Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα πυροδοτήσει ταραχές στη Νότια Ευρώπη!

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι μια έξοδος της Ελλάδας απ’ το ευρώ, πέραν των οικονομικών παρενεργειών, θα είχε και σοβαρότατες γεωπολιτικές παρενέργειες!

«Αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποσταθεροποιούσε ακόμα περισσότερο την ήδη ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε τη Δευτέρα στη γερμανική Βουλή ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών Μίκαελ Μάιστερ.

Μάλιστα προχώρησε στην ανάλυσή του, υπογραμμίζοντας πως «πιστεύω ότι πρέπει να διευρύνουμε τον διάλογο με την Ελλάδα πέρα απ’ τις καθαρά χρηματοοικονομικές διαστάσεις του θέματος».

Τόνισε ακόμα ότι «απλά ρίξτε μια ματιά στον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται η Ελλάδα», επισημαίνοντας την εγγύτητα της χώρας μας με την ταραγμένη Μέση Ανατολή (όπου μαίνεται ο εμφύλιος στη Συρία) αλλά και τις ακόμα ευάλωτες χώρες των Βαλκανίων.

Και δεν ήταν μόνο ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών. Και άλλο επιφανές στέλεχός τους, ο Άρμιν Λάσετ, δήλωσε ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας απ’ το ευρώ θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμα και ανεπιθύμητες ταραχές στη Νότια Ευρώπη.

Επεσήμανε μάλιστα, δίνοντας και μια άλλη διάσταση, ότι «μια έξοδος ίσως οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα με δισεκατομμύρια σε ένα τέτοιο σενάριο».

Είναι εμφανές ότι σημαίνοντα στελέχη των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών διατηρούν ζωηρότατες επιφυλάξεις στο ενδεχόμενο να αποπεμφθεί η Ελλάδα απ’ την Ευρωζώνη. Συνεπώς ζητούν μια άλλη, πιο ρεαλιστική προσέγγιση του «ελληνικού προβλήματος», μια πιο ευέλικτη στάση απ’ τη γερμανική κυβέρνηση.

«Διακυβεύονται πολύ περισσότερα εδώ απ’ το αν η Ελλάδα θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις του Μνημονίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Λάσετ.

Το ζήτημα είναι αν και πότε η ελληνική κυβέρνηση, στις διαπραγματεύσεις που κάνει, στις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχεται, θα ρίξει στο τραπέζι και τέτοια -σοβαρά- επιχειρήματα, αν και πότε θα αξιοποιήσει τέτοιες θέσεις…


Σχολιάστε εδώ