XΡΗΜΑτιστήριο

> Ο δρόμος είναι μακρύς, τα εμπόδια πολλά και ουδείς δικαιούται να βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα που θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν επενδυτές! Δεν πρόλαβε καλά καλά η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας να εγκρίνει το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος για το πρόγραμμα διπλής ανάπλασης των περιοχών Λ. Αλεξάνδρας-Βοτανικού και η Μπάμπης Βωβός έσπευσε να προκαταλάβει τις εξελίξεις. Πώς είναι τόσο σίγουρη πως ακόμα και αν περάσει από τη Δ/νση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΚΑ και υπογράψει ο αρμόδιος υπουργός, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα ανάψει το πράσινο φώς για την ως έχει εκτέλεση του έργου;

>Περισσότερο για ευχολόγιο παρά για πραγματικότητα μας ακούγεται! Δεν είναι λίγοι αυτοί (ειδικοί, αναλυτές, καλοθελητές) που προσπαθούν να μας πείσουν ότι το έξυπνο χρήμα (βασικοί μέτοχοι και θεσμικά χαρτοφυλάκια) έχουν βγει και σκουπίζουν ό,τι πέφτει σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

> Με ποια διαδικασία επιλέγονται; Γίνονται απευθείας αναθέσεις; Έναντι ποιας αμοιβής; Γιατί οι νομικές υποθέσεις ορισμένων εταιρειών του δημόσιου και ευρύτερου τομέα πρέπει ντε και καλά να ελέγχονται από εξωτερικούς συνεργάτες-δικηγόρους;

>Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου, ότι με ένα πιθανό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος περαιτέρω άσκησης πίεσης στην κυπριακή οικονομία! Χωρίς να θέλουμε να βάλουμε λόγια στο στόμα του, η δική μας ερμηνεία λέει ότι πιθανόν να έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα πέριξ των 60 μονάδων βάσης και με δεδομένο ότι οι ονομαστικές τους τιμές είναι στις 100, θα προέκυπτε κέρδος ακόμη και αν το haircut άγγιζε το 30%.

>Σε αυτήν την περίπτωση δεν σηκώνουν βαρύγδουπες αναλύσεις και κουτοπόνηροι πολιτικαντισμοί… Ή είσαι με τους τραπεζίτες ή με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μέση λύση δεν υπάρχει! Από ό,τι φαίνεται πάντως, η κυβέρνηση έχει διαλέξει πλευρά, καθώς πριν προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση διαβουλεύεται μόνο με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και όχι με τις αντίστοιχες των καταναλωτών.

>Αρκεί η απαίτηση μιας εκπτώτου αναδόχου εταιρείας, προκειμένου να εγκριθεί από την αρμόδια κρατική υπηρεσία η υποκατάσταση εκτέλεσης έργου από κοινοπραξία άλλων επιχειρήσεων; Από ό,τι φαίνεται, αν αφορά πανίσχυρους ομίλους όπως οι ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών δεν έχει πρόβλημα να υπογράψει την ανάθεση χωρίς νέα διαγωνιστική διαδικασία, που θα μπορούσε να αποφέρει μείωση του κόστους των εργασιών.

>Η διοίκηση της Probank φαίνεται ότι έχει ρίξει πολύ νερό στο κρασί της! Από εκεί που δεν ήθελε να ακούσει λέξη για εξαγορά, τώρα ανοίγει από μόνη της διαύλους επικοινωνίας, με αντάλλαγμα την παραμονή της στο διάδοχο σχήμα.

>Άντε και να δεχθούμε ότι για όλα ευθύνεται η παλαιά διοίκηση, η νέα όταν ενημερώθηκε τί έκανε; Αληθεύει ότι κινδυνεύουν να αυξηθούν οι επισφάλειες της Proton, καθώς κάποια από τα δάνεια που είχαν αρχικά χορηγηθεί σε διαφορετικά φυσικά και νομικά πρόσωπα, φαίνεται τελικά να ανήκουν σε ομάδα συνδεδεμένων πελατών;

>Ας είναι καλά η φήμη που απέκτησε από τις αποδόσεις σε μετοχές, όπως οι Αθηναϊκές, ο Παπαέληνας, ο Μοσχολιός, η Ριτέγκο, ο Ξιφίας κ.λπ.! Αληθεύει ότι πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης Finance, Δημητρίος Κεβόρκ, ανέλαβε διοικητική θέση στην Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ; Είναι άραγε το ίδιο πρόσωπο που εργαζόταν ως trader στην πάλαι ποτέ ισχυρή Linnco ΑΕΠΕΥ;

> Μπορεί θεωρητικά ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ κ. Γριμάνης να έχει τις περγαμηνές για τη ανάληψη της διοίκησης του μεγαλύτερου παραγωγού σιδηρονικελίου στην Ευρώπη, ωστόσο στην πράξη θα δούμε αν το μανατζάρισμά του θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της πολύπαθης εταιρείας ή αν απλώς και αυτός θα περάσει χωρίς να αγγίξει.

>Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει! Αληθεύει ότι οι έλεγχοι στις ενδοομιλικές συναλλαγές έχουν βαλτώσει, εξαιτίας τού ότι στη διαδικασία εμπλέκονται υπηρεσίες τόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και από το Οικονομικών;

>Αλλοδαπή ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας γενικότερα και του real estate ειδικότερα ή απλώς είδαν κέρδος με μικρό ρίσκο σε έναν κλάδο που αναμένεται να ανακάμψει από τους πρώτους μετά το πέρας της κρίσης; Ο λόγος για την πώληση του 14,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties που κατείχε η Lamda Development, στην εταιρεία συμμετοχών Fairfax Financial Holdings Limited.

>Καλά που υπάρχουν τα κάθε είδους άλλοθι, προκειμένου να βγαίνουν δουλειές και να μοιράζονται προμήθειες! Για περιβαλλοντικούς λόγους (ρύπανση του πυθμένα) ο ΟΛΠ μελετά την κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου και πρόσθετων χερσαίων χώρων 8,4 στρεμμάτων.

> Ούτε παράθυρα ούτε παντζούρια, ούτε καν γρίλιες… ανοιχτά; Γιατί η Cyprus Popular Bank Public έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που αφορούσαν την πώληση της Marfin Egnatia Bank στον Όμιλο της Marfin Investment Group;

>Και δεν μιλάμε σωρευτικά, αλλά ανά χρήση ξεχωριστά! Ποια από τις εγχώριες τράπεζες έχει αποτίμηση μικρότερη της εκάστοτε αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου; Μα δεν θέλει και πολλή σκέψη, η θυγατρική τής Societe Generale… Γενική.

> Απορίας άξιον! Γιατί η Τράπεζα της Ελλάδας απέφυγε να ενημερώσει τους επενδυτές σχετικά με την έκθεση της Blackrock και τα business plan των τραπεζών, ώστε να γνωρίζουν πώς έχει η κατάσταση και να χαράξουν αναλόγως τη στρατηγική τους;

> Από λόγια άλλο τίποτε, από έργα όμως! Τι και αν ο υπουργός Ναυτιλίας προανήγγειλε ότι προσανατολίζεται στην αξιολόγηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων που έχουν ανατεθεί με συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας-άγονες γραμμές, εντούτοις ακόμη δεν έχει απαντήσει στην επίσημη καταγγελία της Minoan Lines, σχετικά με τα αρμόδια διοικητικά όργανά του που γνωμοδοτούν αντίθετα προς την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό.

>Άρχισαν τα όργανα στην ασφαλιστική αγορά! Αν μέχρι ο διεθνής broker ΑΟΝ φτάνει στο σημείο μην αναλαμβάνει νέους κινδύνους και να μην ανανεώνει τα υφιστάμενα συμβόλαια της Groupama Φοίνιξ, τότε τι θα πρέπει να περιμένουμε για τις υπόλοιπες του κλάδου;

>Λες και δεν υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες-εταιρείες που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις διαδικασίες! Ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά 5 υπουργοί χρειάστηκε να συνεδριάσουν από κοινού, προκειμένου να αναθέσουν σε ιδιώτες τον ρόλο του νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου, για την αποκρατικοποίηση της ΕΛΒΟ.

>Η νέα πολιτική επιτοκίων της ΕΤΕ φανερώνει τις ομάδες στις οποίες αναμένεται να στοχεύσει ο όμιλος! Μεταξύ άλλων, δεν μείωσε το κόστος χρήματος στους λογαριασμούς μισθοδοσίας, σύνταξης, φοιτητικούς και επαγγελματικούς.

>Σαφώς και είμαστε υπέρ κάθε έρευνας (κρατικών υπηρεσιών και ανεξάρτητων αρχών) που στοχεύει στη πάταξη φαινομένων εναρμονισμένων πρακτικών, τα οποία οδηγούν σε καθορισμό των τιμών πώλησης προϊόντων, δεν μπορούμε όμως να μην καυτηριάσουμε την επιλεκτικότητα των αυτεπάγγελτων παρεμβάσεων κυρίως σε μικρούς κλάδους, όταν άλλοι μεγαλύτεροι λειτουργούν στο απυρόβλητο. Περί της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των εταιρειών κρεοπαραγωγού πτηνοτροφίας, ο λόγος.

>Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει! Υπάρχουν εισηγμένες του ίδιου ομίλου, υπό τις αυτές διοικήσεις, με κοινούς insiders που προχωρούν σε αγοραπωλησίες συμμετοχών, αδιαφορώντας πλήρως για τους μετόχους μειοψηφίας τους;

> Ένα από τα μεγάλα εγκλήματα, πρωτίστως των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως της ΝΔ, κατά της αγροτιάς, ήταν η ανυπαρξία ελέγχων (που ισοδυναμούσαν με κλείσιμο του ματιού στις κάθε είδους λοβιτούρες) στις συνεταιριστικές οργανώσεις! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΕΑΣ Λάρισας – Τυρνάβου – Αγιάς, της οποίας οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο και τρίτους αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 60 εκατ. ευρώ.

> Αφού πρώτα κερδοσκόπησε σε βάρος της Ελλάδας, έρχεται τώρα να μας στηρίξει με τις εκθέσεις της! Όχι, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs δεν μας αγάπησε ξαφνικά, την ισοτιμία ευρω – δολλαρίου είναι που θέλει να χειραγωγήσει, καθώς όσο περισσότερο γέρνει υπέρ του δεύτερου, τόσο τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα γίνονται ανταγωνιστικότερα ως προς τις εξαγωγές τους.


Σχολιάστε εδώ