Εγώ θα προχωρήσω κι αν θέλουν ας καταψηφίσουν τα μέτρα και να ρίξουν την κυβέρνηση…

Αφενός επισημαίνει ότι οι αποφάσεις είναι επώδυνες, αλλά αναγκαίες προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και προειδοποιεί για την «τελευταία ευκαιρία» σωτηρίας. Αφετέρου διαβεβαιώνει και δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλει αλλαγή του σκηνικού από το 2013, με αναχαίτιση της ύφεσης και της ανεργίας.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών, προαναγγέλλει μέτρα για την ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προεξοφλεί ότι στο τέλος του 2014 η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα.

Τα μηνύματα που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά αισιοδοξία δημιουργούν κι όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σ’ ένα «θερμό» φθινόπωρο κι έναν ακόμη πιο «καυτό» χειμώνα. Στα ενδότερα των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία, η αντιπολίτευση ανεβάζει σταθερά την ένταση των «επιθέσεων» και στις τάξεις της κοινωνίας εντείνεται σταδιακά ο αναβρασμός. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, αδιαφορώντας για το πολιτικό (προσωπικό) κόστος, διότι όπως τονίζει «προέχει η σωτηρία της χώρας». Στις συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες επαναλαμβάνει μονότονα «εγώ θα προχωρήσω, αν θέλουν ας καταψηφίσουν τα μέτρα και να ρίξουν τη κυβέρνηση» και ότι «δεν πρόκειται να συνδέσω το όνομά μου με τη χρεοκοπία της χώρας»! Ενδεικτικό της αποφασιστικότητάς του είναι και το γεγονός ότι στη προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησε την επίσπευση των συμπληρωματικών πολιτικών (πέραν των μέτρων για το 2013- 14), όπως οι αποκρατικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι επενδύσεις κ.ά. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να επιταχύνει τη λήψη όλων των αποφάσεων μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και πάντως πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Με την ελπίδα ότι οι θετικές αποφάσεις που αναμένει να ληφθούν για την Ελλάδα θα περιορίσει την έκταση των διαμαρτυριών.

Παρά τις διαφωνίες που διατυπώνονται από ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα των 11,5 δισ. Επικαλούνται μάλιστα τις ταυτόσημες δηλώσεις που έκαναν πρόσφατα οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ότι δεν πρόκειται να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση. Αντίθετα προβληματισμός υπάρχει ως προς τη στάση που θα τηρήσουν ορισμένοι εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπου έχουν ανατραπεί οι εσωτερικές ισορροπίες και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή του κόμματος. Τις τελευταίες ημέρες, τόσο στο Μαξίμου όσο και στη Λ. Συγγρού, φθάνουν ανησυχητικά μηνύματα από βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που προειδοποιούν για ισχυρές κοινωνικές αναταράξεις στην περίπτωση που ανακοινωθούν και στη συνέχεια υλοποιηθούν ορισμένα από τα μέτρα που συζητούνται αυτήν την περίοδο.

Βουλευτές προερχόμενοι από την περιφέρεια επισημαίνουν ότι αν περικοπούν οι ισχνές συντάξεις του ΟΓΑ, το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο για την κυβέρνηση. Άλλοι αντιτίθενται στις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, μέτρο που θα επηρεάσει τις αποδοχές δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, αλλά και τις συντάξεις αρκετών κλάδων της ίδιας κατηγορίας. Τρεις τουλάχιστον βουλευτές προερχόμενοι από τον χώρο της Αστυνομίας (Κυριαζίδης, Βλαχόπουλος, Νταλβούρος) επικαλούνται θέμα ηθικής τάξεως και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο τμήμα των μέτρων.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύουν ότι «οι βουλευτές θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το μέλλον της χώρας» και θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Θεωρούν ότι αν υπάρξουν παραφωνίες αυτές θα είναι περιορισμένες. Τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή; «Προσωπικές στρατηγικές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Όσοι καταψηφίσουν όλα ή μέρος των μέτρων την επόμενη ώρα θα τεθούν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Όλοι πρέπει να βάλουμε την εθνική ανάγκη πάνω από την κομματική» επισήμανε. Βουλευτές και στελέχη δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του Μαξίμου για… περιορισμένο αριθμό «ανταρτών» και εκτιμούν ότι το πρόβλημα είναι σαφώς μεγαλύτερο και αυτό θα αποτυπωθεί στις κρίσιμες ψηφοφορίες της Βουλής.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ