Τι κουβέντιασε ο πρωθυπουργός με τον Νικήτα

Στο παρασκήνιο η ηγεσία του κόμματος κατέβαλε εργώδεις προσπάθειες προκειμένου να περιορισθεί ο αριθμός των διεκδικητών του αξιώματος, ει δυνατόν στους δύο, ούτως ώστε να μην απαιτηθεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του γραμματέα. Μια τέτοια εξέλιξη θα παρέτεινε την ενδοπαραταξιακή αναστάτωση, θα προκαλούσε συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις, τριβές κι εντάσεις, κάτι που ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί «περιττή πολυτέλεια» την ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα και η χώρα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Βασικοί διεκδικητές της θέσης οι βουλευτές Μ. Κεφαλογιάννης και Ν. Κακλαμάνης, ενώ η κάθοδος του συνδικαλιστή Φ. Ταυρή δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε την προσεχή Πέμπτη να μην εκλεγεί γραμματέας και να χρειαστούν δεύτερες εκλογές προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η ηγεσία δεν πρόκειται να τοποθετηθεί δημόσια υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου, αλλά είναι γεγονός ότι… αλληθωρίζει προς Κεφαλογιάννη. Κι είναι βέβαιο ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν οι περισσότεροι εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά. «Αν εκλεγεί ο κ. Κακλαμάνης, η συνεργασία με τον πρόεδρο θα είναι δύσκολη», αναφέρουν ορισμένοι εξ αυτών. Ο κ. Κεφαλογιάννης προβάλλει ως «δύναμη ανανέωσης» και υπογραμμίζει την απόφασή του να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία του κόμματος και να το προσαρμόσει στα δεδομένα της σημερινής εποχής. Εκτός από τα στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία, εκτιμάται ότι θα τύχει της στήριξης και της καραμανλικής πτέρυγας, αν και ορισμένοι από τους συνομιλητές τον πρώην πρωθυπουργού κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα είναι αυτός ο τελικός νικητής. Έχει την υποστήριξη κομματικών παραγόντων, αλλά και στελεχών από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ευελπιστεί ότι θα συσπειρώσει όσους είναι δυσαρεστημένοι είτε διότι διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική είτε διότι δεν πήραν θέση στην κυβέρνηση ή το κράτος. Όλοι αυτοί ίσως θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και οι εκλογές για τον γραμματέα αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία. Η πλευρά του πρώην δημάρχου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο κ. Κεφαλογιάννης να εισπράξει «ψήφο αποδοκιμασίας» από βουλευτές ή κομματικά στελέχη που δεν έχουν ξεχάσει ότι είχε καταψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο και είχε προσωρινά «διαγραφεί» από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά επανήλθε. Θα γίνουμε αυτή τη φορά εμείς αντάρτες, διαμηνύουν προς το Μαξίμου, θυμίζοντας ότι εμείς ψηφίσαμε το δεύτερο Μνημόνιο και τώρα μας βάζετε καπέλο έναν που ψήφισε «όχι». Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη γύρω στις 11 το βράδυ ο πρώην δήμαρχος είχε μακρά συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και αρχηγό της ΝΔ, που κράτησε μιάμιση ώρα και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα. Η συνάντηση μάλιστα καθυστέρησε λόγω του ότι παρατάθηκε το δείπνο του κ. Σαμαρά με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κλ. Γιούνκερ στο Μουσείο της Ακρόπολης. Από το περιβάλλον του κ. Κακλαμάνη έλεγαν ότι η συνάντηση έγινε μέσα σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν πολλά από τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα. Ακόμη, ότι ο τελευταίος επανέλαβε στον πρωθυπουργό την απόφασή του να κατέλθει υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα και πως ο κ. Σαμαράς τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να έχει καμιά ανάμειξη στην όλη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τόσο το Μαξίμου όσο και η Λ. Συγγρού απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν έστω και ανεπίσημα το γεγονός της συνάντησης, ενώ εκ των υστέρων κομματικοί παράγοντες επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της. «Ο πρωθυπουργός συναντά και συνομιλεί καθημερινά με πολλούς ανθρώπους, υπουργούς, βουλευτές, διοικητές Οργανισμών», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό τους.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που έχει το «Π», και από πλευράς Σαμαρά δηλωνόταν ότι η συνάντηση ήταν πάρα πολύ φιλική και η ατμόσφαιρα θυμίζει τις παλιές αγάπες των ημερών της Πολιτικής Άνοιξης. Τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει μία ακόμη συνάντηση, μεταξύ των Μ. Κεφαλογιάννη και Φ. Ταυρή, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα τα σχετικά με την εκλογή γραμματέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώτος επιχείρησε να πείσει τον δεύτερο να μην κατέλθει υποψήφιος, ούτως ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του κόμματος και η διαδικασία να ολοκληρωθεί στον πρώτο γύρο. Λέγεται ότι ο κ. Ταυρής δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει το αξίωμα. Εκτός αν υπάρξει κάποια άνωθεν παρέμβαση, που ήταν αυτή που άναψε πράσινο για να δηλώσει υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα.


Σχολιάστε εδώ