Έβαλαν φωτιά οι 16 της ΔΗΜΑΡ

Όλα αυτά τα χρόνια –και τουλάχιστον από το 1997 που ισχύει η ρύθμιση, προφανώς για να προλάβουν το ΑΣΕΠ– τα ρουσφέτια πραγματοποιούνταν κανονικά και με λυμένα τα χέρια εφόσον τα άρθρα 91 και 92 επέτρεπαν τους διορισμούς με απόφαση του προέδρου, που δεν δημοσιευόταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!

Έτσι ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής μπορούσε να προσλαμβάνει κατά την κρίση του και κατά παρέκκλιση γενικών ή ειδικών διατάξεων διάφορες ειδικότητες συνεργατών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που υποτίθεται ότι θα λυνόταν αυτοδικαίως μόλις ο πρόεδρος απέβαλε για οποιονδήποτε λόγο την ιδιότητά του. Αντί αυτού όμως, απλώς μετακινούνταν σε άλλες υπηρεσίες της Βουλής όταν αναλάμβανε καθήκοντα νέος πρόεδρος και έπαιρνε δίπλα του τους δικούς του. Πρόκειται για περισσότερα από 64 άτομα, μεταξύ των οποίων 8 δημοσιογράφοι, επιστημονικοί συνεργάτες και σύμβουλοι, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, επιμελητές αιθούσης και καθαρίστριες που με την πάροδο του χρόνου μονιμοποιήθηκαν μέχρι το 2010. Οι τελευταίες μαζικές μονιμοποιήσεις υπαλλήλων της Βουλής αποφασίστηκαν επί προεδρίας Δ. Σιούφα, υλοποιήθηκαν από τον Φ. Πετσάλνικο με τη διαβεβαίωση ότι στο εξής δεν θα υπάρξουν διορισμοί εκτός ΑΣΕΠ, ενώ οι 14 επιτυχόντες του μοναδικού διαγωνισμού που έγινε παραμένουν αδιόριστοι εδώ και δύο χρόνια…

Σύμφωνα τώρα με το επίμαχα άρθρα 91 και 92, ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής μπορεί να προσλαμβάνει, κατά την απόλυτη κρίση του και κατά παρέκκλιση από τις γενικές και ειδικές διατάξεις και δίχως η απόφαση να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μέχρι και 64 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ αυτών και 8 δημοσιογράφων, μέλη μόνο των Ενώσεων Συντακτών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι ο Κανονισμός της Βουλής βρίθει ρυθμίσεων που ευνοούν την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, την οικογενειοκρατία και τον κομματισμό και ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής να τους δώσει στοιχεία σχετικά με το ποια πρόσωπα εξακολουθούν να κάνουν χρήση των προνομίων και συγκεκριμένα πόσα άτομα απασχολούν και ποιων κατηγοριών (μετακλητούς, υπαλλήλους Βουλής, δημοσίους υπαλλήλους, αστυνομικούς της Φρουράς της Βουλής), πόσοι από τους πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς διατηρούν γραφείο στο κεντρικό κτίριο της Βουλής και πόσα άτομα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, κατά τα άρθρα 91 και 92, έχουν προσληφθεί κατά την τελευταία πενταετία από τους προέδρους της Βουλής και ποιοι απ’ αυτούς υπηρετούν ακόμη.

Στη ουσία η ΔΗΜΑΡ βάλλει κατά διακομματικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κατά καιρούς πολιτικών αρχηγών για την εξυπηρέτησή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την προηγούμενη περίοδο η Βουλή δέχτηκε 130 μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ κατά την παρούσα περίοδο, και ενώ οι προσλήψεις είναι σε εξέλιξη, ο αριθμός τους βρίσκεται γύρω στους 100 και βαίνει διαρκώς αυξανόμενος, σύμφωνα και με τις ανάγκες της νέας επτακομματικής Βουλής και του αριθμού των «πρώην» που πολλαπλασιάζεται…


Σχολιάστε εδώ