Πανελλαδικές οι άδειες για τα ραδιόφωνα

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Το ΕΣΡ επέβαλε το 2009 τη διοικητική κύρωση της διακοπής λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού HIT FM 92,9 του Νομού Ροδόπης, με το αιτιολογικό πως αναμετέδιδε το πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού Sfera και από δεύτερη συχνότητα. Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ κρίνει πως οι παρατάσεις στη λειτουργία των σταθμών είναι αντίθετες με το συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και ειδικά στην υποχρέωση του να εφαρμόζονται οι νόμοι. Παράλληλα, το καθεστώς αυτό παραβιάζει την αρχή της ισότητας, διότι δεν επιτρέπει σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ραδιοφωνική άδεια να το πράξουν, από τη στιγμή που αυτές δεν χορηγούνται. Είναι, με άλλα λόγια, και η ραδιοφωνική αγορά ένα «κλειστό επάγγελμα», με το οποίο όμως αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να ασχοληθεί η «τρόικα».

Ήδη θυμίζουμε πως η Ολομέλεια, με την 3578/2010 για την περίπτωση του Αθήνα TV, έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματική τη σχετική πρόβλεψη του νόμου, που χορηγεί προσωρινό καθεστώς λειτουργίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και αναπόφευκτα η νέα απόφαση του Δ’ Τμήματος κάνει επιτακτική την ανάγκη χορήγησης και ραδιοφωνικών αδειών, οι οποίες έχουν λήξει από το… 2005. Ταυτόχρονα, ζητήματα νομιμότητας λειτουργίας της ραδιοτηλεόρασης και ισχύος των αποφάσεων του ΕΣΡ υπάρχουν και είναι σοβαρά, από τη στιγμή που η θητεία των περισσότερων μελών έχει λήξει εδώ και αρκετό καιρό.

Σκέψεις για τις άδειες

Η κυβέρνηση πάντως εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πανελλαδικές άδειες. Η ιδιωτική ραδιοφωνία είναι τοπική από το 1987 και μόνο η ΕΡΤ έχει το δικαίωμα της πανελλαδικής εμβέλειας για 4 προγράμματά της, τη ΝΕΤ FM, το Δεύτερο, το Τρίτο και την ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Αυτό που συζητείται είναι η προκήρυξη 4-5 πανελλαδικών ραδιοφωνικών αδειών, οι οποίες όμως θα χορηγηθούν έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι σταθμοί θα μπορέσουν να αυξήσουν το ακροατήριο και την ισχύ τους, πιστεύοντας πως θα γίνει το ίδιο και με τα έσοδα, ενώ οι τοπικοί σταθμοί θα χάσουν τις συνεργασίες τους με το κέντρο, με το καθεστώς της δικτύωσης προγράμματος, και άρα θα δεχθούν μεγαλύτερες πιέσεις.


Σχολιάστε εδώ