Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας
Οι μελετώμενες τροποποιήσεις, με βάση σκέψεις που έχει διατυπώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, έχουν σκοπό να βελτιώσουν και να συμπληρώσουν ορισμένες αλλαγές που επέφερε ο Ν. 3838/2010 (νόμος Ραγκούση) στον τρόπο κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας με τη γέννηση τέκνου αλλοδαπών στην Ελλάδα ή με τη φοίτηση σε σχολείο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με την ισχύουσα διάταξη του άρθρου 1 Α παράγραφος 1 του Ν. 3838/2010 αποκτά την ελληνική ιθαγένεια το τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται και συνεχίζει να ζει στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα και οι δύο στη χώρα επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη ή, αν ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε πέντε έτη στην Ελλάδα, μόλις συμπληρώσει και αυτός τα πέντε έτη στην Ελλάδα. Με τη μελετώμενη τροποποίηση εξετάζεται να αποκτά το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας το τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν ήδη μόνιμα και νόμιμα και οι δύο στη χώρα επί οκτώ τουλάχιστον, όμως συνεχή έτη, πριν από τη γέννησή του και όχι πέντε έτη, και το δικαίωμα αυτό να το αποκτά μόλις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και εφόσον μέχρι την ηλικία αυτή συνεχίζει να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.
Επίσης με την ισχύουσα διάταξη του άρθρου 1 Α παράγραφος 2 αποκτά την ελληνική ιθαγένεια το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα. Με τη μελετώμενη τροποποίηση εξετάζεται να αποκτά το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς και συνεχόμενα την παρακολούθηση εννέα τουλάχιστον και όχι έξι τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, το δικαίωμα δε αυτό το αποκτά λόγω επιτυχούς φοίτησης, μόλις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Τέλος, εξετάζεται να αποκτά το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας το τέκνο αλλοδαπών που έχει φοιτήσει επιτυχώς σε λύκειο στην Ελλάδα και έχει εισαχθεί σε τμήμα ή σχολή των ελληνικών πανεπιστημίων ή των ελληνικών Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), κατόπιν συμμετοχής του στις πανελλαδικές εξετάσεις που διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.
Σε όλες τις περιπτώσεις που μελετώνται η δήλωση και η αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υποβάλλονται από το δικαιούχο τέκνο μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών ετών από τη συμπλήρωση του δέκατου όγδοου έτους της ηλικίας του ή από την εισαγωγή του σε ελληνικό Πανεπιστήμιο ή σε ελληνικό Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ), και υποβάλλεται πλέον απευθείας στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να επισπεύδεται η όλη διαδικασία. Τέλος, στις συσκέψεις που έχουν γίνει εξετάζονται και ορισμένες άλλες αλλαγές, όπως στην περίπτωση κτήσεως της ελληνικής ιθαγένειας με αναγνώριση ανηλίκου από τον έλληνα πατέρα του, το τέκνο να γίνεται Έλληνας μόνο αν κατά τον χρόνο αυτόν της αναγνώρισης δεν είχε υπερβεί το δέκατο έτος της ηλικίας του και στην περίπτωση της πολιτογράφησης ο πολιτογραφούμενος, όχι μόνο να είναι ενήλικος, αλλά να έχει και πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα 10 τουλάχιστον έτη και όχι επτά έτη που ορίζει ο Ν. 3838/2010.