου. Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση από ολλανδικής πλευράς να επισπευστούν οι δόσεις που απομένουν, έτσι ώστε η Ελλάδα να επιτύχει την ανάπτυξη νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο. Η πρόταση συζητείται σοβαρά στην Αθήνα κι έχει πρόσθετη σημασία, καθώς προέρχεται από ένα κράτος που παραδοσιακά τηρεί σκληρή στάση έναντι της χώρας μας.

Αν και οι ευρωπαίοι εταίροι αρνούνται κατηγορηματικά να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους, πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα η συζήτηση θ’ ανοίξει με θετική κατεύθυνση. Επικαλούνται δύο λόγους: Πρώτον, ότι παρά τη γενναία απομείωση που έγινε πριν από μερικούς μήνες το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, δεδομένου ότι στο σημείο που έχει περιέλθει η χώρα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στον όγκο των δανείων. Κι αυτό αργά ή γρήγορα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα το αντιληφθούν και θα υποχρεωθούν να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις. Δεύτερον, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο θα αναστείλει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Οι επικεφαλής του Ταμείου αναμένεται να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα πιθανότατα κι εντός του Οκτωβρίου, ωστόσο έχουν ξεκινήσει προ πολλού τις πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους που έχουν στην κατοχή τους τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σε περίπτωση θετικής απόφασης, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 50-70 δισ. ευρώ, γεγονός που πέραν των άλλων θα δώσει ανάσες και χρόνο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για αίσια κατάληξη και στα δύο μέτωπα (επιμήκυνση, αναδιάρθρωση), αλλά αυτό θα απαιτήσει σκληρές προσπάθειες, με απτά αποτελέσματα, από τη χώρα. Και τα δυο θέματα αναμένεται να τα συζητήσει ο κ. Σαμαράς με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπάι, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ