ΣΩΣΙΒΙΟ Η ΙΣΠΑΝΙΑ

Αυτή είναι η… ευχή που κάνουν στα υψηλά δώματα της κυβέρνησης. Και σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία του, ότι μέσα στις επόμενες μέρες, αν η Ισπανία πέσει, θα την ακολουθήσει η Ιταλία. Δηλαδή το αμέσως επόμενο θύμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι η ιβηρική χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, από τη στιγμή που η Ισπανία θα προσφύγει στον μηχανισμό, τότε στα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η ΕΕ θα αναγκαστεί να συμπεριλάβει και την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα, η συνάντηση με τον Γιούνκερ χαρακτηρίστηκε ως μέτρια και αυτό ήταν αναμενόμενο, τονίζουν παράγοντες του Μαξίμου. Ήταν ολοφάνερη, διάχυτη η θετική διάθεση υπέρ της κυβέρνησης, αλλά και η θέληση να βοηθήσει, όμως ο βέλγος επικεφαλής του Eurogroup δεν περιορίστηκε σ’ αυτό που δημόσια είπε, στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία που έχετε και ότι το παιγνίδι εξαρτάται από εσάς…

Προειδοποίησε, στη συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, ο κ. Γιούνκερ ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα εμπόδια. Και αυτή η φράση δεν ήταν ό,τι το ευτυχέστερο…

Ένα από τα εμπόδια ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι μπορεί η «τρόικα» να εκτιμήσει ότι τα 13,5 δισ. ευρώ δεν θα φθάσουν και θα πρέπει να βρουν μέτρα απόδοσης 15,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι περικοπές θα είναι ακόμα αγριότερες… Το παιγνίδι, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, δεν είναι ευθεία γραμμή, θα χρειαστούν πολλές στροφές και τρόποι στους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν. Επανειλημμένα τόνισε ο Γιούνκερ στην κλειστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι το τεράστιο πρόβλημα είναι η αναξιοπιστία της Ελλάδος και ότι όλοι έχουν απηυδίσει και πρέπει να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία σας.

Δείξτε ότι υλοποιείτε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει, προχωρήστε στις αποκρατικοποιήσεις, ώστε το κλίμα να γίνει θετικό για την Ελλάδα.

Άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την επιμήκυνση. Και εδώ… κουμπώνουν οι πληροφορίες από μεγάλα «σπίτια» (επενδυτικά και αγορές) ότι η Ελλάδα θα πάρει την επιμήκυνση, αλλά με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου. Με τη συνέχιση του… μαρτυρίου της θα γίνει δηλαδή αυτό που ζούμε τους τελευταίους μήνες, μέχρι να θελήσουν να μας δώσουν τα 31,5 δισ. ευρώ.

Ως προς τα 20 δισ. ευρώ που είναι το κόστος της επιμήκυνσης, δεν θα υπάρξει πρόβλημα, δεν θα χρειαστούν δηλαδή έξτρα λεφτά. Τα 20 δισ. ευρώ η ΕΚΤ έχει πολλούς τρόπους να τα καλύψει. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Μερικές κινήσεις αν κάνει η κυβέρνηση, η εικόνα θα γυρίσει. Όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, όπου εκεί θα παρθούν οι αποφάσεις για την οριστικοποίηση της επιμήκυνσης για δύο χρόνια. Εκεί ίσως τεθεί και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Υπάρχει πάντως η ανησυχία στις αγορές για τη στάση της αντιπολίτευσης, με τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για τα 13,5 δισ. ευρώ που θα έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία. Συνεχώς αυτό που ρωτάνε είναι αν ο Τσίπρας θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και αν θα μπορεί να κατεβάσει τον κόσμο, που θα πληγεί από τα μέτρα, στους δρόμους.

Εκείνο πάντως που δεν πρέπει να παραβλέπουμε είναι ότι η Ουάσινγκτον έχει «συστήσει» στην ηγεσία της ΕΕ δεν πρέπει να υπάρξουν αναταράξεις μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, που θα γίνουν στις αρχές Νοέμβρη. Παράγοντες οικονομικοί και χρηματιστηριακοί, που έχουν πρόσβαση στα συμβαίνοντα στο εξωτερικό αλλά και στην Αμερική, υποστηρίζουν ότι το νέο κλίμα, το πώς θα πάνε οι εξελίξεις στην οικονομία και οι παρεμβάσεις, θα φανεί με την ανατολή του 2013.

Βέβαια ο αμερικανός Πρόεδρος φοβάται ολική κατάρρευση της Ελλάδας και ότι η έξοδός της από το ευρώ θα προκαλέσει απώλεια ψήφων των Ελληνοαμερικανών.

Ως προς τις αγορές, αυτό που τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, τα «παιδιά» (εννοούν τις αγορές) είναι ακόμη σε διακοπές και με την επιστροφή τους θα παίξουν το γνωστό παιγνίδι, που ξέρουν καλά, την άνοδο των σπρεντ που στόχο θα έχει την Ιταλία και την Ισπανία, για να πυροδοτήσουν την έκρηξη νέου γύρου στον χώρο της Ευρωζώνης. Την Ελλάδα την αφήνουν στην άκρη, το παιγνίδι με τη χώρα μας το θεωρούν γι’ αυτούς τελειωμένο…


Σχολιάστε εδώ