Φόρμουλα απαγκίστρωσης κυπριακών τραπεζών από την ελληνική αγορά

Δηλαδή, η Τράπεζα Κύπρου να πάρει χαρτοφυλάκια επισφάλειας που έχει η Alpha Bank στην Κύπρο και η Alpha Bank να πάρει από το ανάλογο ποσό χαρτοφυλακίων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.

Η μεν Τράπεζα Κύπρου θα αναλάβει το ρίσκο της αποπληρωμής των δανείων της Alpha Bank και προφανώς θα τα εντάξει στον Μηχανισμό Στήριξης, η δε Alpha Bank θα επιχειρήσει να τα εντάξει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Διευκρινίζεται ότι η διαδικασία αυτή δεν υποδηλοί την αποχώρηση της Τράπεζας Κύπρου ή άλλων κυπριακών τραπεζών που ενδέχεται να υιοθετήσουν τη φόρμουλα αυτή.

Ανακεφαλαιοποίηση

Η διαδικασία δεν είναι απλή, αφού θα πρέπει πρώτα να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στις κυπριακές τράπεζες για να διαπιστωθεί η πραγματική τους κατάσταση, η επισφάλεια των δανείων και των χαρτοφυλακίων τους και ποιο θα είναι το τελικό ποσό που ο Μηχανισμός Στήριξης θα πρέπει να δώσει στην Κύπρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Τράπεζα Κύπρου έχει εισηγηθεί να κληθεί στην Κύπρο εταιρεία ελέγχου ανάλογη της BlackRock περί τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα ως προς το πότε θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

Το ζήτημα αυτό είναι αιχμής εν όψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου. Ο κύπριος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα επιδιώξει να περατώσει τη θητεία του χωρίς να υπογράψει Μνημόνιο με την «τρόικα».

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι δεν θα είναι εφικτή, δηλαδή το Μνημόνιο θα πρέπει να υπογραφεί προ των προεδρικών εκλογών, ενώ οι τροϊκανοί θα θέλουν τη δέσμευση και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, στην ουσία των δυο μεγάλων κομμάτων, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

Δάνειο από τη Μόσχα και δεσμεύσεις

Επί του παρόντος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιδιώκει νέο δάνειο 5 δισ. ευρώ από τη Μόσχα για να ενταχθεί η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης, μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα φτάσει περί τα 5 με 6 δισ. ευρώ.

Έτσι εκτιμά ότι θα είναι πιο ευνοϊκοί οι όροι του Μνημονίου, εφόσον δεν θα επέμβουν στο δημοσιονομικό σκέλος, δηλαδή δεν θα επιβάλουν πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών.

Όμως, φαίνεται ότι οι όροι που θέλουν να επιβάλουν οι Ρώσοι είναι σκληροί, με επιτόκιο πέραν του 3,5% που προσφέρει ο Μηχανισμός Στήριξης, ενώ ταυτοχρόνως υπάρχουν στο παιχνίδι αυτό και πολιτικές δεσμεύσεις, που αφορούν την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση τη φέρνει στην ουσία ενώπιον του διλήμματος κατά πόσο θα δεσμεύσει τμήματα της κυριαρχίας της στη Μόσχα ή στις Βρυξέλλες ή και στις δυο!


Σχολιάστε εδώ