Διάγγελμα Σαμαρά για τα μέτρα: «Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο»

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Αντώνης Σαμαράς θα εξηγεί ότι τα μέτρα «θα είναι τα τελευταία» αλλά και απαραίτητα, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί την επιμήκυνση του προγράμματος. «Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο», τονίζει συνέχεια σε στενούς τους συνεργάτες αλλά και στους υπουργούς του.

Ο κ. Σαμαράς θα αναπτύξει για πρώτη φορά από την ημέρα της εκλογικής του νίκης τις θεσμικές τομές για το «μέλλον της πατρίδας», με την αλλαγή του Συντάγματος, και για τους πολίτες. Θα είναι το «Εθνικό Σχέδιο» που θα υπερβαίνει το Μνημόνιο και τα μέτρα και θα στοχεύει στην Ελλάδα του μέλλοντος, δίνοντας την προσδοκία αλλά και την ελπίδα για έξοδο από την κρίση. Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις και όλα όσα συμπεριλήφθηκαν στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά με τη διευκρίνιση πως υπάρχει ορίζοντας τετραετίας.

Το χρονοδιάγραμμα
των διαπραγματεύσεων
με την «τρόικα»

Την Παρασκευή «προσγειώνονται» στην Αθήνα οι επικεφαλής της «τρόικας» για τη συνέχιση -και ολοκλήρωση- των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να συνταχθεί η έκθεση προόδου, η οποία θα κρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
– Στις 8/9 θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
– Στις 9/9 θα συναντηθούν με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο.
– Στις 10/9 με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

10-12 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι επικεφαλής της τριμερούς θα αναχωρήσουν στις 13/9 για την Κύπρο, με στόχο να ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών στο άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί εκεί στις 14 Σεπτεμβρίου.

Τα κλιμάκια που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα ασχολούνται μόνο με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών ταξιδεύει στο Βερολίνο, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, ενώ την Τετάρτη καταφτάνουν κλιμάκια που θα ασχοληθούν με την επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Το κακό σενάριο

Το πρόγραμμα έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή των δεσμεύσεων του τριμήνου, εξαιτίας των εκλογών, επομένως η «τρόικα» συντάσσει αρνητική έκθεση, περιπλέκοντας την κατάσταση.

Το άσχημο σενάριο

Σύμφωνα με αυτό, δεδομένου του γεγονότος πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή των δεσμεύσεων του τριμήνου που προηγήθηκε, η σύνταξη της έκθεσης θα πάρει παράταση και θα συνταχθεί αφού ληφθούν τα νέα μέτρα και υπάρξει αποδεδειγμένα πρόοδος στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Με βάση αυτό το σενάριο, η πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση θα είναι ασφυκτική, ενώ και η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Σε αυτήν την περίπτωση θα ενεργοποιηθεί από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών το σενάριο του ενδιάμεσου δανεισμού μέχρι την εκταμίευση. Το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί, με τον κίνδυνο κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεων να ελλοχεύει.

Το καλό σενάριο

Να συνταχθεί η έκθεση που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Πολύ καλό σενάριο, που ακόμα και οι αισιόδοξοι του οικονομικού επιτελείου δεν το θεωρούν πιθανό.

Το πιθανότερο

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» θα είναι η έκθεση της «τρόικας», σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν το σενάριο των αποκλίσεων, που δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, με αναφορές όμως και στην ύφεση. Θα υπάρχουν επίσης αναφορές για τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η χώρα, κάτι που θα «έλυνε» τα χέρια της κ. Μέρκελ να κάμψει τις εσωτερικές αντιδράσεις και να κλείσει οριστικά το θέμα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με αποτέλεσμα να προκύπτει από την έκθεση και η αναγκαιότητα να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να τα καταφέρει. Το «καρφί» θα είναι μια σειρά από νέα μέτρα και προσαρμογές.

Το κλίμα αλλάζει και
η Μέρκελ γίνεται… «αρνάκι»

Η στρίγκλα που έγινε… αρνάκι; Πολύ παραμυθένιο για να ισχύει για τη συνήθως ψυχρή πολιτικό κ. Μέρκελ. Τι έπαθε όμως ξαφνικά και ματώνει η καρδιά της για τις περικοπές συντάξεων και μισθών στην Ελλάδα ή επαινεί τα κράτη της Ευρώπης για τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση της ευρω-κρίσης και δείχνει τον σεβασμό της στους πολίτες των χωρών αυτών για τις θυσίες τους; Η μεταβολή αυτή έγινε αντιληπτή μετά τη συνάντησή της με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, όπως λένε στο «Π» διπλωματικές και οικονομικές πηγές, παραμένει σκληρή στις απαιτήσεις, αλλά μαλακώνει τον τόνο. Ξαφνικά η Μέρκελ έχει ενοχικά σύνδρομα; Ότι δηλαδή δεν είναι αθώα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρωζώνη; Φυσικά όχι!

Στο εσωτερικό της Γερμανίας υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό ανησυχίες ότι τα αντιγερμανικά αισθήματα μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην εξαγωγική οικονομία της χώρας.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό. Κι αυτό προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση χωρίς επιθετικό, αλλά με διπλωματικό τρόπο, αναλύοντας προσεκτικά και τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες της Γερμανίας.

Η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος και το κόστος της (20-30 δισ.) δημιουργούν ελάχιστη έως μηδενική επιβάρυνση στη Γερμανία σε σχέση με το σίγουρο κόστος από την έξοδο της Ελλάδας, χωρίς να μιλάει κανείς και για τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης και ύφεσης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Η λέξη-κλειδί, όπως θεωρούν πολλοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι «σταθερότητα». Οι αναταράξεις που θα προκαλούσε μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα επηρέαζε το ίδιο τις αμερικανικές αλλά και τις γερμανικές εκλογές. Το συμπέρασμα είναι ότι ανοίγει ένα χρονικό παράθυρο μέχρι τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2013. Η Ελλάδα πρέπει να το εκμεταλλευτεί, ώστε να διεκδικήσει μόνιμη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους της. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι αξιόπιστη ως προς τα συμφωνηθέντα και να έχει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.

Ν. Παναγιωτόπουλος


Σχολιάστε εδώ