Τέρμα στο μεγάλο φαγοπότι με τις ΜΚΟ έβαλε ο Σαμαράς

Πρόκειται για ένα πάρτι που ανέρχεται σε πολλά ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ, όπου μετείχαν μέχρι και στενοί συγγενείς πρώην πρωθυπουργών, γνωστές παρέες, πρόσωπα του στενού πυρήνα κομμάτων και ο κάθε υπουργός βόλευε… τους δικούς του ανθρώπους, στελέχη του. Μέσω της ανεξέλεγκτης διάθεσης εκατομμυρίων σε ΜΚΟ εξαγοράζονταν συνειδήσεις πολιτών, δημοσιογράφων, παραγόντων του δημόσιου βίου, γνωστών προσωπικοτήτων.

Οι ΜΚΟ είχαν γίνει το εργαλείο συναλλαγής. Ο κάθε «κολλητός» της εκάστοτε κυβέρνησης έστηνε τη δική του ΜΚΟ, το δικό του μαγαζάκι… Και από κει και πέρα άρχιζε το αλισβερίσι… Με την ενοχή και του υπουργού που ενέκρινε τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ. Και ποτέ δεν ζητήθηκε ένας λογαριασμός. Τα λεφτά που πήρες τι έγιναν, τι έργο παράχθηκε, τι ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας καλύφθηκαν.

Έχουν ξεπεράσει τις 200.000 οι ΜΚΟ σύμφωνα με τον Θανάση Τσούρα, που ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, είχε ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα για τον ρόλο των ΜΚΟ και το πού πήγαν τα χρήματα που πήραν. Και είχε απευθύνει τότε επιστολή σε όλα τα υπουργεία να στείλουν τις καταστάσεις με τις ΜΚΟ που ανήκουν στα υπουργεία τους. Όμως μόνο ένας – δυο υπουργοί ανταποκρίθηκαν, οι άλλοι αρνήθηκαν να στείλουν τα παραστατικά στην Επιτροπή.

Αν δεν είχε μεσολαβήσει η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup κ. Γιούνκερ και η κρίσιμη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, η απόφαση του Σαμαρά να βάλει τέλος στο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ πάρτι δισεκατομμυρίων με τις ΜΚΟ θα ήταν η ΕΙΔΗΣΗ της εβδομάδας. Κανένας προηγούμενος πρωθυπουργός, καμιά άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε να βάλει χέρι σ’ αυτό το τεράστιο κύκλωμα, που χρόνια λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα και έχει τεράστια συμμετοχή για το πού φθάσαμε σήμερα. Ζούσε το κύκλωμα των ΜΚΟ σε βάρος του ελληνικού λαού.

Τυχάρπαστοι «κύριοι» από το πουθενά, οργανώσεις που στήθηκαν απλώς για να αρπάξουν, έκαναν τους… φιλάνθρωπους, τους προστάτες του περιβάλλοντος, τους σωτήρες της χελώνας, των δελφινιών, της αρκούδας, πεινασμένων της Αφρικής. Με ξένα κόλλυβα, χωρίς να βγάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους.

Τούτη η εφημερίδα αισθάνεται δικαιωμένη με τη γενναία απόφαση του πρωθυπουργού. Το «ΠΑΡΟΝ» δίνει από το 2005 τη μάχη της αποκάλυψης του σκοτεινού ρόλου της συντριπτικής πλειονότητας των ΜΚΟ (γιατί υπάρχουν και κάποιες, που δεν ξεπερνάνε τις 10-20, που προσφέρουν πράγματι μεγάλο έργο, όπως οι «Γιατροί του Κόσμου»). Ωστόσο μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, που πήρε την απόφαση ο Σαμαράς να σταματήσει το φαγοπότι με τις ΜΚΟ, οι αποκαλύψεις με ντοκουμέντα, για την κατασπατάληση δισεκατομμυρίων ευρώ, έπεφταν στα κλειστά ώτα των υπουργών, αλλά και των κυβερνήσεων.

Η μοιραία Τρίτη…

Γύρω στις 2 το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης κόπηκε ο γόρδιος δεσμός υπουργείων – ΜΚΟ. Έπειτα από προεργασία που είχε γίνει, από τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τάκη Μπαλτάκο, με εντολή του πρωθυπουργού, έστειλε προς τους υπουργούς και τους αναπληρωτές υπουργούς την επιστολή-εκτέλεση των ΜΚΟ, με την οποία τους καλούσε να ΔΕΣΜΕΥΣΟΥΝ ό,τι υπόλοιπο υπάρχει για ΜΚΟ.

Η επιστολή-τελεσίγραφο ήταν η εξής:

«Μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού Οικονομικού έτους 2012, παρακαλούμε για την άμεση δέσμευση υπόλοιπων εκ των εγγεγραμμένων πιστώσεων που σχετίζονται με επιχορηγήσεις προς ΜΚΟ και σωματεία (από την κατηγορία δαπανών “2000-πληρωμές μεταβιβαστικές”) και την ενημέρωση, εντός δύο ημερών, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης ως προς το ύψος των πιστώσεων που θα εξοικονομηθούν. Οι σχετικές δαπάνες θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση».

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Έστειλε δύο επιστολές στους υπουργούς με τις οποίες ζητάει εν όψει της κατάρτισης του σχεδίου προϋπολογισμού του 2013:

«α. Τον πλήρη κατάλογο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και άλλων Συλλογικών φορέων, που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο σας, καθώς και το ύψος των αντίστοιχων δαπανών.

β. Ποιες εκ των δαπανών αυτών αποτελούν νομική υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου.

γ. Ποιες εκ των ανωτέρω δαπανών κρίνονται από την πλευρά σας ως απολύτως αναγκαίες».

Επίσης:

«Τον πλήρη κατάλογο των οργανισμών και λοιπών οντοτήτων που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο σας καθώς και το ύψος των αντίστοιχων δαπανών.» Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτηθεί απ’ όλες τις ΜΚΟ να υποβάλουν πλήρη στοιχεία των χρημάτων που πήραν από τα υπουργεία και πού πήγαν μέχρι και το τελευταίο ευρώ, και αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται από αποδείξεις, που προβλέπουν οι νόμοι και οι φορολογικές αρχές. Και όποια ΜΚΟ δεν μπορεί να δικαιολογήσει πού διατέθηκαν τα λεφτά που πήρε, θα υποχρεωθεί να τα επιστρέψει, αλλιώς θα πάρει τον δρόμο προς τον Εισαγγελέα.

Τι έκανε ο Εισαγγελέας;

Πρόθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μέσω του προέδρου της Θανάση Τσούρα, ήταν να στείλει όλο τον φάκελο του σκανδάλου με τις ΜΚΟ στον Εισαγγελέα, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το «Π» στις 6 Μαρτίου 2011.

Έκτοτε ουδέν νεότερο. Εύλογη η ερώτηση: παρενέβη ο Εισαγγελέας γι’ αυτό το φαγοπότι; Κι αν ναι, πού βρίσκεται η ανακριτική διαδικασία;

Επίσης στο φύλλο του «Π» στις 22 Ιανουαρίου 2012 γράφαμε ότι «Μπήκε η Οικονομική Αστυνομία στο ναρκοπέδιο των ΜΚΟ» αρχίζοντας το… ψάξιμο από την έξυπνη κομπίνα που είχε στήσει εκείνο το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης». Έγινε έρευνα και, αν ναι, τι απέδωσε; Στάλθηκε η υπόθεση στον Εισαγγελέα;

Προκαλεί πάντως απορία ότι παρά τα πάρα πολλά που έχουμε αποκαλύψει για τη… δράση αυτής της ΜΚΟ, οι υπεύθυνοί της έχουν κρυφτεί, παραμικρή αντίδραση δεν υπήρξε, δεν βγήκε κανείς τους να πει ότι είναι ψέματα όλα αυτά ή δεν είναι έτσι και η αλήθεια είναι αυτή… Η σιωπή είναι η αδιάψευστη απόδειξη της αρπαχτής που έχει γίνει…


Σχολιάστε εδώ