«Πλυντήριο» Siemens

• Την Πέμπτη μάθαμε, από ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ότι ο Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε τη συμφωνία με τη Siemens για «άφεση αμαρτιών» στη γερμανική εταιρεία, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται σε 330 εκατ. ευρώ (170 σε ρευστό που είναι άγνωστο πότε θα το δώσουν και 160 σε επενδύσεις). Αύριο, εξάλλου, συζητείται στη Βουλή το θέμα, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι τη συμφωνία-«πλυντήριο» για τις αμαρτίες της Siemens στην Ελλάδα διαπραγματεύθηκε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, αλλά ο σχετικός νόμος, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου δεν έφερε την υπογραφή του (ήταν ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα χιλιάδων σελίδων της Άννας Διαμαντοπούλου).

• Η στήλη δεν χρησιμοποιεί καθ’ υπερβολή τη λέξη «πλυντήριο»: πέρα από τα, όχι ασήμαντα, οικονομικά ανταλλάγματα που εξασφαλίζει η Ελλάδα με τη συμφωνία, τα οποία δεν μπορούμε εύκολα να παραγνωρίσουμε, η ουσία είναι ότι το deal απαλλάσσει τη Siemens από ποινικές ευθύνες και αστικές διεκδικήσεις του Δημοσίου για όσα ήδη έχουν έλθει στο φως για τη δράση της στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και για πράγματα που μπορεί σήμερα να είναι άγνωστα, αλλά να αποκαλυφθούν στο μέλλον, ακόμη και με αδιάσειστα στοιχεία.

• Εν ολίγοις, δηλαδή, ακόμη και αν βρεθούν εμβάσματα εκατομμυρίων από τη Siemens, που θα αποδεικνύουν ότι ο γερμανικός όμιλος είχε εξαγοράσει το μισό πολιτικό σύστημα και τη μισή δημόσια διοίκηση για να κάνει business δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα, το Δημόσιο δεν θα έχει δικαίωμα να διεκδικήσει ούτε μισό ευρώ αποζημίωσης από τους Γερμανούς!

• Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια συμφωνία-«πλυντήριο», με την οποία οριστικά θάβονται όλες οι διεκδικήσεις που είχε ή θα μπορούσε να έχει στο μέλλον το Δημόσιο από τη Siemens. Μπροστά σε αυτό το πελώριο πολιτικό και ηθικό ζήτημα, η στήλη ταπεινά υποστηρίζει την άποψη ότι μικρή αξία έχει αν μας χαρίζει η Siemens απαιτήσεις έναντι κρατικών φορέων ύψους 180 εκατ. ευρώ, αν θα επενδύσει στην κατασκευή νέου εργοστασίου στην Ελλάδα ή αν θα μπει σε πρόγραμμα εταιρικής συμμόρφωσης με επιτήρηση από το Δημόσιο. Η αξία της «άφεσης αμαρτιών» για δεκαετίες εξαγορές πολιτικών και κρατικών λειτουργών, για να εξασφαλίζονται υπερτιμολογήσεις δισεκατομμυρίων στις συμβάσεις της Siemens, μπορεί εύκολα να υποθέσει κανείς ότι είναι πολλαπλάσια των ανταλλαγμάτων που εξασφαλίζουμε…

Ακίνητα-φιλέτα μισοτιμής

• Πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την ελληνική αγορά ακινήτων μπορούν να βγουν από την πρώτη, εδώ και πολύ καιρό, σοβαρή τοποθέτηση ξένων κεφαλαίων σε ελληνική εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, την EurobankProperties, που ανήκει στην LamdaDevelopment του ομίλου Eurobank.

• Μια πολύ σοβαρή εταιρεία, η Fairfax από τον Καναδά, έδωσε σχεδόν 43 εκατ. ευρώ για το 15% της ελληνικής εταιρείας, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της κορυφαία εμπορικά ακίνητα στην Κηφισίας, την Ερμού και όχι μόνο. Θα μπορούσε κανείς να πει «επιτέλους, ξένα σοβαρά κεφάλαια ανακαλύπτουν αξία στα ελληνικά ακίνητα». Και δεν θα είναι εντελώς άστοχη αυτή η διαπίστωση, γιατί πράγματι οι ελληνικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων είχαν πολύ καιρό να δουν τέτοιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

• Η υπόθεση, όμως, έχει δύο όψεις: η καναδική εταιρεία πλήρωσε λίγο παραπάνω από όσο άξιζαν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο. Πόσο άξιζαν; Περίπου 60% χαμηλότερα από τη λογιστική αξία! Ουσιαστικά, οι Καναδοί πήραν μισοτιμής το μερίδιό τους στα ακίνητα-φιλέτα και μόνο αν γίνουν απίθανες και εξόχως δυσάρεστες ανατροπές στην αγορά και την ευρύτερη οικονομία θα έχουν κίνδυνο να χάσουν λεφτά, ενώ θα έχουν σοβαρές πιθανότητες να εξασφαλίσουν υπεραξία, αν βελτιωθεί, έστω και ελαφρώς, το κλίμα. Συμπέρασμα; Ναι, υπάρχουν αξίες που προσελκύουν ενδιαφέρον στην αγορά των ακινήτων μας, αλλά όποιος θέλει να πουλήσει θα πρέπει να προσφέρει γενναία έκπτωση…


Σχολιάστε εδώ