Διχασμένοι οι βουλευτές

Τόσο το νέο σκληρό πακέτο λιτότητας που ετοιμάζεται να ψηφιστεί, όσο και η πρακτική που ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στα εσωκομματικά θέματα και στα ευρύτερα πολιτικά, λειτουργούν ως «βραδυφλεγείς βόμβες», έτοιμες να εκραγούν ανά πάσα στιγμή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον περιχαρακωμένος σε μια μικρή ομάδα προσωπικών του φίλων, με τους οποίους προσπαθεί να διοικήσει το κόμμα και να παραγάγει και κυβερνητική πολιτική, ενώ το ένα μετά το άλλο τα επώνυμα και έμπειρα στελέχη παίρνουν διακριτικά αποστάσεις, επιλέγοντας ακόμα και τη σιωπηρή αποχή από τις διαδικασίες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος απουσίαζε από την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, επιλέγοντας να συμμετάσχει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συζητούσε τα κέντρα κράτησης των λαθρομεταναστών. Όπως φαίνεται, ο κ. Λοβέρδος έχει πλέον «αυτονομηθεί» και έχει «κόψει» -για την ώρα τουλάχιστον- τις γέφυρες επικοινωνίας με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα διατηρεί πολλές επαφές με στελέχη που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά και με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ προσφάτως ενίσχυσε τις επαφές του και με τον Κ. Σημίτη και τον κύκλο του πρώην πρωθυπουργού. (Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σ’ άλλη στήλη).

Το μεγάλο αγκάθι πάντως για το ΠΑΣΟΚ είναι το νέο πακέτο σκληρής λιτότητας που προωθείται από την τρικομματική κυβέρνηση. Οι περισσότεροι βουλευτές είναι βαθύτατα προβληματισμένοι αν θα πρέπει να ψηφίσουν ή όχι νέες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, ο Ευάγγ. Βενιζέλος με συνεχείς ντρίμπλες προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ενώ φαίνεται πως ο διχασμός έχει περάσει μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το πιο χαρακτηριστικό αυτού του νέου πολιτικού διχασμού είναι και η κόντρα που υπήρξε ανάμεσα στον Κώστα Σκανδαλίδη (που προσφάτως δήλωσε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει νέες περικοπές) και στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ζήτησε να στηριχθούν τα μέτρα για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ πάση θυσία (ρεπορτάζ σ’ άλλη στήλη).

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμαινε κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «όσο περισσότερο αυξάνει το πακέτο των 11,5 δισ. και ανεβαίνει το ύψος των περικοπών, τόσο περισσότεροι βουλευτές θα προσανατολίζονται σε αρνητική ψήφο».

Ήδη στην Ιπποκράτους προετοιμάζονται από τώρα, για το πώς «θα μαζέψουν τους βουλευτές» στην ψηφοφορία, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν ήδη λόγο για τριγμούς που θα υπάρχουν από την ψηφοφορία στη συνοχή του κόμματος.

«Στα μάτια του κόσμου είμαστε ταυτισμένοι με το ΔΝΤ και τα απάνθρωπα μέτρα. Όσο μένουμε σε αυτήν τη ρότα, θα γκρεμοτσακιστούμε. Δεν θα υπάρχει αύριο» σημείωνε σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα ορισμένα στελέχη, σχολιάζοντας τις μέχρι τώρα ήπιες κοινωνικές αντιδράσεις, σημείωναν πως «δεν θα είναι έτσι τα πράγματα σε λίγο».

Ο κόσμος, έλεγαν, είναι ακόμα μπερδεμένος όμως τα μέτρα σε λίγο θα είναι πολύ συγκεκριμένα και θα τα νιώσουν όλοι συν το γεγονός ότι θα συμπέσουν με την καταβολή φόρων (από τα εκκαθαριστικά της εφορίας, αλλά και από τα χαράτσια για τα ακίνητα), οπότε η οργή θα μεγαλώσει και θα φανεί μια ζοφερή πραγματικότητα.

Πάντως, πολλά στελέχη στην Ιπποκράτους εκτιμούν πως για την ώρα η όλη κατάσταση είναι κάπως πιο ήρεμη, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάνει «μεγάλη κοιλιά» και ούτε τον κόσμο συγκινεί ούτε συνιστά σοβαρό αντίπαλο δέος για την κυβέρνηση.

Αυτό που φοβούνται περισσότερο στην Ιπποκράτους είναι μήπως και ο κόσμος αντιδράσει μόνος του ή μήπως τον έλεγχο των όποιων κινητοποιήσεων πάρουν κάποιοι «εξαγριωμένοι και μη ελέγξιμοι συνδικαλιστές», οπότε τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα.


Σχολιάστε εδώ