Εισαγγελική παρέμβαση για τα νεκροταφεία!

Τρεις μέρες μετά το δημοσίευμά μας, η Εισαγγελία Εφετών παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέλαβε το Β’ Τμήμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Έτσι όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για την υπόθεση θα κατατεθούν στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ που την έχουν αναλάβει και ελπίζουμε να βρεθεί κάποια άκρη. Γιατί αυτό το… απόστημα πρέπει να σπάσει και το… πάρτι που γίνεται στα νεκροταφεία σε βάρος του Δημοσίου να τελειώσει…

Πάντως είναι προς τιμήν των αρμοδίων αρχών το γεγονός ότι ευαισθητοποιήθηκαν αμέσως και άρχισαν να ψάχνουν το θέμα. Αυτό δείχνει ότι κάτι έχει αλλάξει στη δημόσια διοίκηση και υπάρχει πλέον η βούληση να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Καταγγελία και στη ΔΟΥ

Όλα τα στοιχεία για το «πάρτι» που γίνεται στο Α’ Νεκροταφείο έχουν καταγγελθεί από τις 3 Ιουλίου στην ΙΖ’ ΔΟΥ Αθηνών με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 15.099 έγγραφο που κατέθεσε η κ. Κατερίνα Παπανικολάου, που έχει συγγενικό της πρόσωπο σε μνήμα του Α’ Νεκροταφείου και βρίσκεται σχεδόν καθημερινά εκεί, στο οποίο περιγράφει αυτά που αναφέραμε στο φύλλο της περασμένης Κυριακής κι ακόμα περισσότερα, όπως:

= Πέραν της συνταξιούχου υπαλλήλου του δήμου, που ανάβει τα καντήλια λαθραία και κάτω από τη… μύτη των υπευθύνων που δεν… βλέπουν τίποτα, υπάρχει κι άλλη κυρία, που λέγεται Ειρήνη και ανάβει 300 καντήλια. Συνοδεύεται από τον σύζυγό της, ο οποίος το παίζει… μπαμπούλας και απειλεί όποιον… ρωτάει πολλά, αλλά και τον γαμπρό της, ο οποίος δεν αφήνει κανέναν να πλησιάζει τους τάφους των… πελατών της μητέρας του για να μην… τους λερώσει!

Η μητέρα της κ. Ειρήνης, η κ. Ασπασία, πουλάει κεριά στην είσοδο του νεκροταφείου και της βρίσκει πελάτες! Οργανωμένη δουλειά, δηλαδή, με καλές… εισπράξεις και κυρίως αφορολόγητες! Κάποια από τις τελευταίες μέρες η κ. Ειρήνη… ξυλοφόρτωσε με το ποτιστήρι έναν υπάλληλο του νεκροταφείου (τον κ. Βαγγέλη) ο οποίος δεν την άφηνε να… δουλεύει, λέγοντας κάτι… αστεία πράγματα για κανονισμούς και νόμους κι εκείνη του τόνισε πολλές φορές ότι δεν την… κουνάει κανένας γιατί έχει… δόντι! Ποιο είναι αυτό το «δόντι», κ. Καμίνη, που… τρώει τα πάντα; Θα το… βγάλετε ή φοβάστε μήπως σας… κατασπαράξει κι εσάς; Στη συνέχεια ο σύζυγος της κ. Ειρήνης «παρέλαβε» τον άτυχο υπάλληλο και τον απείλησε ότι αν τον ξαναδεί στο νεκροταφείο θα τον θάψει! Ο άσχετος, ο παράνομος, ευρισκόμενος στον χώρο έδιωξε τον νόμιμο υπάλληλο! Ο οποίος, για να… γλιτώσει, έκανε αίτηση και μετατέθηκε σε άλλη υπηρεσία! Όλα αυτά έγιναν ενώπιον μαρτύρων οι οποίοι… έφριξαν μ’ αυτά που είδαν! Οι αρμόδιοι του νεκροταφείου, ο επόπτης, ο τμηματάρχης, ήταν σε άλλο νεκροταφείο; Γιατί δεν… είδαν τίποτα; Ο συνταξιούχος υπάλληλος του δήμου, που, όπως γράψαμε, κάνει… κουμάντο, γιατί δεν αντιδρά; Φοβάται τον σύζυγο ή μήπως… μαζί τα τρώνε;

Και κάτι ακόμα: Γιατί μόλις εμφανίζονται ελεγκτές της εφορίας, όλοι αυτοί οι… τυφλοπόντικες «εξαφανίζονται»; Ποιος τους ειδοποιεί; Έχουν… τσιλιαδόρους στα νεκροταφεία ή «φίλους» μέσα στις εφορίες και τους ενημερώνουν;

Να σημειώσουμε επίσης ότι μετά το δημοσίευμά μας η διευθύντρια Κοιμητηρίων απαγόρευσε στον υπάλληλο που η γυναίκα του ανάβει καντήλια στα «καλά» τμήματα να εμφανίζεται προκλητικά δίπλα του, ενώ «χάθηκε» και η κ. Φωφώ, η οποία όμως έχει αφήσει στο… πόδι της άλλον για να της κάνει τη δουλειά, τον κ. Μίλτο.

Ο ρόλος των ιερέων

Ένα ακόμη θέμα που πρέπει να τονίσουμε για το Γ΄ Νεκροταφείο είναι εκείνο των ιερέων. Προϊστάμενος των 15 ιερέων που διαθέτει το νεκροταφείο είναι ο παπα-Σπύρος, 88 ετών σήμερα, που έχει 30 χρόνια στο Τρίτο. Ξεκίνησε ως… καπελάς στην οδό Αθηνάς, αλλά στη συνέχεια έγινε ιερωμένος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως ιερεύς σε ενορία δεν έχει υπηρετήσει. Από τότε που χειροτονήθηκε τοποθετήθηκε στο νεκροταφείο. Αυτός καθορίζει ποιοι ιερείς θα ψάλλουν τις εξόδιες ακολουθίες, ποιοι θα πάνε για τρισάγια στο κάθε τμήμα κ.λπ. Γνωρίζει τα πάντα στο νεκροταφείο και κυρίως γνωρίζει ποιες κηδείες ή ποιοι τάφοι έχουν… καλό μεροκάματο. Και φυσικά στα καλά πόστα στέλνει τους ιερείς που… αναγνωρίζουν το καλό που τους κάνει και συμπεριφέρονται ανάλογα… Επειδή ο κεφαλονίτης Μητροπολίτης Νίκαιας κ. Αλέξιος είναι εξαιρετικός ιεράρχης, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κάνει μια έρευνα για το τι γίνεται στο Τρίτο με τους ιερείς και να πάρει τα μέτρα του.

Και κάτι ακόμα: Αυτός ο παπα-Σπύρος, αν και 88 ετών, ακόμα εργάζεται; Σύνταξη δεν θα πάρει ποτέ του; Ή μήπως δεν θέλει να συνταξιοδοτηθεί και δεν μπορεί να ζει με… τρεις κι εξήντα;

«Λεηλασίες» στο Σχιστό

Στο Σχιστό τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά όχι λιγότερο… άγρια από τ’ άλλα νεκροταφεία. Εδώ το πρόβλημα δεν είναι τα καντήλια, αλλά οι… λεηλασίες στους τάφους. Το Σχιστό περιλαμβάνει δύο νεκροταφεία. Του Πειραιά, όπου γίνονται ταφές κατοίκων του Δήμου Πειραιά, του Ρέντη, του Ν. Φαλήρου και της Δραπετσώνας και το νεκροταφείο της Νίκαιας, όπου γίνονται ταφές θανόντων από τη Νίκαια, το Πέραμα, το Κερατσίνι και τον Κορυδαλλό. Εδώ δεν υπάρχει Φορέας Διαχείρισης Καντηλιών και έτσι δραστηριοποιούνται νόμιμα 3 εταιρείες (Λαουλάκος – Χρονάκης, Σασαδόπουλος και Κουζή) και μία παράνομη. Το «έργο» είναι μικρό σε σχέση με τα άλλα νεκροταφεία, μόλις 4.000 καντήλια είναι όλα όλα, αλλά δραστηριοποιείται κι εδώ η… πανταχού παρούσα κ. Φωφώ, που έχει γύρω στους 700 «πελάτες». Επειδή δεν… προλαβαίνει να τα κάνει όλα, έχει και τη βοήθεια της κ. Βάσως.

Στο Σχιστό το πρόβλημα είναι η φύλαξη. Δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη, σχεδόν μηδενική θα λέγαμε ότι είναι, με αποτέλεσμα να γίνεται όργιο κλοπών και καταστροφών τάφων, αφού για να αφαιρεθούν αντικείμενα που έχουν αξία, κυρίως καντήλια, σταυροί, διακοσμητικά μπρούντζινα, χερούλια, αλυσίδες κ.λπ. σπάνε μάρμαρα, ραγίζουν προτομές κ.λπ. Υπάρχει κι ένας συγκεκριμένος «γνωστός-άγνωστος» που δεν έχει αφήσει… βάζο για βάζο στους τάφους. Πλαστικά, μπρούντζινα, μαρμάρινα, όλα τα βάζα τα… μαζεύει και μ’ ένα φορτηγάκι τα μεταφέρει σε αποθήκη, απ’ όπου τα… πουλάει!

Όλοι τον γνωρίζουν, αλλά κανένας δεν τον καταγγέλλει. Γιατί άραγε; Μήπως θα πρέπει να αναζητήσει την απάντηση κάποιος Εισαγγελέας; Σίγουρα θα… ανακαλύψει πολλά. Για τις κλοπές στους τάφους εκκρεμούν πάνω από 150 μηνυτήριες αναφορές σε αστυνομικά τμήματα του Περάματος και της Νίκαιας. Και μέχρι τώρα δεν είδαμε να παίρνει καμιά τον δρόμο προς το Δικαστήριο…

= Ο κύκλος του ρεπορτάζ για τα νεκροταφεία του Δήμου Αθηναίων και του Πειραιά θα κλείσει την επόμενη Κυριακή με το Β΄ Κοιμητήριο Αθηνών, στη Ριζούπολη.


Σχολιάστε εδώ