Δισυπόστατος ο Βενιζέλος
Ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς για τη διττή τακτική του κ. Βενιζέλου, τονίζοντας πως έτσι «δεν συμβάλλει ούτε στη σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά ούτε και σε έναν σοβαρό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ».
Η τελευταία «έκρηξη» του κ. Βενιζέλου, με δριμύτατη προσωπική κριτική κατά του κ. Σαμαρά στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκάλεσε ποικίλα σχόλια μεταξύ των βουλευτών του Κινήματος.
Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές, προσπαθεί μεν να εμφανίζεται ότι για λόγους «εθνικού συμφέροντος» στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα παίρνει όσο μπορεί αποστάσεις κυρίως από τις δύσκολες και αντιλαϊκές αποφάσεις που λαμβάνονται και θα ληφθούν για το νέο πακέτο περικοπών, ώστε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης να το φορτωθεί ο πρωθυπουργός. Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, ο κ. Βενιζέλος αντιλαμβάνεται ότι η τρικομματική κυβέρνηση δεν πρόκειται να βγάλει τετραετία -εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα το Βερολίνο αλλάξουν πολιτική και πριμοδοτήσουν προγράμματα ανάπτυξης για την Ελλάδα-, οπότε προσπαθεί να πάρει θέση από τώρα και κυρίως να αποφύγει ο ίδιος και ό,τι έχει απομείνει από το κόμμα του την πολύ μεγάλη φθορά.
Άλλωστε, είναι χαρακτηριστική η διαρκής επισήμανση που κάνουν στενοί συνεργάτες του: «Ας πάρουν μέτρα και οι Νεοδημοκράτες, να δουν τι θα πει βερίκοκο. Εμείς πήραμε επί δυόμισι χρόνια και εισπράξαμε τα επίχειρα».
Το τελευταίο διάστημα δέχεται ακόμα μεγαλύτερη κριτική και πιέζεται από αρκετά στελέχη «να κάνει κάτι για ουσιαστικότερη και δυναμικότερη συμμετοχή και παρουσία στην κυβέρνηση, γιατί το ΠΑΣΟΚ καθημερινά χάνει τα ερείσματά του στον κρατικό μηχανισμό και τη διοίκηση», ενώ, όπως λένε πολλά στελέχη, «η ΝΔ κάνει πάρτι παντού, διορίζοντας παντού, και πρωτίστως στα κρίσιμα πόστα, δικούς τους ανθρώπους».
Πάντως, ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με κάποιους, φαίνεται να προσπαθεί να κρατηθεί -τυπικά τουλάχιστον- στο περιθώριο της κυβερνητικής εξουσίας, ώστε την κρίσιμη ώρα να μπορεί να πει «εμείς στηρίξαμε την κυβέρνηση, δεν τα κατάφερε όμως ο πρωθυπουργός».
Το ερώτημα πάντως είναι τι ακριβώς θα κάνει ο κ. Βενιζέλος την πραγματικά κρίσιμη ώρα, όταν δηλαδή έρθει για ψήφιση το πακέτο των μέτρων στη Βουλή.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί κύκλοι, ο κ. Βενιζέλος δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να μην το ψηφίσει, αφού η συμφωνία που έχει γίνει με τους Ευρωπαίους έχει τη δική του υπογραφή και θα καταστεί παντελώς αναξιόπιστος στην Ευρώπη.
Από την άλλη, αν εκφράσει έστω και σοβαρές επιφυλάξεις στη Βουλή, σημαίνει ότι η τρικομματική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί και θα επωμισθεί το βάρος τυχόν προσφυγής στις κάλπες.
Όπως λένε ήδη κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «ο κ. Βενιζέλος κάνει πλέον αυτό για το οποίο κατηγορούσε πριν από τις εκλογές τον Α. Σαμαρά, δηλαδή αντιπολιτεύεται συμπολιτευόμενος».
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που εκτιμούν πως ο πραγματικός στόχος των αντιδράσεων του κ. Βενιζέλου δεν είναι ο Σαμαράς, κι αυτό γιατί είναι ξεκαθαρισμένοι οι ρόλοι τους και ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ τους. «Στόχος του είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αυτόν θέλει να γδάρει.
Κι αυτό έχει σχέση με το ότι ο κ. Βενιζέλος τον βλέπει ως κατεξοχήν ανταγωνιστή του στο κεντροαριστερό λόμπι που μετέχει στην κυβέρνηση, διότι ο κ. Στουρνάρας δεν είναι ένας στείρος τεχνοκράτης, αλλά έχει σοβαρό πολιτικό υπόβαθρο και κυρίως αποκτά καθημερινά επιρροή και ισχύ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών», επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Σημειώνουν μάλιστα πως ναι μεν τα μέτρα που προωθεί είναι αντιλαϊκά, όμως αυτά υπόκεινται στην κρίση του πρωθυπουργού και των άλλων δύο πολιτικών αρχηγών, συνεπώς την πολιτική ευθύνη για το τελικό πακέτο την έχουν η «τριανδρία» και ο πρωθυπουργός.
Επιπροσθέτως ο κ. Στουρνάρας φροντίζει να μην προκαλεί και να μη λέει «μεγάλα λόγια», τουλάχιστον δημοσίως, δημιουργώντας μια διαφορετική εικόνα από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τσακωνόταν με όλους τους υπουργούς και κουνούσε επιδεικτικά και αλαζονικά το δάκτυλο σε κάθε κοινωνική ομάδα.