Νεότερα τον Οκτώβριο…
Πρώτο και βασικό, η «τρόικα» θα έχει ολοκληρώσει και θα έχει παραδώσει το πόρισμα από το οποίο θα κριθεί αν η χώρα μας θα πάρει ή όχι την επόμενη δόση του δανείου. Την απόφαση θα λάβει το Eurogroup, που θα συνεδριάσει εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου και θα ανάψει ή όχι το πράσινο φως.
Από τις διαπιστώσεις της «τρόικας» θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό στη συνέχεια η τύχη του αιτήματος για επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Το κλίμα αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη είναι συγκεχυμένο, υπάρχουν χώρες που αντιδρούν στην προοπτική της παράτασης, αλλά τα πάντα θα κριθούν από τη στάση που θα τηρήσουν το Βερολίνο και η Άνγκ. Μέρκελ. Η τελευταία έχει συνδέσει απόλυτα την έκθεση της «τρόικας» με τις μελλοντικές αποφάσεις για τη χώρα μας. Σε ανάλογο κλίμα ήταν κι ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ.Κλ. Γιούνκερ στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα. Αρνητικός εμφανίζεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που υποστήριξε ότι η επιμήκυνση δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας.
«Διά πυρός…»
ΣΕ «γόρδιο δεσμό» εξελίσσονται για την κυβέρνηση τα μέτρα για τη διετία 2013-14, καθώς δεν έχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες (ενστάσεις), ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά. Τα πάντα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και πάντως πριν από την άφιξη (αρχές Σεπτεμβρίου) της «τρόικας» στην Αθήνα. Κατά τα φαινόμενα, το πακέτο θα διευρυνθεί από τα 11,5 στα 13,5 δισ. και κατά συνέπεια τα επώδυνα μέτρα που ούτως ή άλλως θα περιείχε θα είναι τελικώς ακόμη πιο επαχθή. Η διεύρυνση κατά 2 δισ. κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες που πιθανότατα θα υπάρξουν στην πορεία, καθώς λόγω της ύφεσης τα μέτρα δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα. Πρόκειται για τον συνήθη φαύλο κύκλο, όπου τα μέτρα διογκώνουν το πρόβλημα και απαιτούνται νέα διορθωτικά μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν καν «κλειδώσουν» τα μέτρα των 11,5 (13,5) δισ., είναι διάχυτη η αντίληψη ότι το 2013 θα απαιτηθούν πρόσθετα λόγω σημαντικών αποκλίσεων στο σκέλος δαπανών-εσόδων.
Της αλλάζουν όνομα
Η απόφαση της κυβέρνησης να ανεβάσει τον πήχη στα 13,5 δισ. είχε αποτέλεσμα αφενός να γίνουν πιο επώδυνα τα μέτρα που είχαν ήδη κλείσει και αφετέρου να επανέλθουν στο τραπέζι άλλα, που είχαν μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο.
Ενδεικτικό το θέμα των ειδικών μισθολογίων, που το υπουργείο Οικονομικών ζητάει την περικοπή τους κατά 12%, προκαλώντας ήδη πολλές και ποικίλες αντιδράσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περικοπές έχουν «κλειδώσει» και η μόνη εξαίρεση που μπορεί να υπάρξει είναι για το μάχιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου, θα πληγούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, πανεπιστημιακοί, δικαστές, γιατροί κ.ά. Στο… χρονοντούλαπο της Ιστορίας μπαίνει η υπόθεση της εφεδρείας. Μετά την κατηγορηματική αντίθεση του Φ. Κουβέλη, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ένα νέο σχέδιο για τον περιορισμό του αριθμού των δημ. υπαλλήλων, όπως έχει ζητήσει η «τρόικα». Η λύση που προκρίνεται είναι η λεγόμενη διαθεσιμότητα, όπου θα τεθούν όσοι υπάλληλοι βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης κι ενδεχομένως μέρος από το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις Οργανισμών.
«Αντιλαϊκή θύελλα»
ΣΦΟΔΡΕΣ είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο για το πακέτο μέτρων όσο και για τη συνέντευξη Σαμαρά στη γερμανική «Bild», όπου λέει χαρακτηριστικά ότι «δεν ζητάμε χρήματα, αλλά χρόνο για να αναπνεύσει η οικονομία». Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι η μνημονιακή πολιτική της οδηγεί στην ισοπέδωση της χώρας και την αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης τάσσεται κατά της επιμήκυνσης, διότι αυτή ισοδυναμεί με παράταση της ύφεσης και των ολέθριων συνεπειών της. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν τα κυβερνητικά κόμματα ότι μετέτρεψαν την προγραμματική συμφωνία σε κουρέλι και την αντικατέστησαν με τις απαιτήσεις της «τρόικας». Ακόμη καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό ότι δίνει γη και ύδωρ για να πάρει λίγο αέρα. Η Χρυσή Αυγή ζητά πιο δυναμική στάση έναντι των δανειστών και κατηγορεί την κυβέρνηση για υποχωρήσεις έναντι των απαιτήσεων των δανειστών. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, προβλέπει ένταση της αντιλαϊκής θύελλας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που θα κάνει η κυβέρνηση και την επιμήκυνση ή όχι του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ζήτημα δικαιοσύνης…
ΣΤΗΝ πρώτη γραμμή της επικαιρότητας η υπόθεση της προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό στήριξης. Με επιστολή του προς τους 299 βουλευτές (πλην Γ. Παπανδρέου) ο Π. Καμμένος ζητάει να συμφωνήσουν σε πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα αναλάβει να διερευνήσει τους όρους και τις συνθήκες που η τότε κυβέρνηση πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση και στη συνέχεια να αποδοθούν ευθύνες, αν και όπου προκύψουν. Παράλληλα, ο πρώην εκπρόσωπός μας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτης κλήθηκε από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς κι έδωσε πολύωρη κατάθεση. Αυτό με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι στο ΔΝΤ γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το πρόγραμμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας ήταν καταδικασμένο να αποτύχει! Είχε αφήσει μάλιστα να εννοηθεί ότι αυτό το γνώριζε καλά κι ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε αντιδράσει έντονα, διαψεύδοντας τα λεγόμενα του κ. Ρουμελιώτη. Επειδή η εισαγγελική έρευνα θα «σκοντάψει» πάνω σε πολιτικά πρόσωπα, είναι πολύ πιθανό ο φάκελος από τη Δικαιοσύνη να σταλεί στη Βουλή για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.